Радојичић: Радохоличар сам, делим судбину Београђана и радићу за њих

Све што утиче на побољшање квалитета живота Београђана, пре свега унапређење саобраћаја, здравствене неге, лечења, али и борба за нове инвестиције, радна места, одговорна финансијска политика биће у фокусу градске власти, најављује градоначелник Београда Зоран Радојичић у интервјуу за "Танјуг".

Непуних месец дана након што је изабран за првог човека града, Зоран Радојичић каже да је радохоличар и да се осећа добро пред новим изазовом, а да би волео буде запамћен по резултатима и као човек из народа, који дели судбину грађана Београда.

"Као и грађани, и ја мисим да су велики проблем градски саобраћај и гужве које постоје у граду. Тај проблем је дугогодишњи, 30-огодишњи, и мора се решити у наредном периоду", указао је градоначелник. 

Дугорочно решење је метро, чија је изградња у плану, подсећа, уз констатацију да се у међувремену морају донети и нека краткорочна решења.

"То су ствари које се директно одражавају на квалитет живота грађана и што се тога тиче, немам дилему да тај проблем треба решити", каже градоначелник.

Као важан пројекат, наводи и завршетак обилазнице око Београда, с обзиром да је престоница један од ретких градова у којем транзитни, најважнији пут у овом делу Балкана и Европе, пролази малтене кроз центар града,али и наставак претходне политике - силазак Београда на реке.

"Многе ствари које желимо да развијамо су интересантне и у фокусу су Европске уније и то је добар основ и правац где можемо наћи новац. Истовремено, постојеће инвестиције покрећу нова улагања, тако да ћемо на та два начина имати довољно новца да остваримо пројекте које желимо", рекао је Радојичић. 

Он подсећа да је ће убудуће инвеститори који улажу 50 милиона евра по пројекту моћи да рачунају на помоћ радне групе, коју ће именовати градоначелник, а која ће им помоћи да брже реализају инвестиције и лакше реше евентуалне проблеме.

"То је значајна мера која ће мотивисати инвеститоре да улажу у Београд, с обзиром да ће им са те стране реализација пројеката бити олакшана", рекао је Радојичић.

"Волео бих да останем запамћен по конкретним резултатима" 

Када је реч о даљем унапређењу здравствене заштите у Београду, градоначелник је рекао да је то, пре свега у домену Министарства здравља, које, каже, на томе ради на добар начин и има континуитет у решавању проблема. 

"Ја сам ту да са позиције градоначелника помогнем у оном сегменту где град има надлежност, да унапредимо ствари", рекао је Радојичић.

На питање по чему би волео да остане запамћен, одговорио је - по конкретним резултатима.

Како каже, политичке позиције често су изазовне и воде човека да направи малу дистанцу у односу са људима, али ће се он трудити да то не уради и волео би да остане упамћено да је у томе и успео.

Конкретних пројеката ће бити и они ће бити резултат рада тимова, сигуран је градоначелник.

"Шалим се са сарадницима да ће бити запамћено да је Народни музеј реконструисан и отворен у време кад сам ја био градоначелник, иако никакав допринос нисам дао... Није то најважније, важно је да буде урађено много добрих ствари и бићу поносан на све што буде урађено", истакао је Радојичић.

Наглашава да су његовом тиму углавном нови, млади људи са којима се саветује када је реч о правним, економским питањима, пројектима, визији града.

"Тим је у формирању и то ће бити стални процеш - од тога ко ће у њему бити до тога како ће да функционише", каже Радојичић, а на питање ко су људи који га саветују, кроз смех је додао да су "анонимни, као и он".

"Не слажем се са тим да нисам прави избор" 

Никоме се још није "захвалио на сарадњи", јер, како каже, жели да свим људима који су били у Граду да шансу да њихови резултати буду оно што ће одлучити - хоће ли наставити сарадњу или ће је евентуаално прекинути.

Професионално доказан, али у области медицине, не слаже се са примедбама дела јавности да није прави човек за место градоначелника и одговара да је он човек који зна проблеме обичног човека, има добре намере и жели да се проблеми реше.

"Тражим начин како ћемо да дођемо до тих резултата, зато и ангажујем тим. Полазећи од тога, мислим да сам човек који може то да уради и не слажем се са тим да нисам прави избор", каже Радојичић.

На питање да ли се лично осећа добро у новој улози, каже да је радохоличар и да се увек осећа добро када има изазов и потребу да реши неки проблем.

Променио је више адреса у граду на којима је живео, нема омиљени део града, али ужива у природи, па су, каже, места поред река и Кошутњак неки од делова града које воли.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. јул 2018, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

A

Ovaj čovek uliva poverenje i obećava...nadam se da će biti dobar gradonačelnik kao što je i dobar lekar

(четвртак, 05. јул 2018, 07:48) - Mika [нерегистровани]

bravo...

Beograd je dobio gradonačelnika kakvog i zaslužuje pametnog, vrednog, radnog, odgovornog i kulturnog...Pravi čovek na pravom mestu...

(среда, 04. јул 2018, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

Milica

I radoholicar i filantrop.

(среда, 04. јул 2018, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

paramonte

Mora da se radi da bi se nesto postiglo.

(среда, 04. јул 2018, 19:08) - Miki [нерегистровани]

Radoholik

Radojičić je zaista osoba od potpunog poverenja. Čovek o kome nema šta loše da se kaže, i o kome govore njegova dela.

(среда, 04. јул 2018, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

beograd

Sve pohvale za gradonacelnika koji svakim novim projektom dobija sto vecu motivaciju za dalji rad.

(среда, 04. јул 2018, 16:53) - Dragan [нерегистровани]

ja

Ozbiljan covek koji uziva veliko postovanje gradjana i ima veliku podrsku za dalji rad i postizanje rezultata!

(среда, 04. јул 2018, 16:01) - Dusan [нерегистровани]

Pravi Covek

Sve pohvale za novog gradonacelnika i puna podrska od mene

(среда, 04. јул 2018, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

zika

Radojcic je covek sa ugledom, gradjani ga maksimalno podrzavaju, zato je i pobedila lista sa njim na celu.

(среда, 04. јул 2018, 15:01) - Mirko [нерегистровани]

Sve stiže

Lekari su ljudi koji rade mnogo, mimo radnog vremena, kad hitni slučajevi zahtevaju. Radojičiću ni sada nije neobično da porani ili i odocni sa posla. Takav gradonačelnik je potreban, da stigne sve da završi.