Јелисејска палата потврдила Макронов долазак у Србију

Jелисејска палата званично је најавила посету председника Емануела Макрона Србији, 5. и 6. децембра, а поједини француски медији пишу о тој посети, уз оцену да је њен циљ – оснаживање пријатељства између Париза и Београда.

На сајту француског Председништва објављено је да ће председник Макрон отпутовати у среду по подне, када отпочиње званичну посету Србији, док је четвртак планиран као други дан његове посете нашој земљи.  

Председник Француске од посете Београду није одустао ни због демонстрација и нереда последњих дана на улицама Париза, због којих је, иначе, француски премијер Едуар Филип отказао путовање у Пољску где је требало да учествује на самиту посвећеном клими.  

Дневник 20 Минит наводи да су се односи између две земље погоршали 11. новембра ове године, на церемонији поводом обележавања века од краја Великог рата у Паризу, и то због пропуста у протоколу, те додаје да су се након тога многи Срби "успротивили Макроновој посети Београду". 

"Многи Срби су после тог догађаја истакли да је њихова земља имала највише стадалника у односу на број својих становника у Првом светском рату, борећи се пре свега раме уз раме са Французима на Источном фронту", пише француски дневник.

У тексту се наводи и да је одбијање Француске априла 2017. да Београду изручи Рамуша Харадинаја, кога српско правосуђе кривично гони због ратних злочина из времена сукоба на Косову 1998-1999, "већ пробудило међу Србима антифранцуска осећања, мада у мањој мери".

Додаје се да многи Срби нису Француској опростили ни то што је учествовала у западној ваздушној кампањи 1999. чији је циљ био окончање сукоба на Косову и приморавање српских власти да повуку трупе из своје јужне покрајине.

"Та операција на челу са НАТО остаје дубоко понижење за многе Србе. Ово захлађење у односима праћено је и слабљењем економских веза", оцењује лист.

Прва посета председника Француске од 2001. 

Лист истовремено указује да је реч о првој посети једног шефа француске државе откако је Србију посетио Жак Ширак, 2001. године, неколико месеци након пада Слободана Милошевића.

Наводи се и да је у Србији присутно стотинак француских предузећа која запошљавају око 10.000 људи, али да је Француска тек на 10. месту извозника у Србију и да је међу првих 10 увозника, те да је "за разлику од Немачке или Италије, Француска трговински партнер од мањег значаја".

Лист Кроа такође најављује Макронову посету Србији, убрајајући је међу три кључна међународна сусрета француског председника у овој седмици, поред преговора о Јемену и расправи о Брегзиту у британском парламенту.

Лист наводи да француски председник долази у Београд да обележи стогодишњицу окончања Првог светског рата "код свог савезника из тог периода, чији је председник оценио да је било лоше третиран у Паризу на церемонији 11. новембра".

Лист наводи и да је Вучић обећао "грандиозан дочек Емануелу Макрону како би му показао какво је српско гостопримство и како Срби виде пријатељство".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво