Танасковић: Борба у Унеску у повољнијим околностима него 2015.

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић каже да је у међународној заједници формирана база разумевања која није постојала 2015. када је Приштина тражила чланство. На питање да ли би епилог у случају Интерпола могао да утиче на Унеско, Танасковић је рекао да би могао да охрабри или обесхрабри Приштину и њене покровитеље.

Београду предстоји дипломатска битка против пријема Косово у међународне организације. Први на реду је Интерпол, али би следеће године поново могли да затраже пријем у Унеско – упркос томе што 2015. Косово није добило потребну двотрећинску већину, а 2017. је унапред одустало од кандидатуре.

Бивши амбасадор при Унеску Дарко Танасковић рекао је за РТС да је вероватно да ће до тога доћи.

"То је вероватно иако су прошле године повукли захтев јер су проценили да немају много шанси. Они су још 2015, упркос неуспеха на гласању, рекли да ће да искористе прву наредну прилику. Реално је да ће се боље припремити за наредну годину и да ће тај захтев поднети", рекао је Танасковић.

На питање да ли би епилог у случају Интерпола могао да утиче на Унеско, Танасковић је рекао да би могао да охрабри или обесхрабри Приштину и њене покровитеље.

Танасковић је истакао да је његов утисак да "сасвим сигурно не би прошли", кад би сада поднели захтев за пријем у Унексо.

Наводи да није могуће да Приштина прескочи Извршни савет и одмах питање пријема стави на дневни ред Генералне конференције, као што се наводило у неким медијима.

"То није могуће. Логика је била, пошто је та тачка већ била тема 2015, да нема потребе опет да пролази верификацију у Извршном савету, али то је немогуће јер када једном пропадне, не буде позитивно изгласана на Генералној конференцији, она престаје да постоји и мора да прође истим путем", објаснио је Танасковић.

Када је Танасковић одлучио да се повуче са позиције амбасадора Србије при Унеску, коментар у једном листу био је да ће Приштина моћи да одахне. Танасковић указује да се борба наставља у повољним околностима јер је сада формирана база разумевања у међународној заједници.

"У 2015. постојао је проблем неразумевања у међународној заједници, поред тога што су неки јасно били за Косово. Данас је то потенцијална тачка дневног реда која привлачи пажњу свих држава у Унеску, а Приштина је својим понашањем показала о чему је ствар, да би за целу организацију било лоше када би Косово постало чланица", навео је Танасковић.

Када је реч о српској баштини на КиМ, Танасковић је рекао да Приштина систематски врши притисак како би Србима живот учинила неподношљивим.

У случају да уђе у Унексо, Приштина би, додаје Танасковић, добила инструменте којима би требало да штити споменике. Страхује да би се Приштина помоћу тих инстумената окренула сталном притиску, и утицала на функционисање верских заједница.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 04. нов 2018, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

SAD

Основни разлог зашто су околности сада повољније јесте да су се САД повукле из Унеско -- због својих сулудих идеја око Израела, али то је Тачијев а не наш проблем. 

(недеља, 04. нов 2018, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Kom

U celoj onoj gunguli 2015. godine bio sam malo skeptičan oko dometa naše diplomatije, zbog odredjenih skandala oko kadrova u MIP. Pogledao sam biografiju g.dina Tanaskovića i ostao zatečen njegovim kvalifikacijama. Možda malo više činjenicom da je najkvalitetnija mogućnost na raspolaganju za tu poziciju postavljena tu iako je apolitčan kadar. Uradio je ogroman posao i možemo reći da je njegov rad možda bio i prelomna tačka ako uvažimo ova skorija povlačenja nezavisnosti Kosova. Hvala mu u nadi da ga i će ga naslednik pratiti u kvalitetu rada.