Дачић: Политичко решење за Космет је национални приоритет

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да је национални приоритет Србије постизање политичког решења за питање Косова и Метохије.

Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија брани међународно право, Повељу УН, очување међународног мира и безбедности, али и свој национални и историјски идентитет, рекао је Ивица Дачић у понедељак увече на Самиту о миру, у част годишњице рођења Нелсона Манделе, уочи почетка 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Нагласио је да је Србија искрено посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске уније, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора. 

"Водећи одговорну политику, чинићемо све да интереси нашег народа, али и регионални мир и стабилност буду заштићени", истакао је шеф српске дипломатије.

Дачић је навео да Србија, као лидер у региону по обиму учешћа у мировним операцијама УН, сматра да је успешно одржавање мира заједничка одговорност која захтева непрекидан ангажман и посвећеност, као и стално јачање свих потребних капацитета Уједињених нација. 

"Придајемо посебан значај деловању мисије УН на Косову и Метохији и истичемо да је статусно неутрално присуство Унмика у несмањеном обиму од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде у правцу трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Истакао је да Србија снажно осуђује тероризам и све видове екстремизма и радикализма који угрожавају мир и да смо спремни да, уз водећу улогу УН, са партнерима широм света допринесемо сузбијању ових претњи.

Према његовим речима, свет је данас суочен са бројним изазовима и претњама, дешавају се велике и брзе промене, кризе су комплексне и често међусобно повезане, као и њихове последице.

"Неопходно је да активно делујемо у изналажењу заједничких, глобалних одговора. За Србију је неспорно централно место и улога УН у међународној заједници. Сматрамо да су циљеви и начела дефинисани Повељом УН и данас једнако актуелни и потребни", рекао је Дачић.

"Агенда одрживог развоја до 2030. године за историјски документ" 

Навео је да су суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости, принципи чија актуелност не губи на важности.

"Србија подржава равноправно учешће држава у систему глобалног управљања. Уверени смо да уз политичку вољу и истинску спремност за заједнички рад, можемо учинити више у реализацији покретачке визије бољег света за све, у чему би ојачана и осавремењена улога УН имала истакнуто место", навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, превенција и мирно решавање спорова и криза су један од најважнијих елемената изградње и очувања међународног мира и безбедности. 

"Зато сматрамо кључним јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа. Верујемо да је у условима растућих претњи и нових изазова потребан конструктиван рад на остваривању предуслова за одрживи мир, јачање институција и демократије, промоцију и поштовање људских права, као и владавине права", рекао је он.

Дачић је навео да Агенду одрживог развоја до 2030. године сматрамо за историјски документ, визију развоја света која даје прилику да се обезбеди боља будућност човечанства, уз искорењивање сиромаштва и глади, обезбеђивање инклузивног образовања и здравства, смањење све веће неједнакости унутар и између земаља.

"Актуелни циљеви које је промовисао Мандела" 

Шеф српске дипломатије је истакао да се данас свет брзо мења, али да су и сада актуелни многи циљеви које је као велики промотер мира истицао Нелсон Мандела.

"Неопходно је да даље и више радимо на промовисању мира, помирења, јединству, недискриминацији, заштити и унапређењу људских права", рекао је Дачић.

Србија сматра да самит који се одржава уочи самог почетка генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација може и више него симболично да, у години у којој се обележава 100 година од рођења Нелсона Манделе, допринесе конструктивној атмосфери неопходној у циљу даљег напретка у постизању циљева УН, од којих је, без сумње, најдрагоценији мир у свету.

"Србија, као једна од наследница Југославије, са поносом истиче улогу тадашње СФРЈ и председника Тита у оснивању Покрета несврстаних земаља. Покрет је имао важну улогу у деколонизацији, борби против апартхејда и континуираним напорима за унапређење економско-социјалног положаја неразвијених земаља и оних у развоју", рекао је Дачић.

"Желим да вас уверим да је Србија искрен и вољан партнер свим земљама које су спремне да поделе одговорност спровођења заједничке изградње стабилнијег, праведнијег, развијенијег и просперитетнијег света", закључио је шеф српске дипломатије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво