Више од шест милијарди динара за пројекте у српским срединама на КиМ

Влада Србије је усвојила три закључка – о потреби дугорочнијег приступа инвестиционим улагањима на КиМ са већинским српским становништвом, припреми израде нацрта закона којим ће се уредити питање финансијске помоћи и опредељивању 300 милиона динара за почетак финансирања неких од пројеката, рекла је премијерка Ана Брнабић после седнице Владе којој су присуствовали Александар Вучић и представници Срба са КиМ.

Ана Брнабић је истакла да укупно има 76 пројеката вредности 6,1 милијарду динара, што је око 51 милион евра.

Брнабићева је прецизирала да је у 2018. години за имплементацију пројеката потребно око 444 милиона динара, следеће године око пет милијарди динара, а у 2020. години око 583 милиона динара.

Могуће је, каже Брнабићева, да ће током 2019. године бити усвојени и додатни пројекти за 2020. годину и 2021. години.

"Мислим да је ово важан дан. Мислим да је ово исписивање једне нове странице наше подршке Србима на Косову и Метохији. Имамо два циља, један је да унапредимо системску и институционалну подршку и да грађанима на КиМ поручимо да смо ту за њих, а други циљ је да економски оснажимо позицију Срба са КиМ", рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је Србија српском народу на КиМ могла финансијски да помогне захваљујући врло тешким реформама, фискалној консолидацији и економској стабилности, као и привредном расту који је бољи од предвиђеног.

Брнабићева је, говорећи о ситуацији на КиМ, указала да је ове године забележено око 70 напада на Србе, да се догодило убиство Оливера Ивановића, наводећи да Србији није дозвољено да учествује у истрази тог убиства.

Како је навела, на Косову и Метохији, уочи и приликом посете председника Александра Вучића било је разних инцидената, о чему сваком приликом, каже, обавештава представнике међународне заједнице и покушава да им дочара како је изгледало када је на дан посете опкољено село Бање у које председник није успео да оде.

"То говори на шта су спремни они који се налазе у привременим институцијама Косова, док са српске стране су сви спремни за разговор", казала је Брнабићева и додала да је један од последњих инцидената била и посета Хашима Тачија језеру Газиводе.

Као најновији инцидент, премијерка је навела покушаји формирања војске такозваног Косова и истакла да је то у потпуности противно свим досадашњим договорима, као и њиховом уставу, који су, каже, сами донели, али га не поштују.

Имамо притиске и да нам преузму електросистеме, казала је Брнабићева и истакла да је и то још један начин да се изиграју сви договори.

"Ми комуницирамо свакодневно како бисмо пронашли мирно и одрживо решење. Због свега овога што сам навела, ми данас можемо економски да ојачамо Србе на КиМ и тако их мотивишемо да тамо остану", навела је премијерка.

Нагласила је да ће се наставити са помоћи Србима на КиМ и истакла да данашњом седницом нису послате поруке сукоба, већ поруке мира, стабилности и поруке које су добре за перспективу за бољи живот на КиМ.

Председница Владе каже да је договорено да се настави са заједничким радом са представницима Срба на КиМ на редовној основи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће сва улагања и реализација пројеката на КиМ, из месеца у месец, мењати лице српских средина и истакао да је реч о највећем инвестицијама у општине на КиМ од завршетка рата.

Ђурић је рекао да ће обавештавати јавност о томе како иде реализација пројеката, те поручио да ће се већ за месец-два видети резултати.  

За последње три и по године изграђено је и предато на употребу близу 1.000 стамбених јединица, истакао је Ђурић. 

Ракић: Помоћ Владе показатељ како се за КиМ треба борити

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић захвалио је у име српског народа са КиМ, Српске листе, председнику Вучићу, премијерки Брнабић и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу на подршци коју су им пружили.

Ракић је навео, да би се, уколико би кренули са побројавањем пројеката које су данас добили као подршку за економски бољитак Срба на КиМ, конференција за медије одужила и истакао да се ради о читавом спектру пројеката, нарочито из области здравства, просвете, инфраструктуре.

Ти пројекти ће знатно унапредити живот Срба у јужној српској покрајини, казао је Ракић и додао да је ово још показатељ како се треба борити за КиМ, српски народ који живи доле.

"Оно што нас посебно радује то је да овој подршци коју смо добили данас није крај. Добили смо уверавања да је ово тек почетак и сигуран сам да ће се тај бољитак осетити већ у наредном периоду", казао је Ракић.

Додао је да посебно радује српски народ са КиМ то што они другу државу, осим Србије немају, њихова држава је Србија, уз коју ће увек бити.

"Они квазиполитичари који из својих удобних фотеља пљују све што председник Вучић или Влада предложе пљују чак и све оно што је српско, нека науче из данашње седнице и уколико имају жеље и воље да заиста помогну нама, дочекаћемо и њих, али мислим да њих не интересује ништа друго осим пуњења њихових ионако пуних џепова", казао је Ракић.

Додао је да очекује да Влада Србије једну од наредних седница одржи на простору Косова и Метохије.

Упитан да ли су задовољни оним што су на данашњој седници добили и да ли су нешто тражили, а да нису добили, Ракић је казао да су добили много више.

"Био сам изненађен када сам видео палету пројеката које је Влада Србије усвојила на седници", рекао је Ракић.

Он је пренео новинарима да је на седници председник Републике Александар Вучић рекао премијерки да Митровица данас изгледа боље него јуче, али и да жели да Митровица сутра буде боља десет пута него што је данас. 

Јевтић: Договорени пројекти су подршка опстанку Срба на КиМ

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић захвалио је свима који су подржали иницијативу председника Србије да се пројектима за унапређење привреде, пољопривреде, образовања помогне Србима на КиМ. 

Он је рекао и да је изузетно важна порука са те седнице да Влада и све институције пружају пуну подршку српском народу у јужној покрајини за све оно што су њихове животне потребе. 

"Ови пројекти значе подршку животу, опстанку, али дају и могућност повратка свих оних који су данас нажалост ван својих домова. Сви ми који живимо на КиМ знамо колико је важно да будемо економски јаки. Онолико колико је економски јака држава Србија, толико ћемо бити јаки и ми као народ", казао је Јевтић.

Навео је да су пројекти који су данас договорени резултат свега онога што се дешавало у претходном периоду. 

"Живот Срба на КиМ није лак, суочавамо се са свакодневним изазовима. Наша борба унутар институција на КиМ некад делује као да неће донети резултат, али ми од ње нећемо одустати. Немамо увек и готово никад разумевање од оних који говоре да желе да граде суживот и биће сигурно отпора оних који не разумеју да је ово што се данас десило подршка животу. Они ће на ово гледати као један вид политичке борбе", казао је Јевтић.

Поручио је Албанцима на КиМ да је једини начин за решавање међусобних несугласица и проблема заједничка изградња свега што треба да подржи живот.

"Ови пројекти нису уперени против било кога, ови пројекти подржавају живот сваког становника десет општина на КиМ, без обзира на то да ли су они Срби, Албанци, Бошњаци или Роми", рекао је Јевтић. 

Додао је да они желе да наставе да развијају своје средине и да пруже могућност младима да се образују и запошљавају, што је и резултат свих усвојених одлука на данашњој седници.

Јевтић је навео да су Срби у прошлости пропуштали прилике да на конкретан начин раде на решавању свих проблема, те да власти у Србији раније нису имале довољно слуха и разумевања за то како се може одржати живот Срба на КиМ.

"Резултати те политике су били катастрофални и данас морамо да се боримо за одређене ствари против оних који се залажу да се Резолуција 1244 укине, да се Мисија Унмик угаси, а све то је резултат погрешне политике неких који су одлучили да питање КиМ из средишта УН пребаце у Брисел", навео је Јевтић.

Одговарајући на питање новинара о томе колико стране допломате доприносе повратку Срба на КиМ, Јевтић је рекао да је подршка међународне заједнице у том смислу само декларативна, а да конкретне акције изостају, јер се не спроводе закони. 

Реузултат је, додао је, да је тек десет одсто повратника у односу на број расељених. 

Ђурић: Рад и слога наш одговор на изазове и притиске

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је, поводом одлуке Владе Србије да одобри средства за подстицај српских средина на Косову и Метохији, да је неопходно да се напусти логика да је оно што је добро за Србе лоше за Албанце и обратно, већ да од тога користи имају сви, и да нико са зебњом не треба да гледа на развој српских средина.

Ђурић је, после седнице Владе Србије са представницима Срба са Косова и Метохије, којој је присуствовао и председник Александар Вучић, рекао да су рад и слога наш одговор на све изазове и притиске, који ће бити све већи.

"Зато данас са поносом могу да кажем да су заједничким радом и деловањем председника Србије, Владе и Срба са КиМ исписани историјски редови нове сарадње и новог државног деловања на КиМ, које ће исписати и створити ново лице српских средина на КиМ и омогућити да помоћ дође и до најудаљенијих и најизолованијих српских енклава", навео је он.

Реч је, према његовим речима, о пројектима у готово свим областима друштвеног живота.

Указао је да је, између осталог, договорено реновирање, изградња и опремање капацитета у Болничко-клиничком центру у Косовској Митровици, изградња новог објекта болнице у Приштини измештена у Грачаници, где се тренутно рад одвија у баракама без одговарајућих услова, коме гравитира више од 60.000 здравствених осигураника.

Ђурић је навео даље да је предвиђена изградња нове зграде Универзитета у Косовској Митровици, са око 11.000 студената највећим студентским градом иза Београда, Ниша и Новог Сада, који ће добити савремене лабораторије.

"Шта може бити бољи подстицај за нашу науку и опстанак интелектуалне омладине на КиМ", упитао је он.

Према његовим речима, планирана су улагања у изградњу производних капацитета како у фабрику акумулатора у Трепчи, тако и за Косовско Поморавље изградња нове фабрике за прераду кромпира, израду чипса.

"Фабриком за чипс решиће се проблем не само запошљавања у фабрици, већ и коопераната који данас немају коме да пласирају своје производе и омогућиће им да живе и раде на својој земљи", додао је Ђурић.

Ђурић је указао да је одобрена и ревитализација и обнова свих капацитета ски-центра Брезовица, али и завршетак радова у Бањској, која се помиње у епским песмама, а где су завршени базени и до идуће године биће завршен хотелски комплекс.

У Ораховцу, према његовим речима, одобрена је изградња нове фабрике алкохолних производа од грожђа.

Када је реч о Косовској Митровици, додао је да ће тај град добити нови фудбалски комплекс, ново дечје обданиште, али и нови мост преко Ибра на локацији Дудин Крш, где постоји уско грло у вези са Звечаном, а што је био сан грађана дуг више од 70 година.

Указао је да постоје и пројекти за Лепосавић и Лешак, посебно истичући изградњу ученичког дома за пољопривредну школу у Лешку, што ће дати могућност за око 100 ученика да стичу нова знања у новим условима.

Када је реч о медијима, пренео је да је Влада одлучила да одобри подршку за изградњу и додатно опремање система мреже "Мост", како би медији на српском имали боље услове за рад.

Ђурић је подвукао да има још најмање 50 пројеката који су одобрени.

"Ове и друге пројекте израдили смо и припремили у сарадњи са локалним самоуправама. Саслушали смо пажљиво шта желе. Добили смо прилику да урадимо нешто што до сада никада наше институције на КиМ нису имале могућност да ураде, да својим радом променимо лице српских средина на КиМ", подвукао је он.

Ђурић је казао да је његова порука именованим и изабраним представницима Срба на КиМ била да су добили прилику која значи да ће и они и њихове институције бити процењиване према односу листи ових задатака које су данас добили.

"Контрола и провера како радите биће жешћа него икада пре. Политички учинак и одговорност биће заснован на овоме како се поставите. Очекујемо одговорност, озбиљност и ефикасност у спровођену пројеката. На нама је да нашем народу омогућимо неупоредиво бољи квалитет живота и услове за опстанак и останак", рекао је Ђурић, додајући да ће сигурно бити отпора овим пројектима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво