Гутерес о Оливеру Ивановићу, Високим Дечанима, дијалогу

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да градња пута поред манастира Високи Дечани и изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представљају разлог за бригу на Косову, поздрављајући истовремено наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније.

Шеф УН Антонио Гутерес је, у извештају који се односи на развој догађаја на Косову од средине априла до средине јула, навео да је забринут због намера да се у заштићеној зони око манастира Високи Дечани изгради пут, позивајући локалне власти да поштују законе и одлуке према којима је изградња забрањена.

"Примећујем, са растућом забринутошћу, да убиство Оливера Ивановића и после шест месеци није решено. Позивам власти на Косову да интензивирају истрагу и искористе све доступне канале који би им у томе могли помоћи", навео је Гутерес.

Шеф светске организације је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Иако тај састанак није донео нове резултате, наставак дијалога пружа нове могућности да се покрене процес решавања дугогодишњих разлика, што је од суштинског значаја за било какво одрживо решење. Охрабрујем лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог и у потпуности испуне договоре проистекле из дијалога у којем посредује ЕУ", навео је Антонио Гутерес.

Генерални секретар УН је оценио и да је укупно стање на Косову у претходна три месеца било стабилно, подсећајући да посланици Српске листе још од краја марта, односно хапшења шефа Канцеларије за КиМ Марка Ђурића не учествују у раду парламента и владе.

Гутерес је, такође, навео и да су косовски председник Хашим Тачи и кабинет премијера Рамуша Харадинаја осудили серију етнички мотивисаних инцидената на које се Српска листа жалила у јуну.

"Мој специјални представник Захир Танин је 6. јуна поздравио те изјаве наводећи да у демократском друштву нема места застрашивању", навео је Гутерес.

Још једном Гутерес је део извештаја посветио повратку прогнаних, наводећи да се у претходна три месеца на Косово вратило 77 особа, те да је према подацима Комесаријата УН за избеглице регистровано још 89.480 интерно расељених после сукоба 1998-1999. године, од чега се огромна већина, или 72.000, налазе у Србији.

Шеф светске организације навео је, такође, да се 1.647 особа још воде као нестале после сукоба 1998-1999. године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 19:08) - darko [нерегистровани]

otvaranje ociju

On po ovome jasno kritike upucuje Pristini.Da li svet polako otvara oci.I Pristini okrenuti ledja.

(среда, 01. авг 2018, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

kosovo

Pristina ono sto je obecala treba i da ispuni, vreme je da radi.

(среда, 01. авг 2018, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

sku

Sumnjam da ce ubistvo Ivanovica biti reseno jer to Pristinu ne zanima

(среда, 01. авг 2018, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

lepo piše

те да је према подацима Комесаријата УН за избеглице регистровано још 89.480 интерно расељених после сукоба 1998-1999. године, од чега се огромна већина, или 72.000, налазе у Србији.

ne 89.480 samo, nego na neki broj se dodaje tih 89.480

(среда, 01. авг 2018, 15:47) - anonymousPero [нерегистровани]

Kako

Kako to ovaj gospodin kaze da ukupno 89 hiljada izbegli sa Kosovo a od toga 72 u Srbiju nasi politicari svaki dan izjavljuju da ima preku 250 hiljada pitam se sta je tacno.

(среда, 01. авг 2018, 14:49) - Dragan S [нерегистровани]

Nipod kojim uslovima

Srbija nebi trebala ni pod kojim uslovima da prizna Kosovo jer oni bi to itekako zloupotrebljavali .Oni su kao razmazena deca koja su izgubila orjentaciju sa stvarnoscu i misle da sve sta zatraze mogu dobiti ako ne silom onda i ucenama.