Вучић у Косовској Митровици: И у добру и у злу Србија увек уз свој народ на Космету

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Косовској Митровици да је његова обавеза да каже да ће Србија и у добру и у злу увек бити уз свој народ на Косову и Метохији. Још немамо никакав нацрт решења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо, поручио је Вучић. Нагласио је да ће неко у наредних десет или двадесет година морати да постигне договор са Албанцима јер је то услов опстанка Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да је на КиМ дошао да отворено разговара о нашој тешкој позицији и то на једини начин на који се истина саопштава – очи у очи, лице у лице.

Овде можете прочитати/преузети цео текст говора председника Вучића

Word формату и PDF формату

"Не знам колико ће Србија да ме слуша, али да ћутим не могу и не смем, али још мање смем да се правим невешт и луд. Народ ми је пружио поверење, а мандат ми је оно што је прописао и владика Николај: ако треба да браним себе, има да ћутим, ако треба да браним истину, има да говорим", истакао је Вучић.

Председник Србије каже да му је дужност да прича и о неоствареним сновима и илузијама, о томе што смо веровали да смо надмоћни и вечни и да су други глупљи и слабији од нас.

Председник је подсетио и на говор Слободана Милошевића на Газиместану, где је било стотине хиљада људи јер је, каже, Милошевић тада био довољно велик да их у том броју окупи.

Према његовим речима, крај тог говора су људи дочекали песмом "Ко то каже, ко то лаже, Србија је мала".

И у тој песми се, указује, помињу три рата, а након тога смо их имали још.

Срби су гинули и за Книн, и за Сарајево и за Приштину, а данас је, подсећа, тамо мање Срба него што их је икада раније било.

"Нема нас тамо не зато што су други били јачи и паметнији, већ зато што нисмо схватили да нисмо сами у свету и да се без света не може", поручио је Вучић.

Милошевић је, како каже, био велики српски лидер, намере су му биле најбоље, али су нам резултати били много лошији. Не зато што је, додаје, он то желео, већ зато што жеље нису биле реалне, а интересе и тежње других народа занемарили смо и потценили. 

Видели смо, каже, и слушали само себе, а други нас нису занимали и зато смо платили цену.

Вучић истиче да смо у међувремену постали већи, али не на начин на који су то неки замишљали – без капи крви. Наглашава да данас постајемо већи "јер радимо, а не ратујемо, деца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања, зато што смо се ослонили на знање, рад, а не на пушке".

"Зато што немамо више очи на леђима, како је говорио велики Бора Пекић, и љубимо земљу своје деце, а не својих предака, и част нам се налази не тамо одакле долазимо, него тамо где идемо и где ћемо да стигнемо", поручио је председник Србије.

Љубимо земљу своје деце, а не својих предака, данас имамо своје место у свету, свакога дана смо све угледнији и уваженији – у Бриселу, Вашингтону и, наравно, Москви и хвала пријатељима у Русији који су увек били уз нас", истакао је Вучић.

"Мој посао реалност, а не митови" 

Компромис је, каже, кад свако добије понешто, а нико не добије све.

"Нећу да радим против своје земље и нећу да лажем свој народ", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да његов посао нису митови, већ реалност.

"Оно што јесте сада и овде, на овом Косову и у овој Србији, а не некој небеској Србији. Више пута смо пали са те небеске и више немамо кога да шаљем на то небо, са неба се људи не враћају", напоменуо је председник.

Нема нас, пријатељи, поручио је Вучић истичући да се не рађамо довољно, а умиремо превише, напуштамо села и градове.

"Остали сте овде ви најјачи и најхрабрији. На заборавите да нас је почетком деведесетих било три пута више на КиМ. Зато данас не певам борбене песме и нећу да вас хушкам. Нећемо дозволити да неко користи муницију и оружје против вас", навео је председник Србије.

Ово све кажем зато што вас хоћемо живе, хоћемо српску децу, школе, уџбенике, обданиште, породилишта, игралишта, путеве и фабрике, поручио је председник.

Поручио је грађанима да за њих жели да освоји сва она права која им припадају, и која су део онога што се зове цивилизовани свет.

Председник је поручио да људи не треба да слушају кукњаву о разбијању српског јединства, јер је оно, каже, разбијено пре више од шест векова.

Коментаришући наводе да ова власт мора до краја године да призна независност Косова, председник је истакао да никоме од нас не пада на памет да у том послу учествује.

"Овде пред вама отворено говорим – немамо никакав нацрт решења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо", нагласио је Вучић. 

Председник је указао да је и некадашњи директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић од многих био проглашен за издајника када нас је, каже, још 2003. године подсетио да причамо како живимо за Косово, али да на Косову нико неће да живи.

"И подсетио је да се, током десетогодишње Милошевићеве владавине, само нешто више од хиљаду породица вратило на Косово. А стотине хиљада је отишло", рекао је Вучић.

"Да сачувамо мир, решење ни на видику" 

Моја и наша идеја за сутра и за будућност Србије и Срба је да сачувамо наш народ, да чувамо земљу, чувамо мир и покушамо да успостављамо мостове поверења, да тежимо договору чак и када знамо да је немогуће, рекао је председник Вучић.

Желим да верујем, истиче, да после векова ратовања и сукобљавања можемо да имамо векове пристојних односа са Албанцима.

"Хвала свима у Европи и свету који схватају важност нашег разговора. Бољег живота нема преко пречице ни за нас ни за њих, морамо да живимо заједно и зато ћемо да разговарамо и преговарамо", истакао је Вучић.

Како каже, неко некада у будућности ће морати да постигне компромис са Албанцима.

"Приче да ћемо некада да им вратимо мило за драго су бајке за малу децу, баш као и албанске приче да ће Срби сами нестати. Неће бити ни лаких ни једноставних решења", поручио је председник.  

Наглашава да пре свега морамо себе да мењамо, да чувамо језик и културу свуда где Срби живе.

Немци су, каже, и у најтежем тренутку остали на Гетеу и Шилеру, а ми, истиче, имамо и Теслу и Пупина и Пекића.

Подсетио је да имамо и Владету Јеротића, који је, каже, још 1987. питао да ли ми, Срби, помислимо да бар у нечему има и наше кривице и нашег неразумевања.  

"Решење, понављам, није ни на видику, али се надам и Богу молим да га макар неко у наредних десет или двадесет година постигне. Све друго значило би крај нашег постојања на Косову и Метохији", нагласио је Вучић.

"Бирали сте ме за живот" 

Председник је напоменуо да је на Косово и Метохију дошао са планом улагања за десет српских општина на КиМ.

Вучић указује да ће свака нова школа и болница бити доказ да смо урадили праву ствар.

"Моја намера је да победимо и да, кад почнемо да побеђујемо, више никада не губимо и да Србија први пут победи без ужаса и гробова. Имамо намеру да ова земља буде велика по томе што ће да усвоји будућност радом и децом. Такве битке су пред нама", истакао је Вучић.

Мало нам је живота остало у Србији, каже председник напомињући да зато морамо да га чувамо и да му дамо шансу да ојача.

"Биолошки као народ смо пред амбисом, и нешто нас вуче да тај корак направимо, а нестаћемо ако поново то урадимо, нећемо имати ништа, живећемо један те исти резултат – у коме увек губимо", наводи Вучић.

Двадесети век нас је, истиче, убио и изгубили смо толико људи да нећемо моћи да их надокнадимо ни у следећем веку.

"Немамо више људи за бацање. Дајте да нешто добијемо, да наша црква буде наша а не да нам сутра нову цркву измисле. Да сам помињао пушке, добио бих више аплауза, а ја то не могу и не умем. Бирали сте ме за живот", подвукао је председник.

Вучић каже да српском народу могу да прете, да узимају оно што му припада, а да је његов одговор да Србија то неће дозволити.

"Нећу да се јуначим, али им кажем да моје речи озбиљно схвате – нећу се ниједног тренутка двоумити да заштитим наш народ на Косову и Метохији", истакао је председник Србије.

Никада нећемо никога да нападнемо, истакао је председник и поновио да желимо мир и да пружимо руку.

Вучић је позвао народ на КиМ да буде заједно, а да јединство буде веће него икада пре. 

Када будемо имали било шта да кажемо, поручује, нећемо саопштавати ни у Београду ни у Бриселу, већ ћемо рећи у Митровици и Грачаници.

"Немојте да стрепите ниједног дана због тога", истакао је Вучић.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 09. сеп 2018, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Predsjednik Vucc vodi mudru politiku...

Da bi pomogla svome narodu u cijeloj Srbiji kao i na KosMetu tako sto ce im napraviti fabrike i otvoriti nova radna mjesta i zadrzati ih na ognjistima Srbija mora biti ekonomski jaka, i zato su joj potrebne strane investicije za nova,radna mjesta,i iz EU,iz SAD,Kine,Rusije I evo,kada se Srbija izvadila iz bankrota i kada je ekonomski i politicki ojacala,a i vremena u svijetu se mijenjaju,evo u najavi i fabrika i na KosMetu sto ce opstanak Srba uciniti jos izvjesnijim.
Dakle,Vucic vodi ispravnu i mudru politiku dobrih odnosa sa svima u svijetu a sve u cilju ekonomskog razvoja drzave i cini sve da parama cak i onih koji Srbiju bas i ne vole brani srpske interese na podrucju cijele Srbije ukljucujuci i njenu AP Kosovo i Metohiju.
Srbija i srpski KosMet su u dobrim rukama.

(недеља, 09. сеп 2018, 20:08) - milan [нерегистровани]

Razgovor o granici

Više svetskih agencija je javilo najnoviju vest da je gospodin
Vučić izjavio da se nikada nije razgovarao o granici sa
Kosovom što je vrlo pozitivno za Srbiju.

Naime, ako bi se potpisao bilo kakav dogovor o razgovoru sa Kosovom o granici, to bi značilo automatsko priznanje Kosova.

Vreme radi za Srbiju i pravilno je gospodin Vučić završio govor:

"...imamo vremena 10, 20... godina da se o nečem dogovorimo...!"

Dobar političar i vešt diplomata je.

(недеља, 09. сеп 2018, 19:36) - Canadian [нерегистровани]

Re: Istina

Neznam sta si hteo da kazes ali istina je da je pocetkom Miloseviceve vlasti bilo mnogo vise Srba na Kozovu a krajem njegove vlasti i danas jako malo je Srba ostalo na Kosovu.

(недеља, 09. сеп 2018, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

bila i bice

Srbija je bila i bice uz svoj narod na KiM.

(недеља, 09. сеп 2018, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

КиМ је Србија!

Наравно да си уз свој народ, али не да буде и овде и тамо! Не постоји држава Косово , то је српска земља! Албанци то морају да схвате, није то њихова дедовина! Са Трампом морамо уразумити албанце!
Што пре затражити његову помоћ, јер Србија је кроз историју била и остала партнер и пријатељ Америке !

(недеља, 09. сеп 2018, 14:58) - Ahana [нерегистровани]

Istina

Milosevic 89-te je imao mnogo vise publike.

(недеља, 09. сеп 2018, 14:23) - milan [нерегистровани]

Kosovo

Nekako se ne mislim u to mešati. Mislim da je bolje sve skupa
zavlačiti do iznemoglosti jer ako dođe do šireg rata, bolje je da
Srbija nema nešto takvo potpisano.

(недеља, 09. сеп 2018, 13:38) - Vada [нерегистровани]

Potpuno jasno

Podrska predsedniku u nastojanjima da imamo budućnost i mi Srbi , ali i drugi narodi, iz faze da nisam verovao Vučiću dosao sam u fazu da mu verujem i da sam siguran da daje sve sto je u njegovim mogucnostima da Srbija i nasa deca imaju budućnost.Međutim glavni utisak je da je neko iz kako kazu međunarodne zajednice vec doneo odluku i poslao poruku i nama i albancima, podrskom Vučiću da dođe na Gazivode i sever Kosova i onemogućavanju odnosno pasivnošću Kfora da ne ode u Banje, Srpski je sever Kosova i šiptari se tu ne pitaju mnogo, dok je ostatak teritorije Kosova njihov i Srbi se uopste ne pitaju za taj deo teritorije , toliko razlicitih politicara, i drugih pozvanih koju tumače već 2 dana posetu Kosovu a suština je verujem u ovome sto sam prethodno naveo i tako ce se pre ili kasnije okončati problem u vezi teritorije Kosova i Metohije

(недеља, 09. сеп 2018, 13:20) - mamo [нерегистровани]

narod

Narod veruje Vučiću.

(недеља, 09. сеп 2018, 13:15) - Marko [нерегистровани]

Vucic

Nasa je obaveza da pronadjemo konacno resenje za situaciju na KiM,u pitanju je opstanak naseg naroda dole.