Столтенберг у Београду, присећа се детињства

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је стигао у тродневну посету Србији, први састанак је имао на Филолошком факултету у Београду са студентима скандинавских језика.

Студенти норвешког језика не пропуштају прилику за конверзацију. Нарочито када је ту вероватно најпознатији норвешки политичар. Када су они започели студије 2014. године, он је дошао на чело НАТО-а, а прве кораке је направио баш у Београду.

Каже да је живео у Београду као дете, а да је његова млађа сестра рођена у београдској Трауматолошкој болници.

"Сећам се да смо јели први сладолед на Калемегдану и живели у улици Косте Рацина. Сећам се и да смо певали дечју песму: ‘Ринге ринге раја, дош'о чика паја‘", прича Столтенберг.

Највише питања о догађајима из 1999. године

Током студија фокусирани су на норвешки језик, културу и књижевност - али, највише питања за госта, очекивано, о његовој функцији и догађајима из 1999. године. Иако их се већина сећа само из приче.

Студенткиња Ирена Поповић наводи да је Столтенберг инсистирао на томе да је НАТО једна дефанзивна организација, која постоји не да би нападала или ширила моћ, већ да би одбранила или сачувала неко стање мира.

Јелена Војновић каже да је добила прилично добар одговор. "Да ли ми се мишљење променило, то баш не могу да кажем, али је он на симпатичан начин то изложио", прича Војновићева.

Јована Милошевић наводи да је добила мало ближи увид у НАТО и то да Алијанса није нешто нужно лоше. "Међутим, нисам сигурна да ми је превише променило перспективу", каже Милошевићева.

Столтенберг истиче да је свестан да многи људи у Србији и даље имају лоша сећања на бомбардовање, али да је нагласио да су то урадили како би заштитили цивиле и зауставили Милошевићев режим.

"Али, моја најважнија порука је да морамо да гледамо у будућност", рекао је Столтенберг.

А будућност је сарадња, у оквирима опредељености Србије да буде војно неутрална. Током ове посете, у виду заједничке цивилне вежбе и састанака са највишим званичницима, где неће заобићи ни Србији најважнију тему.

"И даље ћемо бити на КиМ да заштитимо све заједнице"

Столтенберг је нагласио важност дијалога Београда и Приштине.

"Дијалог је потребан због превазилажења разлика и проналаска политичког решења. НАТО га подржава, не само политички, већ и зато што смо присутни на Косову у виду Кфора, чији је задатак очување сигурности. И даље ћемо бити ту да заштитимо све заједнице", рекао је Столтенберг.

После у минут испланиране посете факултету, генерални секретар НАТО-а одступио је од правила - и попут већине студената, после предавања, прошетао Студентским парком.

Јенс Столтенберг стигао је раније данас на београдски Аеродром "Никола Теслa", где га је дочекао министар одбране Александар Вулин.

Остали аутори: Тихана Бајић
број коментара 24 Пошаљи коментар
(недеља, 07. окт 2018, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Није га требало примати у Србију

Иако сам свестан чињенице да Столтенберг само ради оно што му је наређено и прича приче за малу децу коју је нато пакт осмислио да би оправдао агресију на Србију - приче у стилу "Морали смо то због Милошевића", иако сам свестан да у нато пакту вероватно има и горих од њега, иако сам такође свестан чињенице да је нато пакт присутан на Космету што би могло да отежа наш положај ако се будемо конфронтирали с њим, ја после свега што су нам урадили због достојанства не бих примио ниједног њиховог чиновника у Србију, стварно што је много много је. Наиван је свако ко мисли да ће нам се они извинити за агресију, знају они шта су урадили, али то никад неће признати. Ако је по Столтенбергу разлог за агресију нато пакта Милошевићев режим, зашто су онда нападали и рушили цивилне објекте, мостове, трафостанице, воз у Грделици иако су птице на грани знале да Милошевић нема везе с тим ... ? Оно што су урадили 1999. године је класичан акт тероризма, типичан злочин против човечности и то од тога их не могу опрати цели Атлантик, ни "северни" ни јужни.

(недеља, 07. окт 2018, 13:41) - Воронцов [нерегистровани]

Oн не изражава жаљење због бомбардовања Србије

Напротив, он тражи оправдања што је неприхватљиво.

(недеља, 07. окт 2018, 12:31) - Аналитичар [нерегистровани]

Између редова

Чим видим овај романсирани извештај о посети генералног секретара једног практично добротворног међународног друштва, знам да је и Србија, упркос свим уверавањима у супротно, виђена за члана...

(недеља, 07. окт 2018, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Nema opravdanja

@Milosevic i generali

Tom tvojom logikom nato je trebao da zna da ce biti civilnih zrtava.Nemoguce je svaliti krivicu na drugog za civilne zrtve koje je direktno prouzrokovala nato agresija.
Da se zna ne branim Milosevica ni generale vec osudjujem nato agresiju koja je prouzrokovala civilne zrtve.Ne postoji nikakav razlog ni opravdanje koje ce dovesti do civilnih zrtava.

(недеља, 07. окт 2018, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Milosevic je imao vise u malom prstu, nego.....

......svi oni u - glavi!!!

(недеља, 07. окт 2018, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Sto god da smo uradili (Milosevic - Srbija - narod), oni bi nas svakako bombardovali, zar......

........jos ima onih koji toga nisu - svesni! Na zalost, jos se kraj ne - vidi!?

(недеља, 07. окт 2018, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Milošević

Milosevic ne moze da bude kriv za bombardovanje.On je pokusao da spasi narod na kosovu od OVK.Ako je zbog toga zlocinac, ja ne znam sta su onda oni ostali.Jel iko od vas zna da je duznost predsednika da stiti narod od terorista, ili mislite da on samo sedi u fotelji i cita novine.Ej bre pa ljudi su vodili drzavu u najgorem mogucem periodu...

(недеља, 07. окт 2018, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

milosevic i generali

su trebali da znaju da NATO nece deliti bombone nego ce bacaati bombe.Rezim je trebao da proceni sopstvene zrtve.NATO je naveo razlog zbog cega ce napasati rezim.Rezim je treabo misliti da ce doci do zrtava da li ce to biti 1000 ilil 10000 zrtava to znaju Generali

(недеља, 07. окт 2018, 09:18) - Jasna [нерегистровани]

Dokle više, bre?!

Apsolutno se slažem sa ovih dosadašnjih 15 komantara. Mi 1999-tu nikada niti možemo, niti hoćemo da zaboravimo. Šta su nam tada uradili i još uvek rade. Narod i deca tek sada masovno oboljevaju i umiru od raka i njihovog licemernog milosrdja. I što je najgore: još uvek se dovlače ovamo i kidišu na Kosovo zbog pustog interesa!!

(недеља, 07. окт 2018, 02:45) - Чији су то студенти?! [нерегистровани]

Оаза

Срамота за студенте!
Зар нико од вас школованих да га подсети на цивилне жртве и разарања?!