Брнабић: Несмањено присуство Унмика од кључног значаја

Србија снажно подржава напоре Уједињених нација у очувању мира и безбедности, изјавила је у Њујорку председница Владе Србије Ана Брнабић. Истиче да је за нашу земљу од кључног значаја очување стабилности на Косову и Метохији, те да је стога важно несмањено присуство Унмика у јужној српској покрајини.

Ана Брнабић је, у обраћању на скупу на високом нивоу "Акција за мир", посвећеном мировним операцијама, у организацији генералног секретара Уједињених нација, захвалила генералном секретару УН Антонију Гутересу на посвећености јачању механизама УН за очување и изградњу мира у свету.

"Мировне операције један су од кључних инструмената којима УН јачају своју улогу у очувању међународног мира и безбедности", рекла је Брнабићева.

Истакла је да Србија снажно подржава напоре Уједињених нација у очувању мира и безбедности.

"Данас, више од 300 жена и мушкараца из Србије учествује у мировним операцијама под мандатом Уједињених нација и Европске уније", нагласила је премијерка и додала да је поносна што је Србија лидер у региону Западног Балкана и девета међу европским земљама по броју учесника у мировним мисијама.

Премијерка је рекла да је за Србију веома важно и то што је једна од мисија УН, Унмик, успостављена Резолуцијом СБ УН 1244, на територији наше земље.

"Несмањено присуство Унмика на Косову и Метохији без промене мандата је од кључног значаја за очување стабилности у нашој јужној покрајини", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да Унмик делује у изузетно комплексном политичком и безбедносном окружењу и да је зато неопходно да се ангажовање настави у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

На састанку "Акција за мир" говорили су бројни високи светски званичници, између осталих и француски председник Емануел Макрон и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Економске теме на агенди 

Економске теме и разговори о пословној сарадњи с представницима бројних светских компанија данас су на агенди председнице Владе, која је са делегацијом Србије у Њујорку.

Посету САД премијерка Србије наставља учешћем на Блумберговом пословном форуму, који окупља представнике политике и бизниса из целог света – а који су се већ окупили на Ист Риверу поводом заседања Генералне скупштине УН.

Премијерка ће ту прилику искористити и за разговоре са представницима неких од најмоћнијих компанија из целог света.

Ана Брнабић је већ имала бројне сусрете на маргинама Генералне скупштине УН, између осталог са премијерима Холандије, Белгије и Норвешке, а очекује је и разговор са председником Швајцарске.

"Мислим да имамо јако добру комуникацију, комуникација са кабинетом премијера Рутеа ће се наставити. Нама је такође у интересу да имамо све бољу економску сарадњу са Холандијом. Имамо велике и квалитетне холандске инвеститоре у Србији и надам се да ће се то у месецима пред нама и продубити", рекла је Брнабићева.

Председница Владе Србије ће у четвртак одржати и говор пред ГС УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи