Шолтесов амандман – мрља на позитивну оцену о Србији

Европски парламент је приликом усвајања Резолуције којом је констатован напредак Србије у процесу евроинтеграција усвојио и амандман посланика Игора Шолтеса, којим се признавање геноцида у Сребреници означава као "фундаменталан корак на путу Србије ка чланству у ЕУ".

Европски парламент је приликом финалног гласања о Резолуцији о Србији усвојио и три од четири усмена амандмана које је словеначки посланик из редова Зелених Игор Шолтес доставио на извештај о Србији.

Поред амандмана којим Шолтес, иначе известилац Европског парламента за Косово, тражи решавање "случаја Савамала" и транспарентност у изградњи хидроелектрана на заштићеним подручјима у Србији, највећу пажњу привукао је амандман којим се од Србије и њених званичника тражи признавање геноцида у Сребреници.

Шолтес је у свом амандману изразио жаљење због "поновљеног порицања геноцида у Сребреници од стране неких представника власти Србије".

Он је овај амандман поднео у последњем тренутку као тзв "усмени амандман", након интервјуа који је премијерка Србије Ана Брнабић дала новинару Дојче велеа Тиму Себастијану.

У том интервјуу, премијерка Србије је на поновљена инсистирања новинара на признању геноцида у Сребеници одговорила да "не мисли да је страшан масакр у Сребреници био геноцид".

"То је био гнусни злочин. Ратни злочин. Нисам поносна на то. То није урађено у име српског народа и Србија не може колективно бити окривљена за оно што се тамо дешавало", одговорила је премијерка Србије.

Известилац за Косово, Игор Шолтес, поводом тога подсетио је на обавезу пуне сарадње Србије са Трибуналом у Хагу, што, према његовим речима, подразумева и "пуно прихватање пресуде и одлука Суда".

"Признање геноцида у Сребреници је фундаментални корак на путу Србије ка чланству у ЕУ", навео је Шолтес у свом амандману број четири.

Игор Шолтес је током дебате о Србији у Европском парламенту навео да је наша земља "апсолутно напредовала" у областима јавне администрације, тржишној економији и економском расту и економској стабилности.

Према његовим речима, још је посла остало да се уради у области борбе против корупције и организованог криминала.

"Србија је важан играч у целом региону и зато ЕУ мора да регује на поједине изјаве које долазе од српских званичника", изјавио је Шолтес, указујући на свој амандман.

Иако је усвајање овог амандмана изазвало велику пажњу, управо због политичке поруке која се шаље Србији и "необавезујућег, али политички додатног условљавања" евроинтеграционог пута земље, у дипломатским круговима у Бриселу наглашавају да се не сме изгубити из вида да је Србија превасходно добила "позитивну оцену" за свој укупни напредак ка ЕУ, који су подржали и Европски парламент и Европска комисија.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 30. нов 2018, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je vec znak pitanja

Uvek sam bio za EU, ali ovo mi se ne svidja.

(петак, 30. нов 2018, 10:04) - Milos [нерегистровани]

Inace

Igor Soltes je unuk Edvarda Kardelja.

(петак, 30. нов 2018, 08:17) - anonymous [нерегистровани]

Историја се вратила 80 година уназад

Све ретроградне снаге које су поражене у 1. и 2. светском рату су поново испливале на површину и на власти су у западним земљама као и неким новокомпонованим државама у комшилуку. Ревизија историје је у току и зато они који су поразилите те снаге морају бити кажњени. Зато је растурен СССР, зато је растурена Ју. Србија испашта и даље због 1.св.рата и пораза који је нанела тим ретриградним идеологијама. Главни западни центри моћи немогу да опросте Србији пораз у Интерполу и зато су они ти који кажњавају српски народ са 100%таксама за робу према КиМ а Приштина то званично спроводи. Кад нам не могу опростити фијаско у Интерполу како ће тек прећи преко пораза у оба светска рата. Једини спас нам је конкретно пивезивање са Русијом и Кином на мудар и префињен начин. Све западне јаке компаније су већ и у Русији и у Кини па нема разлога да не буду и у Србији и онда када постанемо део Руско-Кинеског савеза.

(петак, 30. нов 2018, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Prvo osteta za sva bombardovanja

i dugorocne posledice upotrebe osiromasenog uranijima tog besmislenog cina sto predstavlja nevidjeno zlodelo kao i otimanje teritorije i zlostavljanje naroda. Srbija nemora nikuda da se zuri oni nek podmire njihove obaveze nek se srbiji vrati imovina i neka se oni samo drze povelje 1244.

(петак, 30. нов 2018, 07:45) - Brut [нерегистровани]

Eto sreće

Eto sreće da nikada ne uđemo u tu Uniju.

(петак, 30. нов 2018, 07:26) - Dragan [нерегистровани]

ulazak u Uniju

Velika bi greska bila ulazak u Uniju. Mislim da ovaj narod sustinski to ne zeli, ali se ovde desava kao i u Hrvatskoj da iskrivljenom slikom o Uniji i teskim zivotom u zemlji se ubedi narod da je tamo nama bolje. Razmislite da li Unija zeli da nama Srbima bude bolje.

(петак, 30. нов 2018, 06:54) - rade [нерегистровани]

ko drugi nego Slovenac

Malo sam stariji pa se dobro sećam uloge Slovenije u početku drame na KiM još od 1971 god. Od njihove podrške Šiptarima je sve i počelo.U Srbiji tada niko nije mogao da veruje takvoj vrsti podmuklosti i iskvarenosti pa nismo mogli i umeli da se branimo od silnih laži i nameštanja od pobune rudara do trovanja dece. ako je gospodin izvestiac sa Kosova zašto nema nikakvih izveštaja o proterivanju Srba sa Kosova i zaista pravom genocidu.

(петак, 30. нов 2018, 06:14) - anonymous [нерегистровани]

Na sud

Da je Srbija ozbiljna država ona bi kao Poljska donela zakon o procesuiranju svih koji tvrde da se u Srebrenici desio genocid. Pa neka dokažu, a ne nekažnjeno da lažu kao ova slovenačka dika.

(петак, 30. нов 2018, 04:51) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Da se ja pitam ja bih sutra primio Srbiju u EU.

(петак, 30. нов 2018, 03:00) - anonymous [нерегистровани]

Pamtim kao slon

A kad vam je bila potrebna Srpska pozicija/podrska u vezi morske granice sa Hrvatskom, onda je sve Srpsko bilo kao od Boga stvoreno. Srami se!