Вулин за РТС: Стварање паравојске на КиМ угрожава читав регион

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да је за Србију сасвим неприхватљиво формирање тзв. косовске војске и позвао међународну заједницу да реагује на одлуку косовске скупштине о усвајању владиних предлога закона о трансформацији косовских безбедносних снага (КБС) у војску. Наводи да стварање паравојске на КиМ угрожава читав регион.

Министар одбране Александар Вулин је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да је на Међународној заједници да обезбеди поштовање резолуције 1244 и не дозволи формирање нелегалне оружане формације која ће угрозити мир и безбедност на КиМ и региону.

"Међународна заједница је Резолуцијом 1244 преузела на себе одговорност за свако стање на простору Косова и Метохије али и за поштовање мира, безбедности, живота свих који живе у јужној српској покрајини. Сада је време да видимо да ли је Међународна заједница у стању да спроведе сопствени мандат и сопствене одлуке", наводи Вулин.

Додаје да је сада прилика да се види колика је важност и колика је тежина речи НАТО пакта.

"Председника Александар Вучић је успео да избори од НАТО пакта гаранције да се никакве оружане формације косовских Албанаца неће појављивати северно од Ибра. То је био један од услова да се потпише Бриселски споразум. Сада је време да НАТО пакт покаже колика је  њихова реч тешка, да ли се у њу може поуздати", истиче министар.

Додаје да је Србија потписала Бриселски споразум између осталог зато што је гарантовано да никакве оружане формације неће прелазити на север КиМ, да их како каже, неће ни бити.

Истиче да Приштина одлуком о трансформацији косовских безбедносних снага (КБС) у војску дестабилише ситуацију.

"Приштина овом одлуком дестабилише ситуацију на читавом простору, не Србија. Од нас није дошло апсолутно ништа што би могло да узнемири простор КиМ или било кога у региону. Али агресивно и бахато понашање приштинских власти, понашање које има за циљ да изазове дестабилизацију на простору КиМ је нешто што би морало да буде препознато и да буде осуђено", оцењује Вулин.

Наводи да Међународна заједница мора да препозна ко је тај ко прави проблеме на простору КиМ и додаје да косовски Албанци хоће територију без Срба.

"Они хоће војску али без Срба, они хоће територију али без Срба, они желе Косово и Метохију без Срба", истиче Вулин.

Наводи да је Кфор једина оружана сила на Ким и не може бити друге.

"Надам се да ћу у току дана имати прилику да разговарам са припадницима Кфора, да их питам каква је ситуација на простору КиМ али важније од тога, занима ме њихов став о томе да ли ће испоштовати Резолуцију 1244, што је потпуно у њиховој одговорности. Кфор је једина оружана сила и не може бити друге. Стварање паравојске на КиМ је нешто што угрожава читав регион", рекао је Вулин.

Додаје да је многим великим силама у интересу да нестане – Унмик, Кфор, Резолуција 1244.

"Свакако да је многим великим силама у интересу да нестане Унмик, да нестане Кфор, Резолуција 1244 и да тамо покушају да направе оно што нису свих ових година – да направе независну државу Косово. Ми ћемо наравно бити привржени међународном праву, Србија ће као и увек радити на томе да се ствари смире, стабилизују, да сачувамо Србе на КиМ", закључио је министар. 

број коментара 29 Пошаљи коментар
(петак, 19. окт 2018, 19:24) - Gavra [нерегистровани]

Vojska

Nepostojeća država osniva nepostojeću vojsku, smešno.

(петак, 19. окт 2018, 12:20) - Pjer [нерегистровани]

"Se ćudim"

Skandalozno je što EU ćuti na ovakvo kršenje briselskog sporazuma i medjunarodnih pravnih akata !! Pa zar treba da budemo deo takve ,podaničke,zajednice ???

(петак, 19. окт 2018, 11:34) - Lazo [нерегистровани]

kosovo

Ponašanjem Prištine upravlja se iz drugog centra moći. Taktika da će Vojska Kosova biti formirana kao ustupak za priznanje nezavisnosti Kosova je uvredljiva za Srbiju, s obzirom da je ZSO obaveza, koja je preuzeta potpisivanjem Briselskog sporazuma.

(петак, 19. окт 2018, 11:34) - Janko [нерегистровани]

Kosovo

Treba upotrebiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da se spreči formiranje te vojske.

(петак, 19. окт 2018, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Istorija se ponavlja

Pa Amerikanci su napravili veliku bazu na Kosovu zbog kontrole Balkana, a ne da se igraju zmurke. Ne veruju nama, a ni mi njima. Albanci rade sta im narede, sada prave vojsku. Sve je jasno kao dan. Moramo da cekamo dok se njihovi sponzori ne pretvore u trecerazrednu silu. To nam je sudbina.

(петак, 19. окт 2018, 11:12) - zdravko [нерегистровани]

Jos jedna u nizu provokacija

Zapadne zemlje i NATO nagovaraju kosovske Albance na ove provokacije. U svakom slucaju svako naoruzavanje i formiranje vojske tzv. drzave Kosovo ce ostaviti posledice i za Srbiju i za Albaniju i za siri region. Zato bi zemlje regiona trebalo dobro da razmisle o ovim potezima albanske nacionalne manjine u Srbiji. Jer jednog dana moglo bi se sve to preslikati i na njihove drzave.

(петак, 19. окт 2018, 11:01) - anci [нерегистровани]

anci

Pristina je ovim izabrala konflikte a mozda i sukob a ne mirno resenje.Neka nam je Bog u pomoci.

(петак, 19. окт 2018, 10:51) - Igor [нерегистровани]

Dosta je vise bezobrzluka

Povucite potpis sa Briselskog sporazuma i vratite sve u UN, vratite hiljadu policajaca na KiM za pocetak, spremajte vojsku polako i zdravo svima. Pa da vidimo reakciju i u EU i preko bare, KiM je nasa teritorija, bice i uvek ce ostati.

(петак, 19. окт 2018, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

ludost

Amerikancima ne odgovara stabilna i jaka Evropa, zato podrzavaju Albance u realizaciji ovih suludih ideja.

(петак, 19. окт 2018, 10:36) - Gordan [нерегистровани]

Kosovo

Briga Albance za mir i stabilnost u regionu...