"Нећемо дозволити нове Oлује"

У Краљеву је одржана показна антитерористичка вежба свих безбедносних снага Србије под називом "Заједнички удар 2018". Председник Александар Вучић поручује да је Србија спремна на дијалог и компромис, али није спремна и никада неће прихватити некакве нове "Олује", нови егзодус и злочине над Србима.

Александар Вучић је, у обраћању припадницима МУП-а, ВС, али и грађанима Краљева, који су под кишом одгледали вежбу, указао да данас војска и полиција нису показали само своје вештине и обученост, техничку опремљеност.

"Показали су пре свега да су у сваком тренутку спремни да бране независност, самосталност и слободу Србије, независност да сама одлучује о себи. Од тога нема већег, ни пречег задатка", истакао је српски председник.

Подсетио је да смо много уложили у ту слободу, велику цену платили у људским животим и зато је нама Србима, истакао је, та слобода толико света.

"Потребни су нам управо оваква војска, полиција, опремљене и обучене као брана свакоме ко би пробао да нам угрози слободу", рекао је председник.

Вучић је рекао да су они начин да сачувамо животе људи, да не доводимо грађане у ситуацију да морају да ратују.

"Србија данас никога не угрожава, али никоме неће дозволити ни да буде угрожена. Не претимо никоме. Спремни смо увек на компромисе, дијалог и мир, али нисмо спремни и никада нећемо прихватити некакве нове 'Олује', нити за нови егзодус, злочин над Србима", подвукао је председник.

Указао је да је ова вежба показала нашу реакцију у случају напада на нашу земљу и народ.

"Показана је спремност да нашу безбедност одбранимо и зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас треба да решава насиљем. Наставићемо да улажемо у војску и полицију", закључио је Вучић.

Најавио је да ће држава и даље улагати у наоружање, опрему и стандард припадника безбедносних снага, да је у том циљу и изградња станова за њих и поручио им да је жеља да у својој војсци и полицији виде своју будућност и своју кућу.

Вучић је рекао да нисмо ни имали војно ваздухопловство до пре неколико година, а да ће до краја 2018. године Србија имати 14 најмодернијих ловаца 4+ генерације, "до зуба наоружаних" најмодернијим радарским системима, да стижу нови хеликоптери и да ћемо имати модерну противваздушну одбрану.

Како је рекао, улаже се, набављено је ново стрељачко наоружање, оптоелектронски уређаји, али постоје недостаци и мора много још да се уради.

Председник Србије је захвалио премијерки и Влади на раду и ономе што је постигнуто, али и указао да се морају у будућности избегавати разне бирократске процедуре како би се модернизација и опремање брже наставили.

Додао је да се ради, да су повећане плате и да ће се повећавати, да се кренуло у пројекат изградње станова за припаднике безбедности под повољним условима, и нагласио да је тај пројекат од кључног значаја како би сви припадници снага безбедности у својим службама видели будућност и своју кућу.

Вучић је припадницима безбедносних снага поручио да буду спремни увек да сачувају и заштите своју земљу, а да ће држава знати да цени и улагаће много више у њихову будућност, више него што је чинила до сада.

"На тај начин улажемо у сопствену сигурност", рекао је председник Србије.

Истакао је и да се и данас могло видети колико наш народ воли војску и полицију и колико се људи окупило да гледа вежбу.

Улагаћемо у безбедност, у безбедан и нормалан живот и у Србији и у региону, додао је.

"Хвала на снази, обучености, спремности и посвећености коју сте показали, а пре свега због љубави коју показујете према земљи. Ни ми, ни ви ништа прече од Србије немамо. Србију волимо више од свега и низашта је никоме нећемо дати. Живела Србија", нагласио је Вучић.

Вежба "Заједнични удар 2018" одржана је истовремено на краљевачком тргу и Атлетском стадиону. Прво је интонирана химна Србије, а Гарда ВС је затим предала рапорт председнику Вучићу.

На вежби су учествовали припадници Специјалне бригаде Копнене војске, јединице Војне полиције Војске Србије, батаљона Војне полиције специјалне намене "Кобре" и снага за подршку из ваздухопловних бригада РВ и ПВО, у садејству са припадницима Жандармерије, САЈ-а, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције.

Током реализације показне тактичке вежбе, у оквиру више радних тачака, приказано је решавање талачке ситуације у објектима, моторним возилима и неутралисање терористичке групе у запоседнутим објектима.

Циљ вежбе био је да се снаге за реаговање Војске Србије и јединица за реаговање Министарства унутрашњих послова заједнички оспособе и увежбају да планирају, организују и реализују противтерористичка дејства.

Након вежбе, уследио је и приказ пешадијског ешалона снага за реаговање Војске Србије, који је опремљен наоружањем и војном опремом по "Пројекту 1500".

Такође, одржана је и војна свечаност полагања заклетве војника на служењу војног рока генерације "јун 2018".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се