Брнабићева и Порошенко о развоју политичких и економских односа

Председница Владе Ана Брнабић састала се са председником Украјине Петром Порошенком, са којим је разговарала о даљем развоју политичког дијалога, економске сарадње и укупних билатералних односа.

Премијерка Брнабић је рекла да Србија очекује наставак институционалне економске сарадње са Украјином кроз рад заједничке Међувладине комисије за трговину, економску и научнотехничку сарадњу, као и предлог украјинске стране за термин наредног заседања те комисије, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Уверени смо да је у обостраном интересу потписивање билатералног Споразума о слободној трговини, рекла је Брнабићева и у прилог томе навела да је у протекле две године уочен благи раст робне размене у односу на претходни период стагнације. 

У 2017. години робна размена је износила око 316 милиона евра, а за прва четири месеца ове године око 134 милиона евра, навела је Брнабићева.

Говорећи о областима у којима постоји могућност сарадње, премијерка је навела пољопривреду, прехрамбену и лаку индустрију, енергетику, као и побољшање туристичке понуде, док са украјинске стране постоји наглашени интерес за успостављање директне авионске линије на релацији Кијев–Београд током целе године.

Премијерка је председнику Порошенку захвалила на принципијелној подршци његове земље у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова. 

Брнабићева очекује да ће Украјина наставити да подржава напоре Србије у противљењу намерама Приштине за учлањење у међународне организације као што су Интерпол, Унеско и друго.

Упознала је украјинског председника и са европским интеграцијама Србије, захвалила му на подршци коју његова земља пружа Србији на том путу и истакла да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет земље.

Брнабићева је рекла и да наставак бриселског дијалога Србија види као начин за проналажење компромисног решења Београда и Приштине. 

Премијерка је поновила да је Србија посвећена имплементацији договореног у оквиру дијалога, али и да очекује да друга страна такође примени оно што је у Бриселу потписано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије