Брнабић: Тежак и компликован дијалог

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је у Минску да дијалогом Београда и Приштине треба доћи до одрживог решења за КиМ. Белоруска агенција Белта јавила је да је на маргинама конференције у Минску Брнабићева разговарала са Хашимом Тачијем.

На састанку главне групе Минхенске безбедносне конференције, на којој се разматрају актуелна регионална и глобална безбедносна питања,  Ана Брнабић је истакла да је у интересу Србије да се пронађе одрживо решење.

"Београд је посвећен дијалогу и проналажењу компромиса кроз дијалог", нагласила је Брнабићева у обраћању.

Оценила је да то није једноставан процес, а да је дијалог једини начин за успостављање дугорочно одрживог решења.

Председница Владе указала је на то да је дијалог иначе тежак и компликован, због чега нам је важно да тај процес додатно не отежавамо постављањем црвених линија и да нам је у том смислу важна подршка Немачке.

"Компромисно решење је кључ стабилности и безбедности у региону, као и пресудан фактор за економску перспективу и просперитет свих грађана региона", истакла је Брнабићева на скупу на коме учествује на позив Волфганга Ишингера, који председава конференцијом.

Касније данас, председница Владе одвојено ће се састати са председником Белорусије Александром Лукашенком и премијером Сергејом Румасом, наведено је у саопштењу.

Белта: Са Тачијем на маргинама конференције

Белоруска агенција Белта јавила је да је на маргинама конференције у Минску Брнабићева разговарала са Хашимом Тачијем.

Премијерка Србије је новинарима рекла да су разговарали о току дијалога Београда и Приштине, а Брнабићева је изразила наду да ће две стране успети да дођу до компромисног решења, што би водило ка већој стабилности у региону.

Говорећи о конференцији, Ана Бранбић је рекла да од ње има велика очекивања јер су на дневном реду важна међународна питања: односи Истока и Запада, мински процес о решавању украјинске кризе и друга.

Додала је да је први пут у Минску и високо је оценила српско-белоруске односе, укључујући и оне на нивоу шефова две државе.

Брнабићева са премијером Молдавије

Брнабићева се у Минску састала и са премијером Молдавије Павелом Филипом о унапређењу односа две земље. Потврђено је да су односи пријатељски и да има простора за додатно унапређење, пре свега у домену економске сарадње.

Председница Владе истакла је да Србија изузетно цени став Молдавије о непризнавању Косова и Метохије.

Премијерка је истакла да је стратешки циљ Србије прикључење Европској унији и упознала премијера Филипа са реформама које Влада Србије спроводи, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер Филип потврдио је да се трговинска размена између две државе повећава, као и да постоји много простора за њено додатно унапређење, посебно у домену извоза.

Молдавски премијер истакао је да Молдавија са пажњом прати реформе које се спроводе у Србији и да желе размену искустава са нашом земљом.

"Молдавији је потребна снага за промене и реформе коју Србија има", рекао је Филип.

Ана Брнабић је добила позив молдавског премијера да у наредном периоду посети Молдавију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи