Безбедност Срба на КиМ у првом плану

На Андрићевом венцу одржана је хитна седница Савета за националну безбедност. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да су усвојени закључци и да је председник Александар Вучић надлежним службама дао појединачне задатке.

На данашњој седници Савета за националну безбедност, која је трајала нешто више од два сата, разматране су три тачке, рекао је новинарима Марко Ђурић испред Председништва Србије.

Анализирана је политичко-безбедносна ситуација на Космету, стање у органима и службама безбедности у систему одбране и обавештајним службама, цивилним и војним, као и политичка и безбедносна ситуација у нашем и ширем региону.

Ђурић је рекао да је Савет усвојио закључке у вези са све три тачке дневног реда, а да је председник Вучић надлежним службама дао конкретне задатке.

"Желим посебно да кажем да смо данас разговарали о чињеници да се 1930 дана не спроводи договор о Заједници српских општина (ЗСО) и да је велика срамота што данас морамо да разговарамо о безбедности Срба на КиМ, а не о неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине и неспровођењу гаранција које је међународна заједница својим потписом дала", рекао је Ђурић.

Навео је да су поједини Срби претходних дана стварали атмосферу у којој су оптуживали своју државу да планира најстрашније злочине према свом народу и дезинформисали јавност да држава планира насилне сценарије.

Критикујући то што су се Брисел и Приштина "лицемерно односили према преузетим обавезама", Ђурић је рекао да ипак "највише боли што због понашања појединих неодговорних људи у Србији, појединих политичких представника и појединих црквених великодостојника" треба да будемо срећни што наредна два или три дана нећемо доживети насилни сценарио због "психозе коју су ти људи на вештачки начин покушавали да створе и наметну". Морам да кажем да су, нажалост, у одређеној мери то и постигли, додао је Ђурић.

Нећемо, каже, престати да говоримо о неопходности да се спроводе споразуми.

"Нећемо престати да указујемо на лицемерје Приштине и дела међународне заједнице и ЕУ јер се показало, истекао је и 4. август, и њихов потпис не вреди ништа, као што се показало, а месецима уназад смо указивали да ни реч Приштине и потпис Приштине неће вредети и неће бити примењен у било ком облику", рекао је Ђурић додајући да је позиција Србије "систематски слабљена лажима и измишљотинама да припрема насилне сценарије на КиМ против сопственог народа".

Ђурић је поновио да су то радили и поједини политички представници попут Саше Јанковића и верски представници.

"Као што нико нема право и монопол над државом, нико нема ни монопол да каже да представља све или поједине верске заједнице. Они који су то радили нису деловали у интересу сопствене земље, већ су, тврдећи да се спремају насилни сценарији, били директно у функцији интереса и циљева Приштине и стварањa атмосфере у којој се данас не може говорити о неспровођењу обавеза Приштине, већ сви треба да будемо срећни што неће бити насилног сценарија", рекао је Ђурић.

"Нећемо наседати на провокације" 

Директор Канцеларије за КиМ је рекао и да ће Срби на Косову послушати апел и савет који су добили у отвореном писму председника Вучића и да неће реаговати и наседати на било какве провокације.

Навео је да ће надлежне службе извршавати добијене задатке, посебно у вези са "спречавањем ове врсте агентурног деловања".

"Ово што сам описао, ове лажи о насилним сценаријима су део организованог и систематског плана агентурних мрежа страних држава у Србији које су имале за циљ да Србији вежу руке и онемогуће да се на адекватан начин бори за остваривање обавеза које су и Приштина и међународна заједница преузеле на себе", навео је Ђурић.

У функцији такве врсте деловања били су, понавља, и поједини политички представници и поједини представници верских заједница.

"И због тога као грађанин и директор Канцеларије за КиМ осећам посебну нелагоду и очекујем да ће службе на основу данас добијених задатака појачати активности на спречавању оваквих појава", рекао је Ђурић.

Остаћемо, каже, мирни, прибрани и нећемо наседати на провокације и дозволити да било ко са наше стране преузме било шта што би неко од Албанаца или у међународној заједници могао да искористи као изговор за акције против Срба.

"Штитићемо мир, јер је у интересу свих грађана, надлежне службе ће појачано радити свој посао, посебно бавећи се агентурним деловањем и због којег је Вучић лично био на мети оркестрираних напада", закључио је Ђурић. 

На седници Савета учествовали су премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, министар полиције Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, министарка правде Нела Кубуровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво