Седница СБ о косовској војсци у понедељак, отворена за јавност

Савет безбедности расправљаће о одлуци Приштине да формира своју војску у понедељак од 15 сати, а седница ће бити отворена за јавност, потврдио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. На седници ће говорити председник Србије Александар Вучић. Одржавање хитне седнице СБ тражиле су Србија и Русија.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за Танјуг да је председавајући СБ УН из Обале Слоноваче заказао хитну седницу за понедељак у 15 сати на основу захтева Србије.

"Седница ће бити отворена за јавност и на њој ће говорити председник Србије Александар Вучић", рекао је Дачић за Танјуг.

Према његовим речима, самим тим није прихваћен захтев неких западних земаља да седница буде затворена за јавност.

"Желим да се захвалим свима који су подржали захтев Србије, посебно Руској Федерацији, која је сама поднела захтев за одржавање седнице", додао је Дачић.

Запад је претходно тражио да седници присуствује 15 сталних чланица Савета безбедности и представници Београда и Приштине, док су Србија и Русија захтевале отворену седницу.

"Верујем да великани који су признали КиМ неће ускратити Србији шансу да каже како се крше права Срба и какве ризике су произвели својим одлукама. То су демократске земље, желеће да чују мишљење", рекао је раније председник Србије Александар Вучић.

Да је усвајањем закона о војсци прекршена резолуција УН али и угрожен живот Срба на Косову став је министра Ненад Поповића.

"Србија то не сме да посматра мирно, већ мора да предузме најенергичније мере у смислу подизања приправности војске за интервенцију у правцу заштите безбедности српског народа на Косову, а ослањајући се на подршку наших савезника, на првом месту Русије", поручио је Поповић.

Седница као средство притиска на западне земље

Седница Савета безбедности могла би да буде почетак притиска на западне земље и то на терену међународног права, на ком су, како оцењује некадашњи амбасадор Србије у УН Владислав Јовановић, те земље слабе.

Јовановић сматра да ће бити потребно да Србија целом свету саопшти да је Унмик престао да постоји тиме што је нова војска успостављена тамо где треба да постоје само мировне снаге, и да је то почетак окупације директно од стране САД преко својих посредника.

Такође, како је рекао, Савет безбедности и међународна јавност треба да расправљају о томе.

Контакт Војске Србије и Кфора

Док је парламент у Приштини одлучивао о томе хоће ли формирати своју војску, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић разговарао је са колегом из Кфора.

"Знате ко доноси одлуке о ангажовању целокупне војске. Ја сам војник. Војска је спремна да одговори свим ризицима, али се надам да ће Кфор обезбедити заштиту свих грађана на КиМ, с тежиштем на српској заједници", рекао је Мојсиловић у интервјуу за РТС.

Одлука да се формира косовска војска не значи да ће те снаге одмах бити оперативне.

Реч је о процесу који ће трајати деценију, процена је и Стејт департмента.

Поводом дешавања на Космету европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан каже да је неопходно прекинути провокације и вратити се дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара