Вучић наставља посету Аустрији, о Балкану и Косову на радном доручку

Председник Србије Александар Вучић наставио је посету Аустрији, у оквиру Европског форума Алпбах, радним доручком за шефове држава.

Радни доручак је још једна прилика да разговара са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, као и председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем о актуелној ситуацији на Балкану, а осебно дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је имао прилике дуже да разговара са Ван дер Беленом, а потом им се на доручку придружио и Тачи.

Вучић и Тачи су синоћ, на панелу "Нове перпскетиве процеса проширења ЕУ", апеловали на међународну заједницу да подрже решење о Косову о којем би се договорили Срби и Албанци.

Вучић је истакао да би, ако се постигне солуција, то би било од суштинског значаја за цео Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго времена.

"Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности?", нагласио је он додајући да решење неће имати негативне последице по Балкан.

Ван дер Белен и еврпски комесар Јоханес Хан подржали су проналажење решења за Косово, упозоривши да оно не сме да има негативне последице по регион.

Словеначки председник Борут Пахор, на другој страни, због проблема који његова земља има са Хрватском, затражио је од ЕУ да инсистира да се примени договор који се постигне дијалогом.

Након радног доручка председници ће се, према програму, обратити медијима на заједничкој конференцији за новинаре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. авг 2018, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Predsednik i cifre

Ne vidim po čemu su Albanci najbrojniji posle Srba ? Zna se dobro kako se vrše statistike kod njih, naduvaju cifre da bi ispali brojniji. Natalitet im u u drastičnom opadanju, i to se dobro zna.
Uostalom, šta ima veze koliko ih ima, već trebamo da brinemo da li želimo da sačuvamo svoje i čime. Politikom kompromisa tj popuštanja samo ih ohrabljujemo da nam i dalje otimaju teritoriju.