Кубуровић: Дебата о Уставу на пролеће

Министарка правде Србије Нела Кубуровић рекла је да се на пролеће може очекивати скупштинска дебата о промени Устава и додала да је Влада после више јавних расправа упутила парламенту Иницијативу за његову промену.

Влада Србије упутила је Иницијативу са образложењем који чланови треба да се мењају, а скупштински Одбор за уставна питања ће, како је за РТС рекла Кубуровићева, посланике обавестити о томе.

Потребно је да две трећине посланика прихвати да се уђе у процедуру промене Устава и тек након тога ће, према њеним речима, влада доставити амандмане који ће бити полазна основа за даљи рад.

"Одбор за уставна питања организоваће јавну дебату на којој ће, не само скупштина него сви заинтресовани, моћи да изнесу свој став и верујем да ћемо током пролећа имати прилику да водимо скупштинску дебату", рекла је Кубуровићева.

Додала је да би промена Устава требало да буде основа и за доношење сета закона у циљу јачања и одговорности судства.

Министарка је навела да је Министарство правде иницијативу за промену Устава упутило парламенту после 18 месеци јавне расправе и да је текст који је министарство припремило усаглашено са свим препорукама Венецијанске комисије.

број коментара 0 Пошаљи коментар