Ноћ у косовском парламенту, Апостолова посетила српске посланике

Више од 24 сата прошло је од како су се српски посланици затворили у просторије Српске листе у косовском парламенту, тражећи састанак са комесаром ЕУ Јоханесом Ханом који данас стиже у Приштину. Њих је у међувремену посетила висока представница ЕУ Наталија Апостолова, која их је замолила за разумевање јер због тесног распореда Хан неће моћи да разговара са њима, јавља дописник РТС-а.

Посланици остају у парламенту све до доласка Јоханеса Хана. Очекују да ће се данас састати са европским комесаром, иако се тај састанак не налази на његовој агенди.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТК2 да су посланици изнурени али да не одустају од захтева да разговарају са Ханом, што су пренели и високој представници ЕУ на Косову Наталији Апостоловој која их је јутрос посетила.

Истичу да је неопходно да европском комесару пренесу "колико је одлука о блокади дистрибуције српских производа опасна по опстанак Срба на Косову".

Како је Симић рекао синоћ за РТС, потврђено им је да је Хан примио њихову поруку али не и да ће до састанка доћи.

Српски посланици провели су ноћ у парламенту, чиме се, како кажу, мирно и демократски боре за права српског народа.

"Очекујемо да ЕУ има слуха за проблеме са којима се суочавају Срби на КиМ", навео је Симић.

Како РТС сазнаје, након посете Београду и разговора са председником Србије Александром Вучићем, Хан ће отићи у Приштину. Сусрет са косовским премијером и председником, Рамушом Харадинајем и Хашимом Тачијем, заказан је за око 16 часова и то у згради парламента.

Данас је 13. дан од како је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из Централне Србије.

Залихе се троше, грађани узнемирени

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да се резерве троше и да их има за још пет до седам дана. Истиче да је целокупна ситуација лоша и да су грађани узнемирени.

"Пратимо ситуацију. У сталном смо контакту са трговцима, још су у тежем положају околна места, попут Прилужја, Бабиног Моста", наводи Поповић.

Додаје да су неки артикли поскупели, али да се у великој мери поштује договор са трговцима да се цене не повећавају, већ да се заједнички пронађе решење које ће олакшати живот грађана.

Поповић, који је био посланик у прошлом сазиву косовске скупштине, каже да је солидаран са својим колегама из Српске листе, те да је тешко бити посланик у косовском парламенту.

"Моје искуство из прошлог мандата је да смо, на преко 200 закона, ми инсистирали само на три амандмана, а наше колеге нису имале разумевања ни за то", додао је Поповић.

Посланицима је поручио да истрају, јер, како каже, овакав вид борбе је потребан србима на Космету.

"За међународну заједницу ми до сада на неки начин нисмо ни постојали, угловном се повлађивало Албанцима. Ово треба да траје док међународна заједница не спозна да поред Албанаца постоје и Срби који желе да живе овде и граде своју будућност", истакао је Поповић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара