Коснет: Не постоји опција да се задржи статус кво

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет сматра да 2019. година мора да буде година свеобухватног споразума, али наглашава да од САД нема "бланко чека" за било које решење.

Филип Коснет каже за Коссев да ће однос Београда и Приштине, ако се не побољша, постати још гори. "Заиста не постоји опција да се задржи статус кво", додаје Коснет.

Наглашава да САД жели да види "креативан свеобухватни споразум између две земље" који мора да узме у обзир бриге и сигурност Срба на КиМ и да то не може да се игнорише.

"Што се тиче питања о границама - корекцији, замени територија и свега тога, политика САД је доследно била да ми немамо неки жељени исход. Не покушавамо да напишемо то како би требало да изгледа споразум између Косова и Србије", каже Коснет.

У интересу САД је да виде мир, просперитет и правду на Косову, у Србији и свим земљама региона, наводи Коснет.

На констатацију новинара да многи страхују да уколико то решење буде била идеја етничког разграничења или размене територија, то неће бити трајни мир, већ да ће изазвати продубљивање кризе у целом региону, Коснет поручује да ће САД поздравити решење које је "прихватљиво за грађане обе земље, које доводи до побољшања наших циљева мира, просперитета, правде за обе земље за овај регион".

"Ми не 'исписујемо бланко чек', што значи да не кажемо да ће САД подржати све о чему се те владе сложе и то је важна ствар", поручио је Коснет.

Понавља да је оптимиста да ће након тог тешког посла две владе донети обострано користан споразум који ће САД желети да подрже, али "не можемо рећи хипотетски док га не видимо".

Такође наглашава да САД не виде алтернативу дијалогу.

Упитан како коментарише наговештај промене у ставу према таксама који је изнео Тачијев саветник, Коснет каже да америчка влада сматра да би позитиван корак био уколико би косовска влада у овом тренутку суспендовала царине као средство за креирање замаха, како би процес дијалога напредовао.

"Било који споразум мора да узме у обзир сигурност Срба"

На питање шта је његова порука косовским Србима, Консет каже да мисли да било који ефективни свеобухватни споразум мора да узме у обзир забринутост и сигурност Срба на Косову.

"Искрено мислим да је то прилично очигледно. То не можете да игноришете. Свакако разумем зашто су неки косовски Срби нервозни што би могао да се појави споразум који неће у потпуности да одражава њихове бриге и решава њихове потребе. Разумем то. Рећи ћу да САД чврсто верују да права и безбедност косовских Срба и других мањинских заједница морају да буду заштићени. То нам је веома важно", истиче Коснет.

Упитан да ли искључује насиље у наредној години на Косову, сматра да се тако нешто не може искључити када су политицке тензије и емоције високе.

Мисли и да људи који су предложили да Срби избегавају полицију и снаге безбедности, праве велику грешку.

Додао је да су САД у потпуности посвећене Специјалном суду и верује да је његово деловање важно за правду за грађане Косова, као и да суд функционише на професионалан начин.

"Наше је мишљење да људи који су позвани у Специјални суд треба да помогну у истрагама, треба да сарађују. И знате, има људи, постоје политичке личности на Косову које су отишле у Хаг, које су представиле своју одбрану, које су очистиле своје име и које су се вратиле на Косово. То је оно што волимо да видимо. Мислимо да систем функционише", закључује Коснет.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 28. дец 2018, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Таксе

Осим молби и начелног позивања на обуставу такси од стране амбасадора, питам се, које је то конкретне потезе повукла његова земља поводом овога? Србија је масу пута осетила њихове конкретне потезе, али нешто не видим да се на кршење закона, међународних уговора, права на слободну трговину и информисање, реагује онако како се иначе, веома бучно, реагује.

(петак, 28. дец 2018, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Tako je !

Zato pamet u glavu, izgubismo 20 godina za nista, Rezolucija 1244 odmah da stupi na snagu i da se Kosovo i Metohija vrate u ustavno-pravni poredak Republike Srbije, kao sto je i bilo dogovoreno i potpisano od strane svih, zar ne g. Kosnet ?!

(петак, 28. дец 2018, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Licemer

Kao žali što Priština donosi mere protiv Srba i Srbije, a sa druge strane on i zapad su tvorci takve politike Prištine. Zar mislite da bi se Albanci setili makar delića stvari koje su uradili protiv Srbije?