Свобода: За Косово потребно регионално решење

За питање Косова мора бити пронађено решење које би било регонално, те да и Албанија и Србија треба да преузму одговорност не само свака за себе, већ обе за цео регион, изјавио је у Тирани бивши шеф Социјалдемократа Европе Ханес Свобода.

Ханес Свобода је на конференцији "Срби и Албанци-куда даље?", коју организује новинска агенција Танјуг у сарадњи са албанском агенцијом АТА, рекао да то питање не би смело да буде решено отварањем другог, односно да то има последице по, на пример, Босну и Херцеговину.

Свобода, који је био известилац Еврпског парламента за Западни Балкан, оценио је позитивним то што је било бројних сусрета представника Србије и Албаније, који су, како је рекао, имали продуктиван дијалог.

За овог аустријског политичара, члана Управног одбора Центра за демократију и помирење у југоисточној Европи (ЦДРСЕЕ) је битно, каже, да ове две земље преузму одговорност не само за себе већ цео регион.

Осврнувши се на резултате истраживања које је агенција "Фактор плус" урадила за потребе Танјуга, Свобода је рекао да с обзиром на то да је заједнички циљ обеју земаља улазак у ЕУ, неопходно да живе не једни поред других, већ заједно.

"Основна идеја ЕУ је не да се живи једни поред других, већ заједно, а да се конфлити решавају са погледом у будућност", јасан је Свобода.

Указујући да су многа питања између Србије и Албаније још отворена и да обе земље имају велику одговорност по регион, Свобода каже да би се могло рећи да је њихов однос "скоро као некада Немачка и Француска".

Казао је да се не сме дозволити да етнички и националистички ставови, који су увек везани само за поглед у прошлост, спрече усмерење ка будућности.

Као пример је навео Македонију, где је, каже, спречен компромис због националиста.

Истакао је да Албанија и Србија треба да имају снажан глас у новом поретку у региону.

Треба, како наглашава, превазићи отворена питања, гледати у будућност и не злоупотребљавати прошлост.

"Не можемо порећи историју, али можемо да је искористимо да из ње учимо", истакао је Свобода и додао да млађе генерације треба да се срећу и говоре о будућности, а не прошлости.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи