Имовина Срба на Косову – правосуђе на страни узурпатора

Суочени са великим имовинско-правним проблемима на Косову и Метохији, многи Срби одлучили су да јавно проговоре јер правним и законским путем, кажу, не могу да се изборе са неправдом коју им намеће косовско друштво. С проблемом узурпиране имовине суочавају се и малобројни Хрвати, Горанци и Роми, али због своје безбедности нису сви спремни да о томе јавно говоре.

У Витини је остало само петнаестак Срба. Живе под великим притиском и не могу да сачувају своју имовину од Албанаца.

У центру те варошице Стана Петковић је приморна да своју кућу дели са Албанцем који је после смрти њеног супруга, фалсификовао уговор и престао да јој плаћа кирију. Брине за своју безбедност, али од своје имовине неће да одустане.

"Суд је на њиховој страни 99 одсто. Рекла сам му то што си правио фалсификат ићи ћеш у затвор, а он каже никада. Нема суда, нема закона, нема ничега, и стварно нема", истиче Петковићва.

Проблеми породице Арсић из приштинског насеља Матичана почели су 1999. године, када се у њихову породичну кућу без питања уселио Албанац. Кућа је потом срушена.

"Одакле им право да узму туђу имовину, како би било да је супротно и да ми узмемо њихово", каже резигнирано Сузана Арсић.

Узурпаторима на руку иде вишегодишња неажурност косовских судова, кажу правни заступници Срба.

Цео систем је урушен и друштвена заједница, пре свега органи на нивоу политике, морају да појачају притисак на правосудне органе – полицију и тужилаштво да се овакви случајеви више не дешавају и решавају у што краћем року", поручује адвокат Добрица Лазић.

У Чаглавици, некад познатом српском селу, нове виле и нови становници. За својих 70 ари, Зорица Арсић никада није добила договорени новац, али је на парцели никло читаво албанско насеље.

"Направио је куће, уселио је и продао их и сад се не јавља, ми смо били принуђени да га дамо на суд, наводи Зорица Арсић.

Хазир Хазири каже да има све доказе да је влансник имовине у центру Приштине, али сматра да као припадник ромске националне мањине нема никакве шансе да добије спор.

"Кућу ми је од 1999. године узурпирао Скендер Фетаху, познајем га добро. Срушио је и направио нову. Од 2005. године јурим по судовима, направио је лажну документацију", каже Хазири из Грачанице.

Адвокати, који имају пуне руке посла, сматрају да је потребан већи притисак јавности да би косовске институције почеле да примењују законе. За неке, решење је масовни повратак протераних Срба на Косово и Метохију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара