Реакције из Београда због трансформације КБС у војску

Државни врх Србије оштро реагује на то што је косовски парламент једногласно изласао три закона којима се омогућава трансформација КБС у косовску војску.

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић каже да је данашњим гласањем у Приштини умрло међународно право.

"Они који су допринели томе да међународно право нестане више се и не претварају у тим својим делима, раније су измишљали и конструисали догађаје попут Рачка не би ли оправдали кршење међународног права, данас то и не раде више", истакао је Селаковић.

То чине, каже, САД, Британија, Немачка и читав део такозване међународне заједнице која је прихватила формирање војске Косова и спонзорисала косовску независност.

"Морамо да понављамо на сваком месту и да будемо свесни да је Резолуција СБ 1244 из 1999. једини важећи међународни правни акт када је у питању Косово и Метохија и третирање присуства оружаних снага. Онима који промовишу сецесију Косова то више није ни важно", напомиње Селаковић.

Гојковић: Брутално кршење Резолуције 1244 

Председница Народне скупштине Маје Гојковић наводи да одлука привремених институција у Приштини о формирању војске Косова представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244.

Додала је и да је одлука у директној супротности са свим релевантним регионалним споразумима.

"Реч је о последњем у низу једностраних и насилних решења којима Приштина прибегава, а која су усмерена против српског народа на Косову и Метохији и којим се разарају темељи безбедносне архитектуре која је стварана последњих деценија са циљем да се обезбеди дугорочна стабилност региона", наводи се у саопштењу oбјављеном на сајту парламента.

Оваква претња миру и стабилности региона не сме да остане без одговора међународних институција, а пре свега оних чија је непосредна одговорност да се старају о очувању правног поретка и гарантовању безбедности свих грађана КиМ, закључила је Гојковићева.

Љајић: Неконзистентност међународне заједнице 

Потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић поручује да ово није корак који води ка стабилности и нормализацији односа који је, каже, преко потребан не само нама него и читавом региону.

"Најчудније је понашање међународне заједнице. Имали смо готово једнодушне осуде због најаве трансформације. А онда у ова два дана имамо потпуно супротне изјаве што говори о неконзистентности међународне заједнице и главних политичких центара", напомиње Љајић.

Михајловић: Претња миру и стабилности у целом региону

Потпредседница Владе Зорана Михајловић оценила је да је одлука о формирању тзв. косовске војске наставак једностраних потеза Приштине који представљају претњу миру и стабилности у читавом региону.

"После увођења такси на српску робу, што је осудио читав свет, политичари из Приштине уместо да се врате дијалогу, одлучили су да наставе са једностраним потезима који штете интересима свих грађана региона јер представљају претњу регионалној безбедности", каже Михајловићева.

Додаје да су одлуком о формирању нових оружаних снага прекршени и Резолуција 1244 и Бриселски споразум, саопштено је из кабинета потпредседнице.

"Србија остаје опредељена за мир и стабилност, али исто тако Србију нико не сме да понижава, нити да прети Србима. Председник Србије и Влада Србије су уз свој народ и сигурна сам да ће наћи најбољи одговор на нове безбедносне изазове настале као последица потеза Приштине", поручила је Михајловићева.

Петковић: Мање безбедности за Србе 

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да оно што се дешава у Приштини значи више оружја и оклопних возила од САД, а мање права, хране и безбедности за српски народ.

Према његовим речима, у тачки 16 Резолуције 1244 стоји да су једино међународне оружане снаге те које могу да користе наоружање и војну опрему на Косову.

"Стоји и да је дужност Кфора да надгледа и врши инспекцију над објектима уколико се утврди да се у њима догађају војна дешавања. То се годинама дешава. Нико ништа не предузима", напомиње Петковић.

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић каже да Београд на политичком плану ништа битно не треба да мења, јер Србија сада јача, док Приштина слаби. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара