Ново писмо ЕУ Харадинају: Угрозили сте дијалог

Представници ЕУ – Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан упутили су ново писмо премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају у којем наводе да је својим једностаним акцијама угрозио напредак који је до сада постигнут у дијалогу.

Европски функционери поздрављају резолуцију о дијалогу, коју је косовска скупштина усвојила на Харадинајеву иницијативу, али, како преносе приштински медији, указују да ће дијалог бити настављен у истом формату, који подразумева да ЕУ заступником ставова Приштине и учесником у дијалогу и даље сматра само Хашима Тачија.

Портпарол Европске уније Маја Коцијанчич потврдила је за Танјуг да је писмо Могеринијеве, Хана и Малстромове упућено Харадинају, али није желела да говори о његовом садржају.

Садржај је обелоданила Газета експрес онлајн, истичући да европска "тројка" у писму најпре одбацује Харадинајеву оцену коју је изнео у свом претходном писму Бриселу, да је у досадашњем дијалогу Београда и Приштине мало тога учињено. 

Поручују такође да косовској влади треба да буде јасно да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен у формату у којем је тај процес и започет.

"Снажно одбацујемо вашу оцену да дијалог стагнира. Уместо тога, дијалог са два председника на челу обележава и означава стални напредак. Ову процену смо поделили са лидерима ЕУ на седници Европског савета у децембру и добили смо охрабрујуће поруке подршке", наводи се у писму упућеном Харадинају. 

Представници ЕУ сматрају да је резолуција усвојена у косовској скупштини важна и да треба да допринесе убрзању наставка процеса на конструктиван начин, у оквиру дијалога на високом нивоу. 

"Ми то поздрављамо и сматрамо то уводним ставовима Косова које ће његов председник изразити у наставку дијалога", наводи се у писму и истиче да је за ЕУ дијалог једини реални оквир за решавање нормализације односа између Приштине и Београда.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара