Вучић са представницима Срба са Косова и Метохије

Састанак председника Србије Александра Вучића са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, у Звечану, завршен је вечерас у 10.30. Вучић је поручио да је питање Косова тешко и комлексно, да је зато такво и решење тог питања.

Вучић је изнео своје виђење ситуације по питању решавања и комплексности косовског проблема, као и главне правце у којима, уз помоћ и подршку државе Србије, треба унапредити живот Срба на КиМ, а други део разговора био је без присуства медија.

Вучић је упозорио да је последњи час да спречимо нестанак Срба на КиМ, и позвао политичке представнике Срба на Косову и Метохији да предузму мере како би задржали и повећали српско становништво у покрајини.

"Треба да се окренемо данас ономе што морамо да урадимо, да се окренемо ка будућности, да не кукамо шта је било и прошло, да се не враћамо на давне процене, јер се не бисмо вајно провели ни са бројем Србина у косовском вилајету, када смо имали подршку не само турске империје, већ и Аустроугарске. Можемо економски да оснажимо Србију, економски да добијемо значајан примат на целом Западном Балкану и да из тога полако имамо одређене политичке бенефиције у будућности. То је дуг и тежак процес", нагласио је Вучић.

Поручио је да треба да сагледамо целу Србију по питању шта и како треба да радимо на демографском опоравку.

Упозорио је да као нација нестајемо, те додао да и Албанци нису у пуном набоју као што су били, али је њихова фертилна база много јача, 17 година су млађи, читаву генерацију радну способну имају.

Вучић је рекао да треба у српским срединама на Косову да урадимо све како би људи остали, да развијемо и подстакнемо приватни бизнис, за шта је указао да је Србија спремна да плати значајно виши подстицај него у централној Србији.

"Хоћемо да људи остану и живе овде", подвукао је председник.

"Морамо да се удружимо, окупимо" 

Вучић је, на састанку, којем су присуствовали и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, похвалио политичке представнике Срба са КиМ што су се држали онога што је рационално, и што знају шта је опстанак Срба.

"Последњи је час, нас је сада између пет и шест одсто на КиМ. Шта год да имамо од катастра и земље не морам да говорим шта то значи", подвукао је председник.

Вучић је указао да је питање да ли постоји шанса да нешто сачувамо и вратимо, те да, ако постоји и мрва шансе за било чим и било шта, морамо да урадимо на најодговорнији начин, да будемо још чвршћи и сложнији.

"Морамо да се удружимо, окупимо, да будемо јасни једни према другима, али борбени и снажни да чувамо све што имамо, сваку кућу и сваког човека. Морамо да нађемо посао, јер онај који нађе посао у централној Србији продаје своју земљу и сели се, а та ситуација нам траје већ четири или пет деценија", рекао је председник.

Вучић је указао да је због тога донета одлука да се за "Трепчу" обезбеди 13 милиона евра, те да ће бити издвојено још шест милиона евра за водовоод Косовска Митровица-Звечан-Зубин Поток.

"За ову годину знам да имамо новца и гледаћемо да исплатимо све пре краја године. Имаћемо следећих година више новца. Убрзајте све, немојте да чекате и одуговлачите", нагласио је председник.

Вучић је напоменуо да морамо да будемо још чвршћи и јачи, да се понашамо као Албанци седамдесетих и осамдесетих, да се држимо заједно и чврсто.

Рекао је да је поносан на Српску листу и њено држање.

На састанку је рекао да је дошао да пренесе детаље из садржаја политичких разговора са Приштином, шта мисли, шта очекује и шта је оно чему никако не можемо да се надамо.

"Оно што је важно је да по први пут можемо захваљујући стању у српском буџету, расту српске привреде да помогнемо више нашем народу на КиМ. Иако то многи од нас неретко потцењују, то је кључно за јачање позиције Срба и Србије, капацитета и потенцијала нашег народа у будућности", рекао је председник.

Вучић је указао да је дошао да чује од представника општина, наших јавних предузећа и компанија шта може Србија још да учини, те најавио да ће ујутро посетити КБЦ где ће разговарати о додатним улагањима како би овај Клинички центар био најбољи и најмодернији.

"Нисам неко ко би могао да да било какву оптимистичку прогнозу. А оптимистичка прогноза да бисмо могли да дођемо до решења које би било нелако за једне и друге, а не би унузило ниједну страну, сачувало образ и Београда и Приштине.

Веома смо далеко од таквог решења, како због међусобно удаљених ставова, тако и става једног дела међународне заједнице. Нама не преостаје ништа друго него да се боримо за интересе нашег народа и земље, али да добро разумемо позицију у којој се налазимо и да знамо колико би нас драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју", објаснио је председник.

Указао је да с друге стране имамо много оних који би само рекли "одавно смо изгубили КиМ, признајте ту независност, ти си Вучићу крив, замајаваш нас, а најмање у јавности има оних обичних, рационалних и нормалних Срба који добро знају колико је комплексно питање, да на КиМ није све наше, али ни њихово".

"У том судару оних који су за то ‘дајте све', и оних ‘дајте ништа', жалопојкама штитимо академске и економске позиције, решења нема. Док неки други људи и нове генерације не буду паметније од нас, не буду смели отвореније да говоре што је правично, правдено и што је истина, наше је да се боримо за опстанак нашег народа на КиМ. У складу с тим, ја се надам и зато сам задовољан што смо успели унутар Српске листе упркос свих покушаја да се направи раздор, да се подели на север и југ или други начин, да останемо јединствени и што сте успели да што супели да останете јединствени и што сте успели да добро одговорите све нападе", казао је он.

"Западним силама свеједно колико нас свађају" 

Критиковао је оне који говоре о КиМ, који себе сваког дана називају представницима КиМ, а са Савског венца су, и нигде нису бирани, и чак и у фамилији не би гласали за њих.

"Какви су то представници. Знате, поједине стране силе су одредиле неке људе који морају да се пуштају у медије, јер заступају њихове ставове. Они то не раде да би помогли Србима и Албанцима, него само тим земљама", указао је председник.

Вучић је истакао да је важно да се Срби и Албанци договоре јер ако будемо чекали на све већ поједине западне силе, ми се нећемо договорити ни за милион година.

"Њима је свеједно колико нас свађају, колико крви би се проливало", додао је Вучић.

Додајући да је све увернији да је тешко постићи договор, али истакао да то не значи да треба да одустанемо од покушаја, хоћу да остане у историји да смо желели договор.

"О лицемерју свих других, о онима који причају и онима који нас нападају око разграничења, питао бих а зар нисмо из вашег угла разграничени 2008. Они т неће да кажу да ми Срби немамо ништа. Што лажете да имамо све, што не кажете да немамо ништа и да тако хоћете, да радите за интерес других земаља и туђи рачун", критиковао је Вучић.

Истакао је да он никада не би позвао, као што је видео графит "узми пушку из витрине идемо до Приштине".

"Ја то нећу да радим јер би вас и ваше породице отерао у смрт, а то могу да раде само они који немају одговорност. Причају бајке и приче, овде се живи реалан живот, не бајковит", објаснио је председник.

Вучић се позвао и на недавно преминулог академика Владету Јеротића, подсетивши да је 1987. написао текст у којем је рекао да треба да се упитамо имамо ли ми кривице за ово што нам се десило, јер је некада на КиМ било 24 одсто Срба, а сада смо дошли на 94 одсто Албанаца.

"И када је Милошевић дошао на Газиместан имали смо 17 одсто Срба на КиМ и тада је још неке наде било. А онда смо остали и без Книна, Срба у Сарајеву, мултиетничком у којем је од 150.000 остало свега 1.000, у Приштини од 40.000 остало свега десет, не рачунајући Грачаницу", објаснио је председник.

Вучић је указао да не жели ни да угрози Србију оштрим одговорима на пример Ангели Меркел, јер добро уме да рачуна, броји и сагледава ствари у свету.

"Павловљев рефлекс кад год идем у Брисел" 

Каже и да је добијао бројне позиве и поруке да Српска листа подржи неке законе и одлуке у косовској скупштини, и да је Листа због негласања оптужена за дестабилизацију Косова, као да нема демократско право на своју одлуку. 

"Људи у Србији не разумеју колико је тешка ваша позиција. У једном дану вам кажу да нема разговора о северу, о аутономији, итд. О чему има разговора ? На крају видите да нема ни о чему. Неће о ЗСО коју су потписали пре пет година. Без обзира на то ми смо спремни да разговарамо, јер разговори немају алтернативу", подвукао је председник.

Вучић је указао да има Павловљев рефлекс сваки пут када иде у Брисел, да га боли све, иако му није ништа, јер зна шта га чека, али да мора да иде да разговара, јер од тога зависи будућност Срба на КиМ.

Критиковао је што у Србији нисмо желели да видимо како су Албанци постајали све снажнији.

На почетку састанка, који је каснио скоро пола сата, он се извинио присутнима што је каснио, објаснивши да је имао дуг разговор са турским председником Ердоганом.

По завршетку састанка, Вучића су на изласку из сале сачекала деца, која су хтела са њим да се сликају и он им је изашао у сусрет. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 08. сеп 2018, 23:23) - Ivan [нерегистровани]

Poseta

Poseta predsednika velika podrška za naš narod na Kosovu i Metohiji.

(субота, 08. сеп 2018, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

KIM

Aleksandre , 5 miliona puta B R A V O !!!!

(субота, 08. сеп 2018, 22:46) - Maja [нерегистровани]

Tako treba

Trebamo brinuti za naš narod dole i drago mi je što je država prva to uradila i namenila novčana sredstva za Srbe na KIM.

(субота, 08. сеп 2018, 22:20) - mikica [нерегистровани]

kom

Veoma hrabro od našeg predsednika koji je rešio da pokaže svetu i svojim građanima da nema strah od provokacija i pretnji i da sme da se pridruži svom narodu u našoj južnoj pokrajini.