"РС и Срби у БиХ за Србију најважније питање"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у Бањалуци да је питање Републике Српске и српског народа у БиХ за Србију питање од националног значаја број један. Срби у Републици Српској и Србији један су народ, истиче председник РС Милорад Додик.

Шеф српске дипломатије састао се са председником и премијерком Републике Српске, Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, и том приликом поновио да Српска има подршку Србије.

Србија нема намеру да угрози ни БиХ ни РС и нормално је да води рачуна о свом народу који живи у РС, рекао је Дачић. Апеловао је на све да не забораве да је РС једна и да сви воде рачуна о њеној будућности и односима са Србијом.

Према његовим речима, Србија је спремна да потпише и споразум о специјалним везама са Федерацијом БиХ, иако они нису спремни за то.

Дачић је оценио да прошлонедељна заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Требињу представља континуитет успешне сарадње и заједничког рада на важним пројектима.

Најавио је да ће државни врх Србије доћи у Бањалуку 17. септембра, када у Републику Српску стиже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Председник РС Милорад Додик поновио је да Република Српска Србију посматра као гарант Дејтонског споразума.

"Политички ставови изражени о питању 'слова' Дејтонског споразума основа су за наше активности", истакао је председник РС.

Оценио је да сарадња није искључиво везана за политичку сферу и да постоји висок степен сарадње двеју влада.

"Срби у Републици Српској и Србији један су народ", рекао је Додик и додао да је за Српску питање границе, актуелно ових дана, формално. Додао је да, кад се помене реч граница, то ипак изазове нелагоду код српског народа, иако је таквом не доживљавају.

Додик је као недопустиво оценио то што питање граница још није решено између БиХ и Србије.

Захвалио је Влади Србије за средства донирана Републици Српској и најавио да ће у Источном Сарајеву у септембру бити отворена Болница "Србија".

Додик је додао да ће Србија и председник Александар Вучић том приликом донирати шест амбулантних возила домовима здравља у РС.

О налозима за прислушкивање

Председник РС каже да је председник Србије Александар Вучић раније у Дубици показао српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу документе о прислушкивању.

"Иванић је јуче тражио да му ја покажем папире. Показао му је Вучић у Дубици оперативне налоге издате у Сарајеву за прислушкивање и тада му је рекао да то раде његови људи", навео је Додик.

Према његовим речима, Обавештајна агенција БиХ је непријатељска организација уперена против Срба, којој "легитимитет дају људи Младена Иванића".

"Да није тамо Срба који су спремни да буду део субверзивних активности против Србије, оне се не би дешавале", рекао је Додик и додао да та служба треба да буде укинута.

Ивица Дачић каже да не зна зашто би неко прислушкивао званичнике кад они све што имају да кажу – кажу јавно.

У шали је додао да је "чуо да раде и на њему" и каже да би се наљутио да и он није на том списку прислушкиваних.

"Шта ми то радимо тајно, против некога?", упитао је Дачић.

"Уместо да градимо однос сарадње и поверења, сада идемо толико далеко да су безбедносне и обавештајне агенције БиХ усмерене на Србију", рекао је Дачић и додао да има још таквих случајева.

Бранићемо се на свој начин, све што имамо да кажемо говоримо јавно, рекао је шеф српске дипломатије.

О позиву Пацолију да дође у Бањалуку

Ивица Дачић каже да се Србија није мешала у долазак шефа косовске дипломатије Беџета Пацолија у Бањалуку, док би, према оцени Милорада Додика, његов долазак био недопустив, јер је Пацоли "непријатељ српског народа".

Дачић је додао да Србију нико није ни питао о позиву Пацолија на састанак шефова дипломатија држава чланица процеса сарадње у југоисточној Европи и каже да Пацоли, независно од позива, долази на разне скупове.

"Пацоли, ипак, користи сваку прилику да се негде појави, где може да прича своје приче. Тако је недавно у Дубровнику причао о геноциду. Али такве ствари може да прича када ја нисам ту. Е зато сам и дошао у Бањалуку", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да се Пацоли тога и уплашио.

"Стално се жалио да му БиХ не дâ визе. Мора му бити јасно да БиХ неће признати Косово, јер га Српска не признаје", навео је Дачић.

Додик о позиву Пацолију, о коме су, како је рекао, ћутали министар спољних послова Игор Црнадак и члан Председништва БиХ Младен Иванић, каже да је то "чин издаје српског националног интереса".

Додик и Гојковићeва о заједничким темама и сарадњи 

Свака посета званичника Србије додатно нас охрабри у борби са изазовима у БиХ, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је након састанка с председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић рекао да сарадња РС и Србије није само "сарадња загрљење браће" већ да она доноси нове путеве, школе, вртиће које Србија гради у РС. 

"Људи траже да у сваком месту или граду имамо објекте који ће се звати Србија, отварамо и болницу у Источном Сарајеву која ће се звати Србија", рекао је Додик.

Гојковићева је пренела да су Србија и РС данас договориле да пређу на виши облик сарадње два парламента, о чему ће споразум бити потписан у септембру, те подсетила да такве односе Скупштина Србије има још само с одговарајућим телима у Кини и Русији. 

Како је рекла, данас је било речи о бројним темама од обостраног интереса, а потписан је и меморандум о сарадњи генералних секретаријата два парламента.

"Све ово показује колико је блиска наша сарадња у свим областима. Разговарали смо о политичким темама, важним за РС и Србију, изборној кампањи и улози нашег парламента у контолисању изборног процеса", рекла је Гојковићева.

Маја Гојковић је претходно разлговарала са председником парламета РС Недељком Чубриловићем. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије