Москва: Нове провокације Приштине

Руско Министарство спољних послова саопштило је, поводом упада јединица РОСУ и хапшења четворице Срба у северном делу Косовске Митровице, да ЕУ и САД "или нису у стању да обуздају своје штићенике или одобравају њихово агресивно понашање".

У коментару Министарства спољних послова Русије у вези са заоштравањем ситуације на КиМ, које је објављено на сајту амбасаде те земље у Београду, оцењује се да је посебно важан одговоран став руководства Србије, које улаже напоре како би се напетост смањила.

МСП Русије је упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице и хапшење четворице Срба назвало новом провокацијом Приштине, чији је циљ протеривање Срба из покрајине.

"Очигледно је да Приштина наставља политику етничког чишћења и распиривања 'трговинског рата' на Балкану, које следи за одлуком 'владе' Косова од 22. новембра ове године о увођењу пореза од 100 одсто на увоз српске робе, укључујући прехрамбене производе, лекове, штампану продукцију итд.", наводи се у саопштењу и истиче да је циљ да се за Србе створе неподношљиви услови за живот у родним местима.

У коментару се, такође, одлучно осуђују потези Приштине који воде ка конфликту.

Оцењује се и да изненађује повлачење Кфора који, како се подсећа, функционише на основу мандата СБ УН и у обавези је "не само да реагује на провокације на адекватан начин већ и да делује превентивно како би се избегао раст напетости".

"Стиче се утисак да Европска унија и САД, које током више година пружају покровитељство косовским Албанцима, или нису у стању да обуздају своје 'штићенике' или одборавају њихово понашање. У вези с тим сматрамо да је посебно важан одговоран став руководства Србије које улаже напоре како би се напетост смањила", напомиње се у коментару.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 23. нов 2018, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

СБ УН

Пошто је Руска Федерација стална чланица СБ УН, да ли ће, неким случајем, тражити седницу овог тела или ће само остати изненађена понашањем КФОР-а? Крајње је време, јер није први пут, а вероватно би требало искористити председавање НР Кине СБ УН. Но, Русију на страну, због чега Република Србија не затражи хитну седницу? Не само због данашњих догађаја, већ и економског рата од стране тзв. власти у нашој јужној покрајини и целокупне ситуације? Од ЕУ никакве помоћи бити неће, њихова саопштења и забринутост не значе баш ништа.