Вучић се састао с Макроном у Паризу

Председник Србије Александар Вучић састао се у Паризу са председником Француске Емануелом Макроном, након чега уследио радни ручак.

Емануел Макрон дочекао је Александра Вучића испред Јелисејске палате, уз војне почасти и присутну гарду, након чега су започели разоворе у четири ока.

Током радне посете, Вучић је са Макроном разговарао о билатералним односима, нарочито о економској сарадњи двеју земаља, затим о ситуацији у региону, са посебним освртом на дијалог Београда и Приштине, као и о европским интеграцијама Србије.

Разговори у четири ока двојице председника трајали су дуже него што је било предвиђено. Планирано је да тет-а-тет разговор два државника буде получасовни, а трајао је пун сат.

Вучић и Макрон разменили су и поклоне.

Председник Србије је француском колеги поклонио специјалну едицију српског вина у дрвеној кутији са кључем и Ратни дневник од 7. септембра 1918. године, копија са преводом на француски, са порукама, честиткама, Стојана Протића и Поенкареа.

Макрон је Вучићу поклонио такође вино, али и специјалне држаче за боце за вино.

После састанка тет-а-тет, председницима су се придружили сарадници на радном ручку, који је председник Макрон приредио у част српског колеге у Јелисејској палати.

Данашња посета одиграва се у деликатном политичком тренутку, дан пре нове рунде бриселског дијалога Београда и Приштине.

Председник Србије изјавио је раније да много очекује од разговора са председником Макроном.

"Мислим да је тај сусрет веома важан за Србију. Нисмо имали такву комуникацију у претходном периоду са више француских председника и њихових српских колега. Последња посета, и то кратка, датира пре више од 15 година, када је Жак Ширак посетио Београд", рекао је председник Србије.

Уочи посете српског председника Француској, амбасадор те земље у Србији Фредерик Мондолини за Танјуг је рекао да ће Француска имати бар три важне поруке – развијање билатераланих односа, подршку Француске Србији на европском путу и обнављање дијалога између Београда и Приштине.

Кад је реч о проширењу билатералних односа, француски амбасадор каже да то значи на економском, политичком и културном плану, те посебно истиче да се то догађа у години кад се обележава 100 година од завршетка Првог светског рата.

Поновио је да Француска снажно подржава Србију на њеном путу ка Европској унији, уз опаску да и ЕУ треба да се реформише, а кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, рекао је да се нада да ће обновљени дијалог донети резултат и напредак ка нормализацији односа. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије