"Шестсто хиљада нових радних места велико достигнуће региона"

Од почетка спровођења Стратегије југоисточна Европа 2020, регион је додао више од 600 хиљада радних места, истиче се у Годишњем извештају, који је недавно у Бриселу усвојио Управни одбор Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Позивајући се на Извештај, дописник РТС-а Душан Гајић преноси оцену да то представља велико постигнуће, посебно имајући на уму да је регион неколико година заредом, због светске економске кризе, бележио континуиран губитак радних места.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић изразио је задовољство охрабрујућим резултатима које регион показује и додао да је "пред нама и даље много посла".

"Срећан сам што је Западни Балкан поново на путу раста, након што је од 2010. године у економијама региона додато више од 600 хиљада радних места и пола милиона високообразованих људи тржишту радне снаге", истакао је Свилановић.

Према његовим речима, регион је одличним извозним резултатима током протеклих седам година повећао трговину за додатне 33 милијарде евра и смањио трговински дефицит са -23,1 на -19,7 одсто БДП.

"То указује на конкурентност производа и услуга из региона на страним тржиштима", објаснио је Свилановић.

Иако охрабрујући, ови резултати, како је нагласио, "не би били довољни да 'сви стану на чврсте ноге' и да се осигура брже приближавање Европској унији".

Оквир за регионалну сарадњу ојачан је са неколико иницијатива, додао је Свилановић, помињући Берлински процес и Вишегодишњи акциони план за регионални економски простор, одобрен у јулу 2017. године у Трсту.

"Сви ми, заједно са регионом, неуморно радимо на овоме", истакао је је Свилановић.

"Стратегија проширења кредибилан пут ка чланству" 

Заменик руководиоца Одсека за регионалну сарадњу и програме за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу, Николас Ценрдович сматра да Стратегија проширења ЕУ пружа региону кредибилан пут за чланство у Унији.

Цендрович подсећа да Стратегија износи свеобухватан план за владе из региона, економије и друштва у целини, а њихову сарадњу ставља у средиште кредибилне европске перспективе.

"Регион је на добром путу, али је потребно уложити веће напоре како би се постигли циљеви које су зацртали ваши лидери", поручио је Цендрович.

Најавио је да ће ЕУ, "као што је увек и била", бити уз регион целим путем, "јер је наш заједнички интерес да он буде економски јак и предан европским идејама и будућности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара