Весељи: Гласање о косовској војсци 14. децембра

Председник косовског парламента Кадри Весељи саопштио је да ће посланици 14. децембра одлучивати о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску. Весељи верује у позитиван исход гласања, а Српска листа поручује да никад неће подржати формирање косовске војске.

Кадри Весељи датум гласања у косовком парламенту најавио на свом Фејсбук налогу.

"Четрнаестог децембра званично ћемо имати косовску војску. Ово је датум када ћемо у косовском парламенту гласати за трансформацију КБС-а у војску. Срећно и честитке свима од нас", написао је Весељи.

Српска листа упозорава да Приштина, наговештајима да ће 14. децембра формирати војску, наставља са провокацијама, угрожавајући мир. Истовремено, српски посланици истичу да то неће никада подржати.

"У дану када у Приштину долази европски комесар Јоханес Хан, како би се на Приштину извршио притисак и уклониле таксе којим се блокира дистрибуција српских производа, хране, лекова, санитетског материјала, штампе и свега осталог, Приштина наставља са провокацијама којима се угрожава мир, и наговештава формирање војске за 14. децембар", наводи се у саопштењу Српске листе.

Додаје се да косовски политичари једностраним, противправним мерама прете миру, кршећи све међународне акте који су на снази, почев од Резолуције СБ УН 1244, Кумановског војнотехничког споразума и Бриселског споразума, па до сопственог устава.

"Српска листа најоштрије осуђује овакво деловање и наглашавамо да наши посланици никада неће подржати формирање некаквих војних формација", истиче се у саопштењу.

Српска листа истовремено захтева од међународне заједнице да најоштрије реагује или да се јавно изјасни како није способна да одржи мир и ред на овим просторима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара