Рама: Албанија и Косово ће руку под руку, као два орла

Албански премијер Еди Рама рекао је да се Србија агресивно понаша према Приштини и да Београд не види, како је рекао, Косово као независну државу.

"Србија не би требало да користи два лица, једно са Косовом и једно са Албанијом. Ово је неприхватљиво. Србија није жртва, Косово је жртва. Албанија и Косово ће ићи руку под руку као два поносна орла", рекао је Рама на заједничкој конференцији за новинаре са Харадинајем у Пећи, након заједничке седнице косовске и Владе Албаније.

Рама је подржао приштинске таксе на српску робу, супротно Цефта споразуму. Међутим, наводи да је Албанија заинтересована за изградњу стратешких односа са Србијом.

Рама тврди да има информацију да је Србија од Европског парламента тражила да се у говорима косовских представника у европским институцијама не користи реч "Република", пренео је Љајми.

Албански премијер је новинарима рекао да је седница "две владе" била продуктивна и да су потписани важни споразуми.

"Ови споразуми су добар корак напред који ће додатно ојачати сарадњу између Албаније и Косова", рекао је Рама.

Он је поновио да је повећање пореза на 100 одсто за српску тобу "политички рат", а спречавање Приштине да постане члан Интерпола је оценио ружним.

"На граничном прелазу Морине, где постоји дуга линија препрека за слободно кретање грађана, успостављаће се заједничка контрола и створити могућност слободног кретања", наставио је Рама.

Харадинај је рекао да су Приштина и Тирана на путу да уједине економско тржиште.

"Могу вам рећи да смо на правом путу ка јединственом економском тржишту између Косова и Албаније", рекао је Харадинај и додао да ће ти споразуми бити примењивани један за другим.

Харадинај затражио од Раме да оконча "Национални пут".

"То је легитиман захтев. У могућности смо да платимо колико год је потребно", рекао је Харадинај.

Рама је претходно рекао да је увођење таксе од 100 одсто на робу из централне Србије политички контраодговор Приштине.

"Такса је ирационална одлука у нормалним условима. Ко види 100 одсто наплату као економски аспект, греши, ова накнада је политички контраодговор Приштине", рекао је Рама на седници.

Обећао је и да у року од шест месеци између Косова и Албаније неће бити никаквих такси.

"Нулта тарифа у првих шест месеци између Косова и Албаније. Време је да се уведе тарифа 100 одсто на северу а нулта на југу", рекао је Рама.

Отварајући заједничку седницу косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће потписивањем девет споразума и протокола представника косовске и владе Албаније довести до приближавања у будућности, све док се две економије не уједине.

"Знам да људи на Косову и Албанији очекују више од ове две владе и одавде ћемо наставити да радимо и бавимо се суочавањем са многим изазовима", указао је косовски премијер.

"Данас је Косово страна за контакт са ЕУ, ССП, која истовремено испуњава све критеријуме за либерализацију виза и очекује да се наше право поштује од институција ЕУ", рекао је Харадинај, а преносе албански медији.

Представници косовске и Владе Албаније, након заједничке седнице у Пећи, обишли су гроб оснивача тзв. Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија у Преказу. 

Потписано девет споразума 

После петог заједничког састанка, представници косовске и владе Албаније потписали су девет споразума, међу којима је и споразум за укидање роминга на цене услуга у мобилној телефонској комуникацији.

Потписани су протоколи за обављање заједничке активности царинске контроле на заједничком граничном прелазу Морина–Врбница, за препознавање и обједињавање модела здравствених, ветеринарских и фитосанитарних прегледа животиња, производа животињског порекла и биљних производа.

Два премијера потписала су споразум о сарадњи, промоцији пословања и информацијама о дијаспори.

Представници Приштине и Тиране ће се договорити и о признавању возачких дозвола.
Косовско министарство здравства и Министарство здравља и социјалне заштите Албаније потписали су споразум о сарадњи у области здравства. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара