Протести Срба и блокаде због мера Приштине

У више српских средина на Косову и Метохији одржани су једночасовни протести против "полицијског и политичког терора Приштине". Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да су Срби послали поруку да желе да живе мирно и достојанствено.

Протести су одржани у Рудару, код крста у општини Звечан, на прелазу Јариње у општини Лепосавић, на прелазу Брњак и у месту Зупче у општини Зубин Поток.

Репортер РТС-а јавио је да су грађани у Рудару протестовали мирно захтевајући укидање приштинских такси на робу из централне Србије.

Уз заставе Србије, окупљени су носили и пароле на којима су позивали међународну заједницу да реагује.

На неким од њих писало је "ЕУ отвори очи", "Не изгладњујте нашу децу", "Имамо право на хлеб", "Немамо лекове"...

Председник Српске листе Горан Ракић је у месту Рударе поручио окупљеним грађанима да не наседају на провокације јер Приштина то жели.

"Чујемо приштинске представнике који кажу да је хапшење било у складу са законом. Какави су то закони? Брутална сила, шок-бомбе када људи спавају?", рекао је Ракић и још једном позвао на мир.

Додао је да су припадници РОСУ покушали да ухапсе и представника Српске листе Милана Радоичића под изговором да траже осумњичене за убиство Оливера Ивановића.

Упозорио је да, уколико Приштина не повуче мере о увођењу таксе на српску робу, Срби ће "бити принуђени да наставе са протестима" јер ће, како је рекао, већ у понедељак и уторак бити мање хране.

Наводећи и да су поједини привредници данас били спремни да плате харач, али да Приштина није то дозволила, Симић је рекао да то показује да није реч о плаћању, већ да Приштина жели да створи услове у којима ће Срби сами почети да напуштају север КиМ.

Ракић је грађанима прочитао закључке данас одржаног кризног штаба четири општине.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да су се грађани окупили у Рудару код крста који је, како каже, симбол отпора и опстанка Срба на КиМ. 

На административном прелазу Јариње протестовали су грађани Лешка и Лепосавића. Прелаз теретним и моторним возилима је био обустављен на сат времена.

Председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић рекао је да се у Зупчу окупио велики број грађана како би показали приштинским властима да су спремни да са њима разговарају на цивилизован начин. 

Грађани су блокирали и прелаз Брњак, јавио је репортер РТС-а.

"Ако се ово овако настави може доћи до хуманитарне катастрофе, а у најгорем случају и до егзодуса српског становништва. Надам се да ће и међународна заједница и власти у приштини доћи себи, разуму", рекао је председник општине Лепосавић Зоран Тодић.

У Грачаници је сала Дома културе била претесна за све који су желели да изразе забринутост због најнових провокација Приштине. Срби из Грачанице и 17 околних села, поручују да неће напустити своја вековна огњишта.

"Посебна порука овог скупа је да људи желе да остану да живе овде, да желе да остану на својим вековним огњиштима и да ће увек указивати на оне ствари које утичу на њихову голу егзистенцију. Овде живи веома храбар народ који тешко може поколебати било шта", рекао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић. 

Одлука приштинских власти да се српска роба додатно опорезује са 100 одсто опасан је потез који је све узнемирио, али подједнако погађа и Србе и Албанце, сматрају грађани Грачанице.

Продавнице у Грачаници су добро снабдевене, основних животних намирница за сада има довољно, али не стиже већ други дан нова роба, ни дневне новине.

Међутим, неки грађани у страху од несташице основних животних намирница, праве залике и највише купују брашно, уље и млеко, кажу продавци у маркетима. 

Грађане Северне Косовске Митровице рано јутрос пробудиле су сирене за опасност, а чуло се и неколико пуцњева.

Специјалне снаге косовске полиције на северу Косовске Митровице ухапсиле су четворицу Срба.

Срби са Косова и Метохије јуче су били у Београду на консултацијама са председником Србије Александром Вучићем који им је поручио да неће бити остављени на милост и немилост.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво