Вучић пред СБ УН: Приштина угрозила све Србе на Косову

Савет безбедности УН расправљаo je о Косову. Председник Србије Александар Вучић поручио је амбасадорима да је уплашен за будућност српског народа на Косову, али и целог региона. Наводи да је Приштина угрозила све Србе тако што је подигла таксе на робу из централне Србије на 100 одсто, и да не постоји правно оправдање за формирање "војске Косова". Хашим Тачи је рекао да се ништа ванредно није догодило прошле недеље и да је војска требало да буде формирана и раније.

23.15 – Након реплике Хашима Тачија, у којој је навео да Србија никога није осудила за злочине над Албанцима и "да се зна ко је био жртва, а ко агресор", завршена је седница Савета безбедности. 

23.00 – Вучић искористио право на реплику. Рекао је да није чуо никога ко се позвао на неки закон или правило које би оправдало потез Приштине да формира војску. Навео је и бројке које доказују да нису Срби починили етничко чишћење јер их је некада било 220.000, а сада их је 106.000. За то време, број Албанаца се повећао. Негирао је тврдње британске амбасадорке која је рекла да се Србија служила силом. "Морамо да будемо криви да би неко оправдао своју погрешну политику", оценио је Вучић.

22.55 – Представник Перуа је рекао да закони о форимирању "војске Косова" нису у складу са Резолуцијом 1244 и Бриселским споразумом. Представници Етиопије, Еквиторијалне Гвинеје и Боливије су пружили подршку територијалном интегритету Србије. Представник Обале Слоноваче у УН рекао је да је формирање војске Косова противно Резолуцији 1244. Представник Пољске је навео да будуће оружане снаге треба да буду формиране у складу са уставом и у оквиру инклузивног процеса, док је представник Кувајта рекао да одлуке косовског парламента представљају суверено право. 

22.35 – Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу је рекао да Пекинг подржава суверенитет и територијални интегритет Србије и истакао да је Резолуција 1244 кључни основ за безбедност Косова. Сматра да је за решење косовског питања потребно постизање обострано прихватљивог споразума. Амбасадор Казахстана је рекао да сви унилатерални кораци могу да подигну тензије и угрозе стабилност, исказујући забринутост због поступака Приштине.

22.30 – И представник Сједињених Држава је подржао трансформацију КБС-а у војску. "Резолуција 1244 овлашћује међународно војно пристуство на Косову, задужено за разоружавање ОВК и других оружаних група, и не односи се на прављење сигурносне снаге", рекао је амерички представник. Дијалог, каже, треба да буде приоритет и позива обе стране да одмах предузму кораке како би се смириле тензије.

22.20 – Француски представник Франсоа Делатр је позвао Приштину да укине таксе и позвао "обе стране да своје разлике решавају кроз дијалог". Амбасадорка Уједињеног Краљевства Карен Пирс рекла је да трансформација КБС у војску спада у надлежност суверене државе, али да то треба да буде у договору са Кфором и међународном заједницом.

22.00 – Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да дели забринутост Србије. Истакао је да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата.

21.40 – Хашим Тачи је рекао да се "ништа ванредно није догодило прошле недеље" на Космету. Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су "чекали добру вољу оних који то нису показали".

21.35 – Председник Србије је на српском поручио грађанима на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

21.18 – Вучић је на енглеском језику рекао да је забринут и уплашен за будућност не само српског народа и Србије, већ целокупне регије. Не слаже се са уобичајеним фразама да "обе стране треба нешто да учине", јер је Београд спровео све што је договорено.

21.10 – Председник Србије Александар Вучић је стигао на седницу Савета безбедности. Званичник Унмика Жан Пјер Лакроа представио је амбасадорима последње догађаје на Косову и Метохији, од гласања у Интерполу до трансформације КБС-а у "војску Косова".

Седници Савета безбедности присуствује председник Србије Александар Вучић, као и косовски председник Хашим Тачи.

Подсекретар УН за мировне операције Жан Пјер Лакроа представио је последња дешавања на Косову и Метохији. Истакао је да су додатно нарушени односи Београда и Приштине, као и да није било напретка у дијалогу у којем посредује Брисел.

"Забринути смо због ситуације на терену, посебно на северу Косова, и зато је неопходно да Приштина и Београд избегну било какве кораке који би могли да додатно погоршају ситуацију, већ радије да нађу начине да побољшају дијалог и међусобне односе", рекао је Лакроа отварајући ванредну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији.

У обраћању које је уследило, председник Вучић је указао да Приштина није спровела оно што је било договорено Бриселским споразумом и набројао све тачке споразума које је Београд спровео у дело.

Истиче да због тога не прихвата уобичајене фразе да "обе стране треба нешто да ураде".

Рекао је да је Приштина увела најпре таксе од 10 одсто, а када је видела да је албанска јавност добро реаговала, подигли их и на 100 одсто.

"Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова и, штавише, угрозили целу српску заједницу, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", поручио је Вучић.

Без оправдања за формирање "војске Косова" 

Председник Србије је навео и да не постоји правно оправдање за формирање "војске Косова", чак ни у косовском уставу, који Србија не признаје. У њему се наводи да су за формирање војске потребни и гласови Срба, које нису добили.

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Интерполу, Вучић је рекао да је Србија бранила свој суверенитет, у складу са Повељом УН. Говорили смо им да не иду пред Интерпол, Унеско и ЕНТСО-Е, рекао је Вучић.

"Србија је увек спремна да настави процес дијалога, желели бисмо да позовем и УН да преузму већу улогу у будућности, немамо ништа против дијалога под покровитељством ЕУ, али желимо да се УН више укључе, да видимо кораке које ће предузети Приштина, морају да повуку таксе и друге потезе и наћи ћемо начин да обезбедимо сигурности нашег народа", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВК који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

"Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова, да разуме да су границе Косова оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити – ништа", навео је Вучић.

За крај је на српском поручио народу на Космету да ће Србија увек бити уз њих.

"Даме и господо, браћо Срби и сестре Српкиње, желим да вам се захвалим на свему што сте издржали, мукама кроз које сте прошли, и да вам поручим да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас", закључио је Вучић.

Тачи: Ништа ванредно се није десило 

Након обраћања председника Вучића, косовски председник Хашим Тачи је рекао се "ништа ванредно није десило прошле недеље".

"Одлука о формирању војске је чак закаснила пет година и није погрешна одлука", рекао је Тачи и додао да су каснили јер су "чекали добру вољу оних који то нису показали".

Тачи тврди да Приштина прошле недеље није донела ниједну одлуку која је у супротности са Резолуцијом 1244 и планом Мартија Ахтисарија, уставом Косова и међународним правом.

"На крају, имамо оно што је најважније – одлука Међународног суда правде која је донет на иницијативу државе Србије, односно тадашњег министра спољних послова Вука Јеремића, да Косово није прекршило међународно право приликом проглашења независности. То је апсолутно право да има и војску", рекао је Тачи.

Навео је и да му је жао што Срби на Косову не учествују у косовској војсци и што су многи напустили КБС.

"Проблем који имају наши северни суседи није војска Косова већ егзистенција државе Косово. Без дијалога и коначног споразума остајемо земље које само производе драме", рекао је Тачи који сматра да је "будућност у евроатлантским интеграцијама".

Хашим Тачи је рекао да је пре две деценије био у униформи и борио се против режима Слободана Милошевића.

"Поносим се својом прошлошћу и прошлошћу мојих сабораца. Сада као председник знам да имам испред себе још једну велику обавезу, борбу за мир и бољу будућност, да заокружимо вековну борбу наших народа", поручио је Тачи.

број коментара 36 Пошаљи коментар
(среда, 19. дец 2018, 15:43) - zivanamikic@gmail.com [нерегистровани]

Odlična objava bravo

Detaljno i objektivno...ali mi se nije dopalo što niste uživo prenosili ceo tok sednice Saveta Bezbednosti UN, pa posle da Zoran komentariše sa gostima...satima prenosite utakmice, a ovako značajan događaj za Kosovo i Srbiju samo isečke po vašem izboru...to vam je minus ...gospodo sa RTS...

(уторак, 18. дец 2018, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Дали нам је сада коначно јасно!!!!

Уз сво дужно поштовање према политици и политичарима не могу а да неприметим да се стално позивамо на резолуцију 1244 , а да никоме од наших великих вођа не падне на памет да у складу са резолуцијом замолимо председника Русије господина Путина и предсеника Кине Си Ђинпинга да пошаљу контингент у састав КФОР-а који би био распоређен на подручјима на којима живе Срби, па ако не може војска Србије може војска Русије и Кине, па онда неће никоме пасти на памет да покуша ратовати са било ким , и та ткзв. војска косова брзо ће се расформирати.А у крајњој нужди у случају стани-пани треба као и Асад наш председник да позове Русију у помоћ ради одбране суверенитета наше државе.Али пре свега овога треба знати да и нашу браћу Русе и Русију треба поштовати и омогућити им присуство у Србији јер Американци су ионако присутни као и ЕУ и све раде против нас.

(уторак, 18. дец 2018, 10:56) - milan [нерегистровани]

Rezolucija 1244

Rezolucije su tu za to da se ih niko ne pridržava. Pogodbe
i ugovori su ti za to,da se ih niko ne drži.Citiram stotinama
godina staru Englesku izreku. Kao milan lala, stalno sam savetovao nabavku oružja, kao što
su rekete S 300 i S 400, namesto toga sam svaki dan od njih
bar desetak srbskih političara slušao da se oni nikoga ne boje.

Sada imate kosovsku vojsku koju će zapad strahotno naoružati
pa vi i dalje tvrdite da se nikoga ne bojite.  

(уторак, 18. дец 2018, 10:54) - Darko [нерегистровани]

Britanka

Pa vidim koliko smo ih zabrinuli. Dok Vučić priča Britanka cacka telefon. Napisao sam stotinu puta, dok god se ne udje u vojni savez sa Rusima i Kinezima ima da rade s nama šta žele. Onoga trenutka kada damo mogućnost Rusima i Kinezima da prave baze sve se menja i to u našu korist.

(уторак, 18. дец 2018, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Otvorite vojnu bazu Ruske Federacije u Nišu

Otvorite vojnu bazu Ruske Federacije u Nišu, za početak. To može da se uradi već sutra, neka NATO okupatoru to bude prvo upozorenje. Instalirati S-400 i zatvoriti vazdušn iprostor iznad Kosmeta za sve pa i za KFOR, nemaju šta da lete, nego neka krenu da razoružavaju terorističku bandu OVK presvučenu u neku ilegalnu teorrističku vojsku.

(уторак, 18. дец 2018, 10:15) - Stefan [нерегистровани]

Zakon

Zakon leži u topuzu kod USA,GBR i GER......:(((((I,misle da su u pravu....

(уторак, 18. дец 2018, 09:28) - milan lala [нерегистровани]

S-400

Sednica SB bez predsednickog saopstenja gde je tema bila ocito krsenje rezolucije 1244 govori da "sila prava" nema vise nikakvog efekta, i da sada vazi "pravo sile" pa se prema tome moramo i odrediti. To znaci pod hitno vise ulaganja u vojni budzet i ubrzanu modernizaciju nase vojske . Nama su zivotno potrebni sistemi S-400 da bi mogli zastititi nase interese na KiM i R. Srpskoj . Sa S -400 rasporedjenim po Srbiji bolje ce nas razumeti svetske siledzije . 

(уторак, 18. дец 2018, 09:22) - Milan [нерегистровани]

Re@OČEKUJE SE REAKCIJA UN!!

Ma kakva reakcija? Ljudi, ohladite se. Nikakve reakcije neće biti, jer nije niko (a trebali smo mi) postavio zahtev za izradom dokumenta koji bi obavezao UN da intervenira na Kosovu ili slično, što bi išlo na glasanje.
Neki obavezujući dokument za Kosovo.
Ali pošto to nije niko tražio, sednica je završena, svi su primili na znanje Vučićev i Thaćijev govor, i to je to. Kraj, nema više.
UN nema telo koje bi posle ovakve sednice na kojoj nema dokumenta o koracima šta dalje da se radi, nešto uradilo. Samo rezolucija ili obavezujući dokument za neku zemlju.

(уторак, 18. дец 2018, 09:12) - Daliborka [нерегистровани]

SB UN

Predsednik Srbije je opet mudrom politikom ukazao na ono sto se desava na KiM, i verujem da ce Pristina biti primorana da povuce takse i sedne za pregovaracki sto gde ce Srbija svom narodu na KiM obezbediti bolju buducnost.

(уторак, 18. дец 2018, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

E Jakove,Jakove ....

Da li je moguce da vi jos verujete da UN postoje u pravom obliku? Za mene je to debatni klub koji vise nema nikakvu snagu da donese bilo sta.