Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће генерала Љубишу Диковића на челу Генералштаба заменити генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, који је до сада обављао функцију помоћника министра одбране за политику одбране. Заменик начелника Генералштаба биће генерал-мајор Петар Цветковић.

У Генералшабу је одржан састанак председника Александра Вучића са министром одбране Александром Вулином и челним људима Војске Србије.

Вучић је након састанка саопштио да је прихватио захтев генерала Љубише Диковића за пензионисањем и да је именовао генерал-потпуковника Милана Мојсиловића за новог начелника Генералштаба.

Заменик начелника Генералштаба биће генерал-мајор Петар Цветковић. 

Генерал-потпуковник Моjсиловић постављен је на место помоћника министра одбране за политику одбране решењем Владе у јуну ове године.

Пре тога је од 2013. до 2017. године обављао дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО-у у Бриселу.

Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног оделења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.

У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО-у, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу RACVIAC. 

Рођен је 3. августа 1967. године у Косовској Митровици.

Ожењен је и има сина.

Генералу Милану Мојсиловићу Војни синдикат Србије честитао је постављење на место начелника Генералштаба уз жеље да ту одговорну дужност обавља максимално посвећено и професионално.

Диковићу орден Карађорђеве звезде првог степена 

Председник Вучић је, обраћајући се медијима, Диковићу захвалио на часном, пожртвованом и посвећеном односу, као и љубави, коју је показао према отаџбини Србији.

"Генерал Диковић, за оне који не знају, је био затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, генерал Диковић се часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији и 10 година био на месту начелника Генералштаба", истакао је председник Србије.

Такође, Вучић је Диковићу захвалио на озбиљном и одговорном раду на модернизацији Војске Србије, унапређењу њене борбене готовости и за све што је учинио, за целоживотну посвећеност Републици Србији и српском народу.

"Донео сам указ о одликовању Љубише Диковића, то је највиши орден који је припадник Војске Србије добио, то је орден Карађорђеве звезде Првог степена. То је велика част за генерала, али и обавеза онима који треба да га наследе", нагласио је председник.

Додаје да му је била част што је са Диковићем радио шест година.

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао да се не либи да каже да је поносан на учешће генерала Диковића у одбрани Србије.

"Кад год је био притиснут и нападнут, када год су га лажно оптуживали и хтели да му ставе жиг срама на чело, и као председник Владе Србије и председник Србије, увек сам био на његовој страни и на страни српког официра", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао да се генерал Диковић храбро борио за Србију када нико, како каже, није ни помишљао на то.

"Зато је Диковић, уз Новака Ђоковића, Београдски универзитет, Олимпијски и Параолимпијски комитет, једини носилац Карађорђеве звезде првог степена", навео је Вучић.

Нова постављења и унапређења у Војсци Србије

У чин бригадног генерала унапређени су – пуковници Угљеша Јовичић, Рајко Миловановић, Владета Балтић, Жељко Кузмановић, Предраг Грбић, Слободан Стопа, Александар Бјелић, Жељко Билић, Мирослав Талијан и Зоран Стојковић.

У чин генерал-мајора унапређују се бригадни генерали – Петар Цветковић, Миле Јелић, Душко Жарковић и Илија Тодоров.

На место директора Војно-безбедносне агенције долази пуковник Ђуро Јованић, док ће генерал-мајор Горан Радовановић бити нови ректор Универзитета одбране.

Нови начелник Војне Академије биће генерал-мајор Бојан Зрнић, директор Војно-обавештајне агенције биће бригадни-генерал Зоран Стојковић, а бригадни генерал Мирослав Талијан биће командант Специјалне бригаде.

Генерал-мајор Младен Вуруна биће нови начелник Управе за одбрамбене технологије, док ће генерал-мајор Миле Јелић бити директор Инспектората одбране.

Пуковник Слађан Стаменковић долази на место команданта Треће бригаде Копнене Војске, а Љубиша Ђоловић начелник Управе за телекомуникације и информатику.

У чин бригадног генерала ванредно је унапређен пуковник Драган Динчић, а бригадном генералу Зорану Величковићу на лични захтев престаје професионална војна служба.

Вучић: Не спремамо се за ратове и сукобе

Председник је поручио да у будућности очекује модерницзацију и снажење Војске Србије која би, како каже, требало да буде одвраћајући фактор.

"Ми се не спремамо за сукобе и ратове али морамо да имамо озбиљну и добро наоружану армију, да буде у стању да одговори сваком потенцијалном агресору", нагласио је Вучић.

Поручио је да су наша средства одбране унапређена, али да и даље нисмо задовољни. Додаје да морамо да обезбедимо већи прилив људи у Војску Србије.

Указао је да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и желе да их представе као реметилачки чинилац иако ми, како каже, само хоћемо да наши људи буду своји на своме.

Према његовим речима, ситуација у свету је таква да није лако предвидети догађаје. 

Вучић је рекао да се нада да ће генерал Мојсиловић обавити велики и важан посао за будућност Србије и њене војске.

"Генерал Мојсиловић је млад човек, има 51 годину, очекујемо велику енергију", рекао је председник пожелевши генералу Мојсиловићу много успеха у обављању функције начелника Генералштаба.

Вучић је напоменуо да се нада да ће грађани Србије у војсци имати не само институцију коју највише поштују и цене, већ коју највише воле и највише верују. 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 15. сеп 2018, 09:42) - Dejan [нерегистровани]

General

General Mojsilović se nije mnogo javno eksponirao u prethodnom periodu, tako da nismo bili mnogo upoznati sa njim. Sada čitajući njegovu biografiju možemo se uveriti da je častan i sposoban oficir, i da je pravi izbor za načelnika generalštaba

(субота, 15. сеп 2018, 00:14) - Fudbaler [нерегистровани]

Rešavanja KiM

Mladi ljudi i treba da unose nove ideje i da obnove redove VS. Svi znamo da je to potrebno. Jako je važno da VS nastavlja sa razvejem I napretkom.

(петак, 14. сеп 2018, 22:16) - Ivana [нерегистровани]

Komentar

Čestitke novom načelniku Generalštaba. To su najbolje generacije koje sada mogu da daju najbolji doprinos, spoj znanja i iskustva.

(петак, 14. сеп 2018, 21:42) - luka [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Želim mu da u miru obavlja svoju dužnost.

(петак, 14. сеп 2018, 20:59) - Filip [нерегистровани]

iskustvo

Covek koji je radio pri vojsci, koji ima iskustvo koje je potrebno.

(петак, 14. сеп 2018, 20:55) - Lola [нерегистровани]

Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба

Verujem da ce Mojsilovic opravdati ukazano poverenje!

(петак, 14. сеп 2018, 20:52) - Sofija [нерегистровани]

Generali

Generalu Dikovicu zahvalnost za sve sto je uradio za vojsku Srbije a novom nacelniku Mojsilovicu puno srece I da nastavi istim putem

(петак, 14. сеп 2018, 20:46) - sanja [нерегистровани]

važna odluka

Doneta veoma važna odluka, novom načelniku mnogo uspeha u radu.

(петак, 14. сеп 2018, 20:43) - aМиомирnonymous [нерегистровани]

Наша војска

Честитам новом начелнику Генералштаба Војске Србије!

(петак, 14. сеп 2018, 20:23) - Snežana [нерегистровани]

Dostojno

Iz biografije bi se reklo da je dostojan poverene mu funkcije.