Срби на Косову и Метохији огорчени и уплашени

Политички представници косовских Срба оцењују да долазак припадника РОСУ на језеро Газиводе представља "напад на мир на северу Косова и Метохије". Напомињу да су грађани на северу Космета огорчени и уплашени и "од своје државе Србије очекују да их заштити".

Косовски министар у оставци за локалну самоуправу Иван Тодосијевић поручује да српски народ од државе Србије очекује да заштити њихове животе и имовину.

Тодосијевић оптужује Кфор да ни овога пута није испунио своје обавезе и да "не жели да буде део Резолуције 1244", према којој специјалне јединице косовске полиције немају право да дођу на север Косова.

"Српски народ је огорчен, српски народ је уплашен, и још једном шаљемо јасну поруку и захтев држави Србији да нас заштити у овом тренутку. Такође желим да пошаљем јасну поруку и Приштини и међународној заједници да је ово последњи покушај и да су ово последњи овакви сценарији који су режирани у Приштини", истиче Тодосијевић.

"Чули смо да је Маја Коцијанчич позвала две стране да такорећи спусте лопту, овде нема две стране већ само једна страна која руши стабилност", наводи Тодосијевић. 

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић оцењује да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Космета представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић.

Указао је да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић.

Са узнемиреним и револтираним грађанима општине Зубин Поток, којој делом припада и језеро Газиводе, разговарао је потпредседник Српске листе Игор Симић.

Симић за РТС каже да у општини Зубин Поток владају велике тензије и да упад припадника РОСУ представља "класичан напад на мир на простору севера Косова и Метохије".

Због тога, каже, преноси захтев грађана и Српске листе за најхитнијом интервенцијом Републике Србије.

"Неко зарад личне промоције реши да пошаље до зуба наоружане специјалце и да угрози мир, притом имате ћутање међународне заједнице. То није добро и то не сме да се допусти тако да још једном захтевамо да Београд реагује. Истовремено, оно што грађани стално понављају јесте да су бесни, да су нервозни и да више неће дозволити да се ово понови", поручио је Симић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво