Вучић: Тражићу подршку од Путина, верујем да ћу је добити

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Москву, где ће се сутра састати са председником Русије Владимиром Путином. Дошао сам да тражим подршку за Србију, верујем да ћемо је од председника Путина добити као што смо је имали у претходном периоду, рекао је Вучић.

Александар Вучић је новинарима у Москви рекао да ће са председником Русије разговарати о ситуацији у Европи и свету, али и о Космету.

Рекао је да је опште познато да није неко ко припада филозофским круговима и ко би држао широке теоретске расправе у Москви, као и да је дошао да тражи конкретну политичку подршку за Србију.

"Верујем да ћемо од Путина добити ту подршку, као што смо је од Русије увек имали у претходном периоду. Данас су другачије околности и прилике. Више је тензија и важно је да о свему томе разговарамо. О свим појединачним догађајима који су се догодили и шта може да се догоди у будућности. Мене је то конкретно увек занимало. Њега такође. Путин није човек који воли около-наоколо приче, као 'киша око Крагујевца'. Када год смо разговарали, увек смо разговарали веома конкретно", указао је председник.

Србија је, каже Вучић, на руским телевизијама међу главним темама, не само због његове посете, већ и због свега што се збива око нас.

"Од Скопља до онога што се дешавало на КиМ претходне недеље, са провокацијама Тачија и свих осталих. Покушавамо да пронађемо најбоље решење за наше грађане, пре свега како да сачувамо животе, мир, безбедност и сигурност", објаснио је Вучић.

Најавио је да ће са Путином најпре имати разговоре у четири ока, а затим ће они бити настављени са делегацијама током ручка.

Вучић је навео да је тренутак у ком се састаје с Владимиром Путином један од најзначајнијих последњих година.

"Ситуација у нашем региону је врло сложена и потребно је мерити и сваку реч, и сваки политички потез", рекао је Вучић.

Иако економски напредујемо, постоје, истиче председник, значајни проблеми у региону.

"И када можемо да будемо задовољни економским прогресом, имамо значајне политичке проблеме у региону и, рекао бих, много тога што није сигурно какав исход може да буде ако дође до било каквог нарушавања стабилности и мира", рекао је Вучић и додао да је зато састанак с Путином од изузетног значаја.

"Верујем да ће бити више инвестиција из Русије"

Наводи да су билатерални односи, и политички и економски, добри, али да могу да буду бољи.

"Разговараћемо о ситуацији у Европи и свету. Добићемо савете, али и видети како Русија да нам помогне у остваривању наших политичких и националних циљева. Разговараћемо о пројектима који су значајни за бољи живот грађана, животни стандард наших људи", рекао је Вучић.

Трговинска размена две земље није директно пропорционална снази политичких односа, те на томе, истиче председник, треба конкретније радити.

"Биће интересантних ствари. Треба да радимо са РЖД-ом, да видимо шта ћемо око диспечерског центра и одржавања наших пруга", рекао је Вучић.

Истакао је да се припрема велики пословни форум у Београду, те да верује да ће имати подршку руског председника Путина за то, као и да би на том скупу могло да учествује 4.000 или чак 5.000 људи из Србије и Русије.

"Много тога нас везује, али наша трговинска размена није директно пропорционална снази наших политичких односа и на томе морамо најконкретније да радимо. Уверен сам да ће бити више инвестиција из Русије у Србију и из Србије у Русију, да и те како имамо снаге да то учинимо", рекао је Вучић.

Вучић о референдуму у Македонији

Председник Вучић је оценио реакције НАТО-а и ЕУ на резултате референдума у Македонији као непоштовање и потцењивање "малих балканских народа", приметивши да су ти народи зрели и озбиљни и да би "неко из света то морао да разуме".

Упитан да прокоментарише оцене које су након јучерашњег референдума стигле из ЕУ и НАТО-а, Вучић је рекао да није његово да се меша у унутрашње ствари једне суверене земље. Навео је, међутим, да је очекивао другачију реакцију ЕУ и НАТО-а.

"Плашим се и чини ми се да неки људи из света нас, балканске народе, неретко потцењују, и мисле да све може, тако да ћемо видети... ако може са народом – добро, ако народ неће – онда нећемо више са народом, онда ћемо вршити притисак на посланике. Ако не може тако, није ни важно. Може и мора како ми кажемо", навео је Вучић, а онда замолио људе у Европи и свету да "покажу поштовање према нама, малим народима, и да покажу да разумеју шта је то што се дешава".

Како је навео, како би било да он позове народ на референдум, да се знају услови, а то је да је референдум валидан ако изађе 50 одсто плус један бирач, и да изађе 25 или 35 одсто бирача и да онда он каже – ево, победио сам на референдуму.

"То је за мене немогућа ситуација и демократија, устав и закони постоје да би били поштовани и онда када вам се одлука народа не свиђа", поручио је, а онда додао да се њему не свиђа већински став људи у Србији који сматрају да ми само треба да седимо, ћутимо и да ће све доћи на добро у неком тренутку, да ће неко са неба да нам помогне.

Али, додаје, он такав став поштује, то је већински став нашег народа, каже, и џабе је што он мисли другачије и што сматра да би требало да на можда неупоредиво одговорнији начин решавамо сопствену будућност.

"Али је моје да поштујем народ и да разумем какве поруке наши људи шаљу", каже Вучић.

Веома га је, додаје, занимало каква ће бити реакција ЕУ, реакцију унутра Македоније је разумео и ту увек једни кажу једно, други друго, то је политичка борба и она је уобичајена.

Али што се тиче света, каже да је очекивао више разумевања за стварне разлоге мале излазности и да неко покуша да на реалан, објективан начин то сагледа.

При чему је нагласио да му се чини да Србија има јасан став да ће сваки договор између Македоније и Грчке подржати, јер је то, тврди, важно, али исто тако сматра да се не може заборавити шта мисле грађани.

"Европа ту мора да се постави неупоредиво одговорније, не може се ништа наметати споља, људи су зрели, одговорни, озбиљни у Србији, БиХ, Македонији, свакој другој земљи. Неко мора то да разуме, мора да постоји много виши степен разумевања", закључио је председник у разговору с новинарима у Москви.

Остали аутори: Бојан Бркић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 02. окт 2018, 11:04) - anonymousmika [нерегистровани]

Predsednik

Saradnja sa Rusijom moze postici pozitivno resenje za nas narod.Postovanje koje je predsednik Rusije ukazao nasem predsedniku je na visokom nivou.

(уторак, 02. окт 2018, 08:27) - anonymousmika [нерегистровани]

Predsednik

Presednici Vucic i Putin imaju medjusobno postovanje i saradnju na visokom nivou.Zahvaljujuci mudrij politici predsednika Srbije, nasa zemlja ima bezrezervnu podrsku Rusije u svim medjunarodnim telima.

(уторак, 02. окт 2018, 03:45) - anonymous [нерегистровани]

Drzimo se rezolucije

1244 , hiljadu vojnika i plicajaca odmah poslati na sever KiM po medjunarodnom pravu !

(понедељак, 01. окт 2018, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

@

Podrska Rusije zagarantovana!

(понедељак, 01. окт 2018, 18:42) - Miško [нерегистровани]

Вучић: Тражићу подршку од Путина, верујем да ћу је добити

Odnosi Srbije i Rusije su odlični i verujem da ni podrška Rusije Srbiji neće izostati.

(понедељак, 01. окт 2018, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

strah

neznam zasto se toliko boje,nista se ne dogadja da bi se vojska uzbunjivala.pregovori su u corsokaku pa sada se prave tenzije.biti skupa sa EU i sa RUSIMA to je nemoguce.

(понедељак, 01. окт 2018, 16:17) - maja [нерегистровани]

podrska

Iskreno se nadamo da ce nam predsednik Putin pomoci,razgovori ce uroditi plodom!

(понедељак, 01. окт 2018, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc nam je potrebna i

Svi se skreno nadamo da ce nam bratska Rusija pomoci!

(понедељак, 01. окт 2018, 15:53) - Gordana [нерегистровани]

Vucic trazicu podrsku od Putina

Sutrasnji sastanak predsednika Rusije Putina i Aleksandra Vucic na stolu bice mnogo tema, pored ekonomskih da ce jedna od tema biti i najnovija desavanja na Kosovu ponasanje Albanaca i nemo cutanje EU.da ce Vucic uspeti da dobije podrsku Putina.