Приштинске таксе смањиле промет српске робе за 20 милиона евра

Уредба о повећању такси на увоз робе из Србије на снази је од 21. новембра, а привремене косовске институције најављују и нове. Увоз српске робе опао је за 20 милиона евра. Са административних прелаза враћено је чак 17 камиона због царинских декларација насловљених на Косово и Метохију.

Повећање такси на увоз робе из централне Србије које је на снази 19 дана утицало је да је драстично опао промет наше, домаће робе.

Чак је и Управа косовских царина објавила да је за првих 15 дана од увођења такси увоз робе из Србије опао за 20 милиона евра.

На месечном нивоу то ће достићи вредност од чак 40 милиона евра процењују стручњаци.

Нису само таксе проблем са којим се суочавају превозници, чак и они са робом страног порекла.

Са административних прелаза враћено је чак 17 камиона због царинских декларација насловљених на Косово и Метохију.

Као што је познато, Србија није одговорила контрамерама Приштини на повећање такси од 100 одсто на наше производе.

Србија поштује све одредбе Цефта споразума. Иначе, главни артикли са којима Приштина тргује са Србијом су пољопривредни производи, производ кожарске индустрије, електрична енергија и врло мало индустријских производа.

Нема наговештаја да ће Србија одговорити и на увођење нових уредби косовске владе јер би штета од све мањег промета робе између српске и косовске стране тиме била још већа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара