Вучић: Кфор намерно обмањивао јавност

Због упада РОСУ и хапшења Срба у северном делу Косовске Митровице, председник Александар Вучић састао се одвојено са амбасадорима Русије и Кине, Александром Чепурином и Ли Манчангом. Србија нема више разлога да има поверења у мисију Кфора, односно НАТО-а на Косову и Метохији, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ – измишљотина, рекао је Вучић.

Генерални секретар председника Никола Селаковић рекао је за РТС да се Вучић данас неће састати са другим амбасадорима. 

Председник Вучић и премијерка Ана Брнабић обавестили су амбасадора Кине о најновијем развоју ситуације, после јутрошњег упада јединица РОСУ у Северну Митровицу.

Вучић и премијерка су замолили амбасадора Лија да пренесе кинеском руководству да Србија никад није била у тежој ситуацији, упркос својим сталним позивима на мир и стабилност, уз озбиљан и одговоран приступ решавању свих проблема.

"Упад јединица РОСУ у Северну Митровицу показао је да су снаге Кфора, односно НАТО, намерно обмањивале свеукупну јавност и данас је свима јасно по чијем налогу и у спрези са којим силама су представници НАТО-а лагали", рекао је председник Вучић.

Председница Владе рекла је, поводом увођења такси на српску робу, за које очекује реакцију Европске уније, јер је реч о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и Цефта споразума, да је то питање и за Уједињене нације, јер је Унмик један од потписника, и да у том смислу очекује подршку Кине у најважнијој светској организацији.

Амбасадор Ли је рекао да Кина одлично разуме шта се дешава на Косову и Метохији и да је то већ познати сценарио напада на интегритет Србије.

Кинески амбасадор је истакао да ће председник Си у току дана бити о свему обавештен и да Србија може да рачуна на подршку Кине.

Вучић захвалио Чепурину

Председник Вучић и премијерка Брнабић су захвалили амбасадору Чепурину што Русија разуме шта се тачно дешава на Косову и Метохији и колико су угрожени мир и стабилност у целом региону.

Председник Вучић је нагласио да је реч о до сада најснажнијем покушају угрожавања опстанка Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да ће Србија и у постојећој ситуацији наставити да се понаша озбиљно и одговорно, али и да нема више разлога да има поверења у мисију Кфора, односно НАТО-а на Косову и Метохији, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ – измишљотина.

Амбасадор Чепурин је истакао да руско руководство с пажњом прати развој ситуације, што се види и из саопштења Министарства спољних послова Руске Федерације, и да верује да ће Србија, као озбиљна држава, умети да се одговорно носи са провокацијама и претњом конфронтацијама.

Председник је јутрос имао и састанак са шефовима Војске и полиције и командантима свих специјалних јединица војске и полиције, након упада РОСУ на север Косова и хапшења четворице Срба.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 23. нов 2018, 18:53) - SRBIN [нерегистровани]

Sta treba sada

Sada je pravi trenutak da se proglasi okupacija i da se ova situacija na Kosovu I Metohiji nazove jezikom koji nedvosmisleno ocrtava pravo stanje u Srpskoj pokrajini. Predsednik Srbije ima tu obavezu prema Srpskom ustavu da to u ovom kriticnom momentu odmah ucini. Ne moze se lepo zamoliti bas za sve. Kriticna uloga vodje u ovom slucaju Predsednilka Srbije je da progasi okupaciju odmah!

(петак, 23. нов 2018, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Ljudi moji mi se trudimo da predjemo preko svega i sami sebe zaglupljujemo i lazemo ,corav vidi da na kraju cemo morati pokazati zube ili nestati.Treba se boriti i pomoci narodu dole sto vise u teskoj su situaciji

(петак, 23. нов 2018, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

@Морамо бити сталожени

Лако је вама и мени из централне Србије да будемо сталожени, али објасните то Србима на Космету које ове  банде хапсе и малтретирају кад год им то падне на памет, тешко је толики степен стреса који ти људи преживљавају објаснити некоме ко из удобне фотеље чита вести или гледа телевизију. Ово није први пут да се врши упад на север Космета. Треба прво наши политичари да изађу пред нас у Србији и кажу шта Русија и Кина могу да ураде за нас, а шта не могу, да установимо коначно да ли морамо да трпимо ту тортуту доле или имамо пријатеље са којима можемо да нешто урадимо да се заштитимо. Не смемо дозволити да се запад са нама игра ко мачка с мишем, да нам разноразне банде малтретирају народ, морамо знати на чему смо.

(петак, 23. нов 2018, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

Vise puta je kroz komentare...

...skretana paznja na mogucnost ovakvih akcija, pa se cak i ova predvidjala.Oni koji vrse procene mogli su mnogo toga da predvide, ali nisu.Ova akcija je preterana upotreba sile, kao i ona vezana za Marka Djurica.Sve su to probe za siru akciju na Severu KiM.To nije tesko zakljuciti.Nema nikakvog razloga da se odlaze sa upozorenjem da ce vojska Srbije, zajedno sa Policijskim jedinicama intervenisati u cilju zastite Srpskog naroda na KiM ukoliko se nastavi sa ugrozavanjem njihovog opstanka i mirnog zivota!Naravno da tome treba da predhode diplomatske aktivnosti, kako u UN tako i EU, uz pomoc Svetske javnosti, a prvenstveno Rusije i Kine!

(петак, 23. нов 2018, 13:46) - Мирослав [нерегистровани]

Морамо бити сталожени

Ситуација је напета и Албанци намерно провоцирају оштрију реакцију Србије, како би Западу дали повод да Србе ставе у исти кош с Албанцима, чиме би се оправдале сулуде економске и терористичке акције које Албанци спроводе на Космету. Дакле, само мирно и оштрим саопштењима се боримо против албанског тероризма. Сигуран сам да ће оштра обраћања председника Вучића амбасадорима Русије и Кине, као и српској јавности, уродити плодом и натерати Албанце да се уразуме.

(петак, 23. нов 2018, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Nikad nije bilo teze..

Predsednice, dosta je vise tih holivudskih foliranja.Zameni, molim te, konsultante za odnose sa javnoscu, ovaj stav vise ne pije vodu.Kao, tebi je sada teze nego Nemanjicima 1204-1219, teze nego knezu Lazaru 1389, teze nego despotovini 1457, teze nego ustanicima 1804, teze nego vojvodama u Peci 1915... sve u duhu "nikada do sada u istoriji".Sta to imamo danas sto vec nismo imali u istoriji?Samo nesposobnost savremene Srbije da odgovori situaciji, za razliku od predaka, kojima nista nije bilo tesko.

(петак, 23. нов 2018, 12:45) - Terminator [нерегистровани]

Sve po narudzbini !

Pa Albanci po zelji svojih "sponzora" bas to i hoce, tj. da se ukine KFOR, kako bi dobili "opravdano" zeleno svetlo za formiranje vojske Kosova ili?

(петак, 23. нов 2018, 12:42) - Nemanja [нерегистровани]

KiM

Predsednice, vratite po ubrzanom procesu obavezno sluzenje vojnog roka.Uskoro cemo imati vise vojne tehnike nego ljudstva.U ovakvoj situaciji u kojoj je sada Srbija samo jaka armija moze da bude garant bezbednosti i mira na nasim prostorima.Plasim se da ce jedino resenje u buducnosti da bude ulaskom nasih snaga bezbednosti do Ibra

(петак, 23. нов 2018, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Sad

Je kriv kfor sto mi nismo reagovali. Lagali nas. Pa ko je lud da njima veruje.

(петак, 23. нов 2018, 12:21) - глас разума [нерегистровани]

Време одлука је ту...

Примакло се време за неке одлуке које се морају донети...Ако мислимо задржати људе и народ на Космету, пре свега на Северном делу покрајине, мора се нешто предузети да се људи заштите и тамо осете сигурнима, како би могли нормално наставити да живе на својим вековним територијама.Ако буду препуштени сами себи, убрзо ће се сви преостали Срби иселити са Косова и онда ће ствари бити доведене пред свршен чин.Нема више места изненађењима, на Западу ми немамо пријатеље и то мора свима бити јасно.Пријатељи Србије су на истоку, а запад нам стално демонстрира шта од њих можемо очекивати и добити.Ваљда ћемо бити довољно мудри да схватимо те сигнале и не трчимо више међу оне који нас доказано не желе.Они једино не желе да се ми окренемо другим интеграцијама. то је једини разлог због кога су нас пустили на тзв. европски пут, а ми управо то на крају морамо урадити, да би себи колико толико обезбедили некакву сигурност и заштиту за опстанак.