Замена команданта у Бондстилу – Макарег уместо Дучића

Мало која примопредаја дужности команданта америчког контингента Кфора на Косову је изазивала пажњу, као данашња, јер је дужност предао Ник Дучић, амерички официр српског порекла. Команду je преузеo Рој Макарег.

Примопредаја је извршена у 11 часова, а команду Мултинационалне борбене групе - Исток преузео је Борбени тим пешадијске бригаде са Хаваја, пуковника Роја Макарега.

Церемонији је присуствовао косовски премијер Рамуш Харадинај, који је Нику Дучићу предао поклон за анганжман, а командант КФОР-а Салваторе Куочи му је уручио медаљу НАТО-а.

У обраћању Дучић је рекао да се током његовог мандата фокусирао на више подручја, а истакао је и присуство међу српским становништвом. Додао је да америчка борбена група сада ужива у осећању пријатељства и добродошлице у српским срединама.

Дучић је у опроштајном говору на церемонији примопредаје навео да су га по доласку на Косово питали шта ће урадити другачије у односу на претходних 19 година.

Каже да је током његовог мандата одржан мир, да је дошло до проближавања локалним заједницама одласком на црквене свечаности, да су његове трупе заједно са косовском полицијом спречавале кријумчарења, а са српском војском одржавале месечне састанке и обавиле 369 заједничких патрола.

"Још један битан партнер који је био потребан да се постигне успех у погледу мисије КФОР-а је Војска Србије. Наши марљиви и кооординирани напори довели су до значајног повећања месечних активности, заједничких патрола и осматрачница дуж административне линије разграничења. Чак и у периодима великих тензија на Косову, поузданост наше сарадње није била доведена у питање. Наше мере уверевања и даље су јаке", истакао је Дучић. 

Дучић се у шали подсетио и пораза трупа из Бондстила од српске војске у фудбалу резултатом 6:1. Захвалио је и медијима који су га прогласили најтранспаретнијим командантом Бондстила, као и Српској православној цркви.

Куочи је Дучићу честитао "крај веома успешне мисије", а новом команданту Роју Макарегу почетак мисије у време "значајних развоја ситуација".

Макарег: Не очекујем веће промене

Нови командант Бондстила пуковник Рој Макарег је поручио да ће наставити са досадашњим активностима у оквиру Кфора, а да су патроле америчких војника на северу Косова уобичајени део активности.

У вези са патролама са Војском Србије које су обављане за време мандата Дучића, Макарег је рекао да се мисија неће променити и да не очекује неке веће промене.

"Патроле америчких војника на северу Косова су важне и оне су саставни део мисије, и нећемо мењати ништа. То је мисија и задатак који ми обављамо и оне се одвијају у сарадњи са свима. Одвијаће се у зависности од захтева мисије", поручио је нови командант Бондстила.

Макарег је по окончању церемоније на конференцији за медије новинаре поздравио са "Алоха, алоха" и рекао да је то урадио пошто је у његовој мисији пуно војника са Хаваја. Навео је да је многима од њих ово први боравак у Европи и да се он лично "радује сарадњи са свима".

На питање да ли је до сада имао икаква искуства у мировним мисијама, Макарег је рекао да је био у Кувајту у мисији "Ирачка слобода", али да му је ово прва мисија подршке миру чији је циљ наставак политичког дијалога.

Упитан да ли је од Дучића добио некакав практичан савет, Макларег је рекао да му је Дучић дао много смерница.

Нови командант Бондстила је навео да је у питању мисија која улази у 20. годину постојања и да је Дучић постигао много током мандата, а да ће он дограђивати и побољшавати постигнуто.

На питање о фудбалском поразу Дучићевих трупа у утакмици са српском војском, Макарег је рекао да би он изабрао неки други спорт. "Сурфинг! Је'л имате таласе овде?", упитао је у шали Макарег.

Додао је да би можда боље било да се игра одбојка, а ако опет буде фудбал, да им је циљ да овог пута постигну барем два гола. На крају се медијима који су дошли захвалио хавајском речју "махало".

Дучићев мандат је почео пре осам месеци. На Косово је стигао као командант 79. пешадијске бригаде Националне гарде Калифорније.

Током свог мандата могао је да се види у приватним посетама српским православним црквама, на литургијама, на културним скуповима у српским срединама, што ретко који официр Кфора чини током мандата на Косову. Иако српског порекла, Дучић је на Косову ипак најпре био амерички војник, па онда све остало.

Пре но што је стигао на Косово, Дучић је био на служби у Украјини, затим у Ираку. Није познато да ли ће Дучић наставити службовање у Калифорнији, или некој другој држави.

И јединица Ника Дучића и пуковника Роја Макарега део су Националне гарде америчке војске. Као и Дучићева, и породица Роја Макарега је емигрирала у Америку, на Хаваје. Макарег има 45 година, а на дужности команданта бригаде на Хавајима је од пре годину дана.

База Бондстил, подигнута је 1999. године, након НАТО бомбардовања Југославије и уласка НАТО трупа на Косово. Представља највећу НАТО базу на Балкану и може да прихвати више од пет хиљада војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара