Вучић: Једини циљ Приштине заузимање севера Косова, ништа од ЗСО

Председник Србије Александар Вучић констатовао је да је једини циљ Приштине да заузме север Косова, да их формирање ЗСО не занима, и да рок за ЗСО истиче 4. августа, али да је јасно, као што је то рекао и раније, да од тога неће бити ништа.

На питање шта се дешава са формирањем Заједнице српских општина, с обзиром на то да је и ЕУ рекла да се то мора урадити, председник Александар Вучић одговорио је – "Ништа".

"Ништа као и обично. Рок истиче 4. августа. Сећате се шта сам вам рекао, да од тога неће бити ништа", додао је председник Србије. 

"Они имају само један циљ, а то је како да заузму север Косова", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Остружници, након обиласка радова на обилазници око Београда.

Председник Србије истакао је да Енглеска није против решења за КиМ, већ да желе да Србија призна независност Косова и Метохије у пуном капацитету, што, како је нагласио није никакво компромисно решење.

"Они, иако не би то дефинисали на такав начин, желе да Србија призна независност КиМ. Из њиховог угла то је за њих решење и то да Србија не добије ништа. То за нас није компромисно решење, а Србија је за компромис", казао је Вучић.

"Не поклањамо, већ продајемо оружје"

Коментаришући изјаву косовског министра Беџета Пацолија да Србија поклања оружје у "замену" за повлачења признања Косова, Вучић је рекао да Србија не поклања, већ продаје оружје. Истакао је да је поносан на резултате наше наменске индустрије.

Вучић је рекао да Србија има државну фирму – "Југоимпорт СДПР", која треба профитабилно да ради и која продаје оружје.

"Наш посао је да зарађујемо што је могуће више. Оборили смо рекорде прошле године и верујем да ћемо ове продати још више оружја", нагласио је Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да Србија нема чега да се стиди кад је реч о продаји оружја.

Истакао је да не зна шта је смисао поменутих оптужби са Косова.

"То што хоће да кажу да немају оружје, да треба неко да их штити или им смета што све мање земаља признаје независност, или им треба већа подршка Сулејмана Угљанина, који је пронашао 147 држава које су признале Косово. Где нађе тих 147, а не зна да нађе ни 47", објаснио је Вучић.

Рекао је да није разумео ништа из оптужбе, најавивши да ће Србија продавати још више, где год је то дозвољено.

Кажу "видели смо српску пушку ту и тамо", а ја сам видео америчке пушке свуда. Они продају где год све стигну. Ми продајемо у складу са међународним правом и наставићемо тиме да зарађујемо новац", закључио је Вучић.

Најавио је да ће, током посете Кини, са кинеским колегом Си Ђинпингом разговарати о војнотехничкој сарадњи, те указао да је сада у тој земљи министар одбране Александар Вулин како би направио добар увод за његову посету.

"Просечна плата 426 евра, до краја године близу 500 евра"

Председник Србије изјавио је да је просечна плата у мају 426 евра, а да ће уз повећање, у новембру, она ићи на близу 500 евра, као што је раније и најавио. 

Вучић је навео да ћемо имати веће просечне зараде од скоро свих у региону, од Македоније, Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине... а да, за разлику од Црне Горе, која има нешто већи просек плате, али и незапосленост изнад 20 одсто, Србија има 12 одсто незапослених. 

Како је рекао, по висини просечне плате приближавамо се свим другим земљама. 

Говорећи о "Ер Србији", Вучић је рекао да је то убедљиво најбоља компанија у региону и да нема проблема у финансирању.

Упитан зашто је држава наставила да финансира "Ер Србију", користећи као основ Стратегију за развој туризма, а да Министарство туризма није донело одлуку да се 12 милиона евра дâ тој компанији, Вучић је рекао да не зна детаље, али да сигурно зна да је држава помагала "Ер Србији" због лета за Њујорк. 

Председник Вучић је рекао да у Србији неће бити никакве прелазне владе, као што то замишља Савез за Србију, јер се владе формирају само на основу поверења грађана и победе на изборима.  

Најлакше је критиковати сваки предлог решења за КиМ, каже Вучић и додаје да у Србији нико није ни за какво решење.  

Вучић је, у том контексту, запитао опозицију да ли ће да позове све грађане Србије да гласају за СНС као што су рекли када је као премијер обећао да ће плате у Србији за неколико година бити 500 евра. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво