Дан после избора у БиХ, реаговања и честитке

Председник Србије Александар Вучић честитао је свим грађанима БиХ на мирно спроведеним изборима и изразио наду у још бољу сарадњу са БиХ и РС у будућности.

"Користим незванично прилику, а званично ћу сачекати да ЦИК објави коначне резултате, да честитам Џаферовићу, Комшићу и Додику. За остале мислим да још резултати нису познати", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у вези са тим, рекао да је за нас најважније да чувамо мир и стабилност.

"Мислим да један део који нико неће пренети из оцене Јенса Столтенберга је оцена нашег рада на економском пољу. Нема економског напретка без мира и стаболности. Онај који мисли да је то могуће а да не чувамо мир и стабилност то је немогуће", рекао је Вучић у Младеновцу, где је присиствовао вежби "Србија 2018". 

Председник Вучић изјавио је да је Србији "спочитавано" да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, иако то није тачно, а да на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао.

"Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ", рекао је Вучић, који је учествовао на скупу "Лидерство за безбедност региона".

С друге стране, приметио је да на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао.

"Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду", приметио је Вучић.

Наводи да о свему томе треба искрено, поштено и отворено разговарати и да треба решавати, иначе ћемо се,каже, суочити са још више проблема.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић такође је честитала Додику победу.

"Изборна победа у условима високе излазности говори о поверењу грађана Републике Српске у вашу политику и остварене резултате. Верујем да ће подршка грађана Републике Српске бити најснажнији ветар у леђа на новој дужности коју ћете обављати, на којој ће ваше политичко искуство, знање и одлучност бити драгоцени за очување стабилности и бржи економски развој Босне и Херцеговине и Републике Српске", навела је Михајловићева.

Србија и БиХ су не само суседи, већ и важни спољнотрговински партнери и државе које раде много на свом повезивању које је важно и за регион, а најбољи пример је изградња ауто-пута Београд-Сарајево, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

"Уверена сам да ћемо у вама имати снажну подршку да на овом, као и на свим другим заједничким пројектима, успешно сарађујемо и да их ефикасно реализујемо, у интересу грађана Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске", истиче Михајловићева.

Министарка Михајловић истовремено је честитала и Жељки Цвијановић победу на изборима, на којима је изабрана за председницу Републике Српске.  

Председник Покрета социјалиста и министар одбране, Александар Вулин честитао је јутрос Милораду Додику победу на општим изборима у Босни и Херцеговини. 

"Поштовани председниче Додик, нема веће части него да Вам народ ратника и страдалника, повери будућност своје деце. Република Српска је Вашим избором за члана председништва Босне и Херцеговине сачувана и ојачана", навео је Вулин.

"Поштовани председниче желим да Вас уверим, као и све Србе у БиХ, да ће Србија доследно и упорно јачати Републику Српску и да ће о њој бринути као што брине о самој себи. Сваки успех Србије је успех и Републике Српске, а свака брига и радост Републике Српске је наша брига и радост", истакао је Вулин у честитки и пожелео Додику да у обављању нове дужности остане достојан поверења Срба у Републици Српској и Србији.

Честиткама Додику и Цвијановићевој придружио се и српски режисер Емир Кустурица. 

Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин упутио је честитку Жељку Комшићу, који је изабран за члана Председништва БиХ из реда хрватског народа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара