Ђурић: Војска Косова је илегална окупациона формација

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је данас по једнонационалном диктату албанске већине и супротно свим важећим одредбама права, косовски парламент донео одлуку о формирању тзв. војске Косова.

Ђурић је у обраћању јавности поручио да то представља акт против мира и чин политике агресије на Србију.

Додаје да је циљ да се заокружи започети процес насилног одвајања дела територије Републике Србије и стварања тзв. Косова на читавом подручју АП Косово и Метохија.

Истиче да је то супротно Уставу у законима Србије, привременом уставном оквиру Косова и Резолуцији 1244, али и споразуму из Куманова којим је окончан оружани сукоб на Космету.

"Војска Косова представља илегалну окупациону оружану формацију на територији Србије", навео је Ђурић.

Још једном је нагласио да је противправни карактер те формације јасан и недвосмислен и да одлука има за циљ насилну промену граница Србије и нарушавање уставом утврђеног положаја покрајине.

Додаје да се то дешава у условима када још увек није доступно компромисно решење за уређење односа Београда и Приштине.

Истиче да се војска Косова формира у трену у коме ни један једини Албанац није одговарао за бројне злочине и хиљаде убијених и стотине хиљада протераних током оружаног сукоба на КиМ.

Ђурић наводи да су ти злочини чињени од стране оних који сачињавају тзв. војску Косова уз материјалну и логистичку подршку појединих држава које су и пре две деценије извршиле оружану агресију на Србију.

"Захтев Кфору да разоружа илегалну формацију"

"Грађани треба да знају да су управо ове државе најодговорније за данашњу одлуку", рекао је Ђурић.

Захтева од Кфора да не дозволи деловање нелегалне војске Косова и да је разоружа и ситуацију врати у оквире Резолуције 1244.

"Све друго значило би директну подршку циљу насилног одвајања дела територије Србије", рекао је Ђурић додајући да је у питању противправно деловање које је кажњиво.

Позвао је и Албанце и Србе да не ступају у редове те формације указавши да је то кривично дело које је кажњиво вишегодишњим и строгим затворским казнама.

Директор Канцеларије за КиМ каже да ће председник Вучић, заједно са Владом и надлежним службама, наставити да предузима потребне уставне и законске кораке како би се очували мир и безбедност.

Како каже, опције које су формалноправно на располагању укључују и проглашење окупације на делу територије Републике Србије, као и различите врсте употребе оружаних снага о чему одлуку доносе надлежни органи.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2018, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Vojska Kosova

Je samo deo NATO udruzenog zlocinackog poduhvata.Rat na prostoru SFRJ ( ugledne velike suverene clanice UN ) je proizveo podrzavao organizovao NATO pakt uz pomoc domacih separatista i terorista a SRBI kao vecinski narod su bili smetnja i trebalo ih je skloniti i unistiti.Bombardovali su sve srpske zemlje i ubijali nas i na kraju okupirali Kosmet.

(петак, 14. дец 2018, 14:26) - Dejan [нерегистровани]

Okupacija

Дефиницију ратне окупације, за коју се може рећи да је општеприхваћена и неспорна у теорији и пракси, даје Хашки правилник из 1907. године, иначе анекс Хашке конвенције из 1907. године у члану 42:„Територија се сматра окупираном када се стварно налази под влашћу непријатељске армије.Окупација се простире само на територију на којој је та власт успостављена и у могућности да врши власт.”

—из Хашке конвенције

(петак, 14. дец 2018, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Vojska Kosova je najveca pretnja po covecanstvo.

(петак, 14. дец 2018, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Proglasite okupaciju dela teritorije Srbije

Proglasite okupaciju dela teritorije Srbije, proglasite sve vojne formacije na Kosmetu ilegalnim okupacionim koje krše rezoluciju UN1244. Sazovite hitnu sednicu Saveta bezbednosti.

(петак, 14. дец 2018, 13:31) - Петрија [нерегистровани]

!!!!

Да ли ће бити затражена заказивање хитне седнуце СБ? Бар то?

(петак, 14. дец 2018, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Da li mozete nesto drugo da kazete,

i ptice znaju da je sve to nelegalno, ajd preduzmite nesto po tom pitanju da se sve spreci na vreme.Ovako optuzivanje u medijima nista nece promeniti...