Вучић захвалио Грчкој на подршци; Ципрас: Косово долива уље на ватру

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом да Србија и Грчка имају веома добре односе и да грађани Србије доживљавају Грчку као савезника и пријатеља у политици, економији и другим важним питањима. Ципрас поручио да најновије иницијативе Приштине не доприносе перспективи стабилности у региону већ изазивају дестабилизацију. Истиче да Косово долива уље на ватру.

Вучић је истакао да жели да се изграђују још бољи економски и свеукупни односи. Захвалио је премијеру Ципрасу и Грчкој на подршци територијалном интегритету Србије и на томе што разуме позицију Србије када је реч о Косову и Метохији.

"Грчка је кроз векове била наш савезник и пријатељ у политичким и економским, и у свим важним питањима. Желимо што је могуће боље односе да унапређујемо – трговинске, односне укупне економске односе", каже Вучић. 

Како је рекао, Србија је захвална и на подршци на европском путу, у форумима ЕУ.

"Верујемо да и вас, који пружате подршку, Србија није обрукала радом у економској сфери и другим сферама живота", рекао је председник.

Наводи да је Ципрасу у тет-а-тет разговору рекао с каквим проблемима се Београд суочава када је реч о Космету, о формирању војске Косова, али и када је реч о таксама од 100 одсто на српску робу које су уведене супротно рационалном понашању у 21. веку.

Додао је да је то зауставило трговину и да то утиче на тежак положај српског народа на КиМ. 

"Ми смо у форумима ЕУ имали подршку Грчке и изражавам захвалност за то", рекао је Вучић.

"Мир се мора очувати"

Вучић је пренео да му је грчки премијер Алексис Ципрас, уз уверавање да је подршка званичне Атине нашој земљи неупитна и неспорна, рекао да је важно да Србија настави да тражи решење за косовски чвор.

"А ја бих на то додао – да тражимо решење да не би лоше решење затекло нас, јер после тога, сем плакања и кукања, ништа друго нећемо моћи да понудимо народу", рекао је Вучић.

Навео је да су у Србији увек негативне реакције и на помињање било каквог споразума, и шта год да се дешава о питању КиМ, "осим ако нисмо у предратном стању".

"Али нећу одустати од тражења компромиса, а народ ће одлучити. Моје је да се борим за будућност Србије, очување мира је посао који морам да обавим због будућих генерација", рекао је Вучић.

Председник указује на то да је увек боље да споразум постигнемо ми и дођемо до било каквог компромисног решења, него да лоше решење пронађе нас. "А по том питању је још гора ситуација у Приштини", рекао је Вучић.

Поновио је да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на КиМ.

"Када сви причају о томе да ћемо лако да остваримо неке циљеве оружјем, а ја боље знам стање војске и полиције него било ко други у земљи... А пошто то знам, моје питање је – ко ће бити крив сутра или коме ћете да замерите ако вашег оца, брата или дете неко буде враћао у ковчегу. И тада ће Вучић бити одговоран", упозорава председник.

Зато се, понавља, бори за мир, стабилност и за компромис, а не за рат и сукобе.

Тешко је рационално одговорити

Навео је да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од 100 одсто на производе из Србије.

"Ми инсистирамо на рационалном одговору, али не мислим да то има значаја и да то неко хоће да види", казао је Вучић и додао да су људи научили на уздржаност и рационално понашање Србије, која мора тако да се понаша иако то не доноси озбиљније резултате у односима са косовским Албанцима.

Поручио је да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере.

"Ми ћемо гледати да свом снагом чувамо мир и стабилност. То је наш посао", истакао је Вучић.

Очување мира и стабилности најважнији је задатак Грчке и Србије, без којег нема будућности, каже председник.

Приближавање Београда и Атине уз Преспански споразум  

Вучић је рекао да је са грчким премијером разговарао о свим важним регионалним питањима, те да би за Србију било веома важно да се договор Атине и Скопља спроведе у део.

"То би значило да Република Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке, a у регионалном смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине. Знамо да то није лако ни једноставно", каже Вучић напоменувши да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари других држава, већ да је то пут који подржава.

Председник је истакао да је први пут после више година трговинска размена између Србије и Грчке порасла за око девет одсто, а да се очекује да ће ове године прећи 500 милиона евра.

Прецизирао је да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је наш извоз у Грчку порастао за седам одсто.

Зато каже да је важно разговарати о томе шта, како и на који начин могу да се додатно побољшају односи две земље.

Председник је навео да у наредних неколико недеља бити потпуно завршен јужни крак Коридора 10 и да ће возачи из Грчке кроз целу Србију имати ауто-пут.

"Проблем остаје пруга, много бржа пруга и возови – верујем да ћемо то успети да решимо са Скопљем и Грчком... Уколико се све добро заврши са Преспанским споразумом, могли бисмо да одржимо трилатералу Атина–Београд–Скопље, што би било добро за све земље", истакао је председник.

Додао је да се данас разговарало и о дигитализацији, о телекомуникационом систему.

"Ићи ћемо на снижавање цена за телефонске услуге, док у потпуности не укинемо роминг", рекао је Вучић додавши да тек предстоје разговори са румунским и бугарским званичницима о спортским темама.

Навео је да Србија са Бугарском и Румунијом организује европско такмичење у одбојци и изразио наду да ће четири земље заједно успети да се изборе око Европског и Светског фудбалског првенства. 

За пролеће најављује трећи високи савет за сарадњу и потписивање важних докумената за стратешку сарадњу.

"Срби су увек били и биће пријатељски настројени према нашим грчким пријатељима и захвални на свој помоћи из Атине", навео је председник и грчког премијера позвао да чешће долази у нашу земљу.

Ципрас: Иницијативе Приштине не доприносе стабилности 

Премијер Алексис Ципрас је рекао да су иницијативе Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ али и покушаји стварања косовске војске непримерени.

"Имали смо прилику да поразговарамо о неким значајним питања – и о последњим, најновијим, непријатним дешавањима на Косову, о неприхватљивим активностима са стране Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ, али и покушаја стварања косовске војске", рекао је Ципрас. 

Истиче да то не доприноси стабилности региона већ изазива дестабилизацију.

"Потребно је да то кажемо свом снагом, да искажемо свој глас и да истакнем да Вучић и Влада имају веома тежак посао и не треба да скрену са курса... Желим да пошаљем поруку осуде радњи које спроводи Косово, које баца уље у ватру, желим да подржим Републику Србију на том путу и напору да пронађе решење", рекао је Ципрас истичући да је перспектива Србије да одржи стабилност у региону.

Навео је да је Преспанским споразумом, који су Атина и Скопље потписали ове године, Грчка потврдила да је земља која игра улогу стабилизатора у региону, а да ће тај споразум помоћи и сарадњи наших двеју земаља.

"Имамо споразум после 30 година са суседном земљом, која је и вама сусед. Македонија је између Србије и Грчке. Неће бити претеривање рећи да је то била држава која је представљала сиву зону између нас и више нећемо имати зид већ мост између нас. Преспански споразум ће помоћи да развијемо што више сарадњу кроз инвестиције, али пре свега кроз пројекте који ће подржати наше повезивање", рекао је Ципрас.

Додао је да ће први међународни споразум Атине и Скопља бити споразум у којем ће учествовати и Србија, како би се створио коридор који ће железничким путем повезивати Солун, Скопље и Београд према Будимпешти.

"На тај начин ћемо омогућити да грађани и роба брже стигну до Србије, Солуна, Скопља", каже Ципрас истичући да ће то имати повољне последице по регион.

Грчки премијер је навео да су на састанку говорили и о енергетици, те да Грчка има стратешки циљ да постане међународно чвориште.

"Решење значи компромис"

Грчки премијер Ципрас је рекао да његова земља позитивно гледа на сваки споразум и на свако решење између Србије и Косова.

"Наш став ће бити искрен и одржив и помагаће решавању проблема у региону и остваривању стабилности", истакао је грчки премијер.

"Ниједно решење није лако. Решење значи да постоји споразум, а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну. Нико неће добити 100 процената од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење, треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону", рекао је Ципрас.

Подсетио је на искуство окупације северног Кипра и додао да неизналажење решења ствара још неповољније окружење за наредне дане.

"И ви имате такво искуство", рекао је грчки премијер и наставио:

"Између покушаја да се решење нађе и стратегије инертности, коју неки у региону често бирају, ја сам за стратешки покушај проналажења решења које може бити тешко. Онај ко то искрено учини неће изгубити ништа, а онај ко не уради биће на губитку", рекао је Ципрас.

Истакао је да Грчка подржава бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема.

"У том смеру се треба оријентисати", додао је Ципрас.

Такође је истакао да друге земље имају своје интересе и ставове у региону.

"Али ја дубоко верујем да ми, балкански народи, треба да схватимо да смо искусне земље и да имамо свој суверенитет. А остале земље ће се позиционирати зависно од ситуације која влада у региону – једно је ако не покажемо никакву заинтересованост да решимо ово питање, а другачије ако будемо одважни и покушамо да решимо ситуацију", сматра Ципрас.

Треба да се оријентишемо у правцу заштите наших интереса, обезбеђивања стабилности и сарадње у региону.

"То је наше мишљење, тако се ми крећемо и радујем се што видим да низ земаља има исти став и што Влада Србије има тај став. Сматрам да је то корисно за стабилност у региону", закључио је Ципрас.

Дипломатски односи ојачани заједничком визијом

Ципрас је захвалио Вучићу на овим консултацијама у Београду, поручивши да је јасно да су снажни дипломатски односи наше две земље, годинама засновани на блиским, историјским и културним везама, још више ојачани у последњем периоду.

"Нико неће моћи да заборави подршку коју је грчки народ показао за Србију, када су се дешавала бомбардовања, али ни ми нећемо заборавити солидарност Србије у периоду тешке економске кризе. Међутим, не ослањамо се само на осећања, већ на заједничку визију која се односи на сарадњу, стабилност, благостање, да приступимо решавању проблема како би наше земље биле бедем позитивних дешавања у региону", каже Ципрас.

Према његовим речима, та визија је довела до ојачања билатералних односа и суштинске сарадње са Румунијом и Бугарском, што се заснива на низу пројеката од посебног економског интереса.

Истиче да Грчка снажно подржава европски пут Србије.

"Ми мислимо да то води стабилности на Балкану, али и показује перспективу Србије у наредним годинама, а Србија за нас представља државу од стратешког значаја за безбедност и стабилност у региону", наводи грчки премијер. 

Председник Србије и премијер Грчке имали су тет-а-тет састанак, а министри две владе су разговарали на одвојеним, билатералним састанцима.

Након тога је одржана друга седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, у присуству Вучића и Ципраса.

Ципрас данас завршава билатералну посету Србији, али остаје у Београду због сутрашњег састанка квадрилатерале, којем ће уз њега и председника Србије, присуствовати и премијери Бугарске и Румуније, Бојко Борисов и Вјорика Данчила.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво