"Нишки аеродром биће главни српски аеродром"

Председник Александар Вучић поручио је у Нишу да ће држава, када "Ванси" преузме београдски аеродром, све своје снаге преусмерити на Аеродром "Константин Велики", који ће бити главни српски аеродром у који ће држава улагати. Истакао је да држава разговара са "Ер Србијом" да уведе нове линије са нишког аеродрома до различитих светских дестинација.

Вучић је нагласио да ће држава своје снаге преусмерити и на аеродром Лађевци код Краљева, који ће бити мешовити војно-цивилни аеродром.

"Аеродром у Нишу ће бити суштински главни српски аеродром, у који ће улагати српска држава и очекујемо још боље резултате и све више туриста"”, рекао је Вучић новинарима након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем, председницима општина и начелницима Пчињског, Јабланичког, Топличког, Пиротског и Нишавског округа.

Додао је да ће дати пуну подршку за још бржи развој тог дела земље. 

Према његовим речима, држава је спремна да помаже и даље и Ниш и Прокупље, Врање за уређење градских средина, и за привлачење туриста.

Вучић је изјавио да држава разговара са "Ер Србијом" да уведе нове линије са нишког аеродрома до различитих светских дестинација.

Одговарајући на питање да ли је укидање лета Ниш–Малме део "плана развоја" нишког аеродрома, Вучић је захвалио на "злонамерности појединих медија", која, каже, подстиче, и објаснио да то није била одлука нишког аеродрома, већ компаније "Визер", зато што нису имали довољно путника.

"Иначе свој бизнис не би напуштали никада", подвукао је Вучић.

Поручио је Нишлијама да не брину и да ће држава уложити много више новца и неће, како каже, бити пребацивања пара са аеродрома на одређене агенције без икаквог законског основа, као ни других сличних ствари које су се дешавале.

"Људи ће имати загарантован посао, сигурну будућност. Ми данас преговарамо и разговарамо са 'Ер Србијом' да уведе поједине летове из Ниша за различите светске дестинације. Уверен сам да ће то бити добра велика вест и значајна новост за Нишлије", рекао је Вучић.

"Све бољи услови за живот грађана"

Вучић је поручио да ће у нашој земљи бити све бољи услови за живот грађана и све више посла.

Рекао је да је веома задовољан отварањем фабрике "Цумтобел" у Нишу, где ће радити 1.100 радника.

"У 'Цумтобелу' ће радити десет одсто инжењера. Сутра ћемо отворити фабрику 'Ими', где ће радити 500 инжењера. Поносан сам што је у Нишу незапосленост смањена са 36.000 на 25.000 људи. И даље морамо да се боримо и спустимо још више", навео је Вучић.

Вучић каже да је имао састанак и са представницима компанија "Циђин" и "Невесун" и подсетио да ће "Циђин" до краја године преузети РТБ "Бор", као и да та кинеска компанија купује права на истраживање бакра и злата на налазишту "Чукару Пеки" код Бора од канадске компаније "Невсун".

Вучић истиче да ће удео рударства бити пет одсто БДП-а земље.

"Бор" и "Мајднапек" имаће много више новца, а и у Борском и Зајечарском округу ће бити реализовани инфраструктурни радови.

"На састанку смо се договорили да пружимо пуну подршку", рекао је Вучић.

Вучић наводи да ће РТБ "Бор" производити 250.000 тона катодног бакра и седам тона злата годишње, као и да ћемо по производњи бакра бити трећа земља у Европи, после Немачке и Пољске.

"Гасна мрежа у наредних неколико година" 

"То је огроман подстрек за исток Србије, много ће да значи за наше округе и опстанак наших људи. Из овог дела Србије имамо највећи одлив становништва у западноевропске земље. Надам се да ће бити још већа примања и много више новца за наше грађане и општине. Ствараћемо све боље и боље услове и посла ће бити све више", рекао је Вучић.

Указао је да фискална ситуација мора да се поправи у Лесковцу и Врању.

Каже да се разговарало о "живим” пројектима и шта још може држава да помогне сем изградње ауто-путева.

"Можемо да понудимо изградњу гасне мреже у наредних неколико година. Све већи број инвеститора тражи гас, а гасна мрежа је врло скупа. То нисмо могли да понудимо, али данас смо у прилици да то испоручимо у годинама пред нама", рекао је председник Вучић.

Колико је важан долазак инвеститора, илустровао је примером Владичиног Хана, који је, каже, био једна од три најсиромашније општине, а данас је најснажнија општина по висини примања.

"То показује како се ситуација мења у општинама где доведе инвеститоре", подвукао је председник.

Поновио је да ће и јужни и источни крак Коридора 10 бити готови пре краја године.

Поручио је и да морају да се доведу фабрике и у мања места, попут Гаџиног Хана, Мерошину, да се додатно подржи Куршумлија и тамошња индустрија намештаја, као и да ће додатно финансијски бити подржани Босилеград, Бабушница, Бојник.

"Састанак је могао да траје још четири сата и не бисмо исцрпли ни половину тема, навео је Вучић и пренео да је замолио председнике општина да му пошаљу писма како би се видело шта још може да се уради за југ Србије.

"Треба још више да радимо на развоју пет округа, јер они представљају живот за Србију. Ако останемо без становништва, без индустрије, без деце, која су будућност – џабе нам путеви и све друго што радимо за земљу", упозорио је Вучић.

"На Западном Балкану највише се инвестира у Србији"

Према његовим речима, Србија је најпривлачнија дестинација за стране инвестиције у региону и привукла је укупно 56 одсто свих инвестиција у региону Западног Балкана.

Одговарајући на питања новинара о критикама на рачун државних субвенција страним инвеститорима, председник је рекао да то треба питати 260 младих људи данас у "Цумтобелу", који су посао добили захваљујући и субвенцијама.

"А да бисте разумели, дајемо субвенције и имамо суфицит у буџету, смањујемо јавни дуг, а за то смо заслужили не само честитке него много више од тога", рекао је Вучић и додао да то критикују они који нису ни могли да дају субвенције, јер је у њихово време држава била пред банкротом.

Како је рекао, запошљавањем побеђујемо конкуренцију у региону, јер има оних, као што су Бугарска и Македонија, које имају нижа примања него у Србији и упитао: Зашто би онда неко од инвеститора долазио код нас ако се хоће рећи да је разлог јефтина радна снага?

Међутим, објаснио је, инвеститори гледају и друге ствари, монетарну сигурност, макроекономску и фискалну ситуацију, добар економски амбијент, стабилност динара, издавање грађевинских дозвола на време, чиме, како је оценио, побеђујемо конкуренцију.

"Волели – не волели, мрзели – не мрзели, то је за честитање и можете да мислите 'како се једу у региону' када погледају колико Србија има инвеститора", додао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија буквално нема конкуренцију у региону и да се сада такмичи са Пољском, Словачком, Румунијом.

Указао је и на завршетак путева ка граници са Бугарском, ка Скопљу и Солуну, изградњу пута Ниш–Плочник, па даље ка Приштини и Драчу.

Додао је да тиме Ниш постаје центар у који ће, најавио је, покушати и да доведе велике скупове и догађања, као што се нада да ће бити и један велики економски скуп, уз помоћ Клауса Шваба, "оца Давоса".

"Мислим да смо на добром путу", закључио је председник Вучић.

"Некима је и 10 лајкова успех, а некима ни 60 одсто гласова није"

Oдговарајући на питања у вези писма ПСГ Саше Јанковића у коме га питају зашто не оде с власти, кажу да му је политика поражена, колико кошта место министра, те наводе да је пораз "дошао по њега", Вучић је изјавио да је победа за неке када добију десет лајкова на друштвеним мрежама а да је за њега пораз и када добије 60 одсто гласова на изборима.

Додао је да је хрлио у пораз који они никада неће разумети.

"Хрлио сам у пораз, који никада неће разумети, за разлику од њих, који свакодневно хрле у победе, а победа је за њих када добију десет лајкова, на некој друштвеној мрежи и када некога од нас опсују или увреде најснажније, а никад ништа за државу не ураде" рекао је Вучић.

Ја сам хрлио у пораз рачунајући на много негативних коментара, додао је, не би ли урадио нешто добро за Србију и знајући да ће "такве незналице и такви скоројевићи" да му замере сваки храбар потез и потез, који се тиче добробити нашег народа у будућности.

"Када каже 'политика ти је поражена, зашто не одеш', политика по питању Косова нажалост у Србији није схваћена онако како би свако рационалан могао, или морао да разуме. Је ли грех то што сам признао да сам желео нешто што већински део народа не прихвата. Мислим да ћемо се у будућности горко кајати што нисмо и остварили то што сам желео...горко, да горче нећемо моћи да се кајемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, људи са КиМ знају о чему говори, а држе му придике они који ништа о томе не знају ни разумеју.

"Нисам поражен зато што сам говорио неистину или учинио нешто лоше за земљу. Поражен сам зато што су људи против тога и ја то нисам у стању у овом тренутку да променим", рекао је Вучић.

Навео је и да је истовремено остварио и много победа - "Цумтобел", "Ими", "Џонсон Електрик", "Астер", "Леони" - и додао да су то само победе у Нишу где је седам и по хиљада више запослених у последњих годину и по дана.

"И то су моје победе, наше победе, зато што смо водили политику
озбиљности и одговорности коју су други разумели и показали поштовање према Србији, а мени је увек најкривље када ме мој народ не разуме. За разлику од њих, који добију пет, десет 15 досто, а мисле да су победници и када добијем 60 одсто гласова мислим да сам губитник, ако ме ти људи нису сасвим разумели" нагласио је.

Што се тиче тога колико кошта министарско место, рекао је, то Саша Јанковић, и Драган Ђилас и Вук Јеремић одлично знају и подсетио колико су месеци вршили притисак на њега да Јанковић постане први министар.

Додао је да није хтео да разговара са њима, јер неће да "разговара са онима који лажу и обмањују људе".

"Сећате се да су изашли на улицу и причали, јер су избори покрадени, а после признали да су лагали и да су избори били поштени. Пре бих се убио пре него што бих глас или било коме шта друго украо, али они полазе од себе", рекао је Вучић.

Подсетио је и да је "такву лекцију одржао и члановима СНС јер су и неки од њих умислили да могу парама нешто да решавају" и да им је поручио нека само пробају.

"А, Јанковић не мора да проба - он је већ пробао на различите начине да ме натера да га поставим или изаберем за нешто, али 'таквим незналицама никада не бих дао ништа да раде'. Срећом, уверен сам да народ таквима неће дати поверење", закључио је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво