Американци траже да се објаве документа о Дражи Михаиловићу

Копредседавајући српског Кокуса у америчком Конгресу, конгресмен Тед По из Тексаса, уручио је писмо премијерки Србије Ани Брнабић у којем тражи да се објаве документа везана за суђење и погубљење Драгослава Драже Михајловића, пише портал "Телеграф".

Портал наводи да је конгресмен По премијерки писмо уручио у среду, 25. јула, током њеног боравка у САД.

"У духу пријатељства између САД и Републике Србије, најлепше вам упућујем захтев да обелоданите материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића", пише у писму из Вашингтона у које је портал Телеграф имао увид.

У писму се наводи да је генерал Михаиловић играо кључну улогу у спасавању стотине страних пилота током Другог светског рата, укључујући и америчке службе.

"Он и људи којима је командовао показали су изузетну храброст у одбрани наших пилота за време мисије ‘Халијард', тако да верујем да би у част и успомену на њега требало да се учине јавним околности његове смрти", пише у писму.

"Надам се да ћемо заједничким радом успети да едукујемо будуће генерације Американаца и Срба о нашем дугом историјском пријатељству како би опстало у годинама које долазе", написао је По, преноси Телеграф.

Премијерка Србије била је у посети САД поводом стогодишњице од подизања српске заставе над Белом кућом, а Телеграфу је, како се наводи, у кабинету премијерке потврђено да јој је конгресмен По уручио писмо и да ће оно бити прослеђено у редовну процедуру.

број коментара 47 Пошаљи коментар
(уторак, 31. јул 2018, 19:50) - Dmitrij [нерегистровани]

Ne može mu se oprostiti

Potpuno si u pravu, ali kome to da objasniš.Sad su zaslepljeni Dražom, kao nekad što su bili Titom.Niti žele niti hoće da vide činjenice.

(уторак, 31. јул 2018, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Svaka čast

Odličan komentar, njih sve živo interesuje!!!

(уторак, 31. јул 2018, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

Обнова односа

На жалост највећи део јавности не разуме, да Србија никад није имала конфликт са САД, већ је администрацијa била клинтона покренула рат против Срба. Просечни човек у Србији и САД ништа нема са тиме, па никад нисмо ни имали разлог да се мрзимо, баш супротно томе. Наши научници су тек у САД успели, тамо стекли мерите, и политички утицај. Зна се колико Американци воле комунисте, па ви сад реците, коме смета да Србија обнови савезништво са САД, за које је Генерал Дража Михајловић симбол.

(уторак, 31. јул 2018, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

@Конгресмен неуобичајен

Treba objaviti sva dokumenta vezano za sudjenje i pogubljenje generala Mihailovica, i ne samo njega vec za sve sto se desavalo nakon zavrsetka drugog svetskog rata, a verujte tada je pocinjeno mnogo mnogo ruznih stvari. I tu nece biti nikakve zavade vec upravo suprotno, neobjavljivanje tih dokumenata vodi ka podeli drustva i zavadi, jer pored partizanskih simpatizera koji bi se 'naljutili' ako se izvestaji objave, takodje postoje i simpatizeri Jugoslovenske vojske u otadzbini koji takodje mogu da se 'naljute' ako se izvestaji ne objave. Zato je vreme da vec jednom raskrstimo sa tim periodom nase istorije, a ne da se jos uvek delimo na Cetnike i Partizane...

(уторак, 31. јул 2018, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

@Конгресмен неуобичајен

Ниси разумео, конгресмен је српски лобиста, члан је српског кокуса у конгресу, значи није се он сетио Драже сам од себе већ је то иницијатива српске емиграције и њихових потомака из Америке.То су били углавно рстни заробљеници из Немачке који су одбили да се врате у комунистичку Југославију 1945 и преживели припадници ЈКВуО који су стигли у Италију и Аустрију.Та теорија да нам Американци бацају коску је смешна и наивна, српски кокус ради јер их српски лоби плаћа и због могућих гласова српских исељеника на изборима, тако то функционише нa западу увек.

(уторак, 31. јул 2018, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Конгресмен неуобичајен

Ово је пре позив на заваду, уцени, јер баш сада се подстичу трзавице да народ заваде, па да отму Космет.....није тај конгресмен изабрао овај тајминг случајно....

(уторак, 31. јул 2018, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Mi trazimo!

Stasunam sve bacili na nasu drzavu prilikom agresije.

(уторак, 31. јул 2018, 12:57) - Marko [нерегистровани]

Dobro,

Ali neka i CIA otvori arhivu, vezanu za operacije posle misija spasavanja pilota...Bombardovanja Beograda, Leskovca itd...Neka se obelodani zašto je Dražin pokret ostao bez podrške!Ako se to ne uradi, istina neće nikada izaći na videlo!?

(уторак, 31. јул 2018, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

Počela je kampanja

Koska je bačena

(уторак, 31. јул 2018, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Naravno da treba otvoriti arhivu

General Mihajlovic ne samo sto je zasluzan za oslobodjenje gotovo cele zapadne i centralne Srbije od nacistickog okupatora, vec je naredjivao oslobadjanje i drugih saveznika poput americkih pilota.Englezima nikad nije verovao puno jer su uvek prevrtljivom politikom pricali jedno, a radili drugo - podrzavali komuniste na delu, a jugoslovensku vojsku otadzbine na papiru.Zalosno je sto Srbija danas ne otvori sama sopstvene arhive o djeneralovim delima zbog bojazni od jos uvek jakog "narodnooslobodilackog" lobija, vec to moraju da urade Amerikanci.Ali dobro je i ovako, kako god,samo neka ispliva istina.