Вучић: Пројекат "Милијарду евра у здравствени систем"

Председник Србије Александар Вучић најавио је пројекат "Милијарду евра у здравствени систем Србије", договорен на састанку са премијерком, и прецизирао да ће та сума бити уложена у српско здравство у наредне три године. Истакао је и да ће до 1. маја у седам градова Србије кренути изградња станова за припаднике снага безбедности.

Александар Вучић је, након састанка са премијерком Аном Брнабић, рекао да ће тај новац бити уложен у све типове здравствених установа.

Око 235 милиона евра иде у опште болнице, око 430 милиона у клиничке центре, 54 додатна милиона евра намењена су Тиршовој 2, још 100 милиона у 11 клиника и око 200 милиона у домове здравља.

Председник Вучић је рекао да ће се то уложити у 2019, 2020. и 2021. години.

Најавио је и бројне реформе у здравству, наводећи да се ту троши највише новца.  

"А је л' се то види? Сложићете се да се то не види. Је л' смо дали огромне плате – нисмо. Невероватно колику суму новца трошимо... мораћемо да спроведемо друге реформе. Једна од идеја је да пацијенти који су на листи чекања могу да дођу и ноћу. Нећемо да се хвалимо што имамо 75.000 пацијаната на листама чекања, јер је у време 'жутих' било 250.000. Ми морамо да решимо листе чекања", поручио је Вучић.  

То ће нам се, каже председник, онда вратити, пре свега поштовањем наших грађана. 

"Видеће да је неко уложио у то и знаће да чувају", рекао је Вучић. 

Председник Вучић је рекао да је предложио премијерки Ани Брнабић и министрима да размисле шта да се уради око здравства, а да ће се он лично залагати за бољи стандард медицинских сестара.  

"Хоћу да видим и како да додамо још категорија у решавање стамбеног проблема у будућности. Ово ће изгледати одлично и надам се да ће се јавити више страних компанија, иако им маргина зараде није велика", рекао је председник Вучић новинарима после састанка са премијерком, на којем је било речи о изградњи станова за припаднике служби безбедности.   

До 1. маја у седам градова креће изградња станова за снаге безбедности 

Председник је најавио је да ће до 1. маја у седам градова Србије кренути изградња станова за припаднике снага безбедности.

Вучић је, у обраћању медијима, рекао да су се за субвенционисане станове пријавила укупно 23.423 припадника снага безбедности, укључујући оне који немају адекватан смештај.

Прва фаза предвиђа 8.086 стамбених јединица, чиме се трећина пријављених лица збрињава, рекао је Вучић.

"Већ у наредних месец дана кренућемо у изградњу у Врању и Нишу. Затим следе Краљево, Крагујевац и Сремска Митровица, па Нови Сад и Београд", објаснио је председник.

Вучић је истакао да ће до 1. маја у свих седам градова кренути изградња станова за припаднике снага безбедности, а све би требало да буде готово у 2020. години.

Према Вучићевим речима, у Врању ће бити изграђено 486 станова, у Нишу 2.400 станова, Новом Саду 2.051 стан, а у Београду у првој фази 1.000 станова.

Како је рекао, станови ће се градити и у Сремској Митровици, Крагујевцу и Краљеву, а у свим градовима стамбене јединице биће на изузетним локацијама, а као пример навео Београд, где ће се станови градити у Земуну, код лакат кривине где је близу мост и ауто-пут. 

У првој фази градиће се 8.086 станова 

Вучић је рекао да на решавање стамбеног питања чека 14.169 полицајаца, 7.575 припадника Војске Србије, 856 припадника БИА и 1.021 њих из Министарства правде.

У првој фази, прецизирао је, градиће се 8.086 станова, што је једна трећина од укупног броја оних којима су станови потребни, а све ће бити завршено у 2020. години.

Он је додао да ће држава субвенционисати станове и да ће у појединим местима, ван Београда, они моћи да се купе за 300 до 350 евра по метру квадратном што је, каже, изванредна цена.

"Позивам младе људе да се пријављују у војску и српску полицију. Имаће све сигурнију и бољу будућност. Сви они који воле своју земљу моћи ће пристојно да живе, а мораће да буду спремни да својој земљи помогну", рекао је Вучић. 

Како каже, изградња станова за припаднике службе безбедности ће значајно утицати и на раст БДП-а и додао да се очекује раст од преко четири одсто, а то, с друге стране, омогућава држави да улаже новац у инфраструктурне пројекте.

Прецизирао је да ће се ван Београда градити четвороспратнице, а у Београду зграде од пет и шест спратова, јер, према појединим истраживањима, ако се пореде исте социјалне категорије, мање деце се рађа у вишеспратницама.

"Желимо да имамо што више деце, не интересује ме ко ће шта да коментарише, а ови што 'штите' државу од мене нека наставе то да раде", поручио је председник. 

"Захваљујући реформама, прилика за пристојан живот" 

Вучић је навео да ће Србија морати да "рашири" своју војску по целој Србији, а не само да је има у неколико градова и најавио да ће се посебно залагати и за побољшање ситуације медицинских сестара.

"Неки који су нам желели толико добро продавали су причу о интероперабилности, коју не разумем ни дан-данас. Увели су нам неку чудну ситуацију да немамо војника у Ужицу, Пријепољу, имамо на истоку небрањене границе, на западу земље немамо ни 110.000 војника у читавом Подрињу", објаснио је он.

Такође је рекао да ћемо морати мало своју земљу да развијамо и кроз те системе.

"Захваљујући реформама, дошли су на ред људи који сваког дана раде за своју земљу, који немају велика примања, а који ће добити сада прилику за пристојан живот", нагласио је председник.

Рекао је да, када се буде спремала друга фаза, која предвиђа 10.000 стамбених јединица, треба размишљати и о другим категоријама.

Пренео је да је предложио да се размишља о томе шта урадити додатно за здравство, посебно за медицинске сестре.

"Лично ћу се залагати да медицинске сестре добију највеће повећање плата. Оне раде најтежи посао, највише се муче", указао је председник Вучић додајући да нам ти кадрови недостају.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво