Харадинај писао Могеринијевој: Одлука о таксама била неизбежна

Косовски премијер Рамуш Харадинај упутио је писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини поводом повећања такси за 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, у којем напомиње да је Приштина посвећена принципу слободне трговине и да захтева узајамно поштовање, истинску сарадњу и реципрочност.

У одговору на њен јучерашњи захтев да Приштина одмах одустане од повећања такси за 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, Рамуш Харадинај у писму наводи:

"'Република Косово' већ дуги низ година показала је велико стрпљење у суочавању са све већим непријатељством и провокацијама. Накнаде наметнуте 18. новембра су неизбежни резултат таквих радњи", навео је Харадинај у писму које је Могеринијевој упутио преко шефице Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове.

Како су пренели приштински медији, Харадинај је у писму позвао међународну заједницу да подржи поштовање међународних споразума.

Одлука о повећању такси за 100 одсто је, каже Харадинај, одговор на "текућу деструктивну акцију Србије и Босне и Херцеговине, које покушавају да подрију суверенитет Косова".

Иначе, писмо исте садржине, Харадинај је послао и свим, како наводи, акредитованим амбасадорима у Приштини.

"Косовска влада позива представнике ЕУ као посреднике у дијалогу између Косова и Србије да присили Србију и Босну и Херцеговину да испуне своје обавезе према земљама Цефте и другим споразумима", навео је Харадинај.

Додао је да "Србија, уз подршку Босне и Херцеговине, доследно и активно покушава да угрози безбедност, суверенитет, независност и територијални интегритет Косова".

Оптужио је Србију да крши, како је навео, обавезне правне и политичке норме, укључујући Бриселски споразум о нормализацији односа.

"Ове акције су угрозиле кључне безбедносне интересе 'Републике Косово'", тврди Харадинај и као пример последњих таквих акција Београда наводи притисак на земље да повуку признање косовске независности.

Наводи и "успешни покушај Србије да саботира кандидатуру за чланство Косова у Интерполу у чему ју је подржала БиХ", као и, како тврди, "физички напади које српска страна игнорише, на превозна средства Косова и грађана Косова, који користе територију Србије за транзит у друге делове Европе".

"Србија и БиХ више пута прекршиле Цефта споразум" 

Харадинај тврди да су разлози за увођење ове противправне мере и "хапшење, претње и друга кривична дела која се предузимају против припадника косовских снага безбедности из реда српског народа".

Наводи и да Београд крши споразум о учешћу Приштине у регионалним организацијама и иницијативама "непризнавањем званичним представницима Косова (укључујући и чланове парламента, министре и високе представнике владе Косова) право на учешће на догађајима организованим у Србији и Босни и Херцеговини".

Тврди и да је Србија одговорна за то што су "косовске спортске федерације и уметници лишени права на учешће на међународним такмичењима".

Сматра да су Србија и БиХ више пута прекршиле Цефта споразум и нису реаговале на жалбе које је покренула Приштина, као и да је Београд намерно одбацио "споразум о интегрисаном управљању границама, одбијајући да користи граничне капацитете финансиране из ЕУ, узрокујући 12 милиона евра у донаторском финансирању за Косово".

"Србија одбија да поштује споразуме о царинским процедурама, укључујући и оне који се односе на царинске печате. Као резултат тога, производи из Србије улазе на Косово без плаћања царине и ПДВ-а, што лишава Косово прихода и омогућава борбу против конкуренције других производа са српским", наводи се у писму Харадинаја.

Тврди и да "роба из Србије и Босне и Херцеговине – посебно храна и грађевински материјал – добија додатну државну помоћ незаконито и налази се илегално на Косову, што додатно ремети домаће тржиште".

Харадинај, између осталог, тврди да косовски производи немају приступ српском и босанском тржишту или се, како наводи, суочавају са различитим нетарифним баријерама, које у писму таксативно наводи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво