Завршен састанак Вучића, Тачија и Могеринијеве

У Бриселу је завршена нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу. Председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи састали су се најпре одвојено са високом представницом ЕУ Федериком Могерини након чега је уследио тројни састанак.

19.30 – Завршен разговор Вучића и Тачија у Бриселу. 

18.05 – Како јавља дописник РТС-а из Брисела, у току је састанак Вучића и Могеринијеве у четири ока, након чега је могућ састанак Вучића и Тачија насамо а затим поново тројни састанак. 

17.50 – Тешки разговори, наше позиције су и даље значајно удаљене, каже потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да питање Косова није решена ствар.

16.40 – Почео тројни састанак Александра Вучића, Хашима Тачија и Федерике Могерини, јавља дописник РТС-а из Брисела.

15.55 – Федерика Могерини се састала и са Хашимом Тачијем уочи тројног састанка.

15.20 – Пoчео билатерални састанак Александра Вучића и Федерике Мoгерини. Вучић при доласку на разговоре није давао изјаве новинарима.

Тројни састанак Вучића и Тачија са Федериком Могерини почео је после 16.30 часова и трајао је око три сата.

Након завршетка састанка, уследило је саопштење Европске дипломатске службе у коме се наводи да се висока представница ЕУ Федерика Могерини састала са Вучићем и Тачијем, у оквиру дијалога коме посредује ЕУ.

"Висока представница и председници су имали интезивне и продуктивне разговоре о оквирима за споразум за свеобухватну нормализацији односа две стране. Договорили су се да интезивирају рад у наредним недељама", наводи се у писаном саопштењу Европске службе за спољне послове.

Пре тројног састанка, председник Србије прво је разговарао у четири ока са високом представницом ЕУ.

Након састанка са Вучићем, Могеринијева је разговарала и са Тачијем тет-а-тет.

У питању је уобичајан формат да се две стране у дијалогу прво билатерално састану са ЕУ посредником, након чега следи и трилатерални састанак.

Приликом доласка у зграду Европске службе за спољне послове председник Вучић се није обраћао медијима.

Хашим Тачи је данас за Дојче веле рекао да би коначан договор између Београда и Приштине требало да буде постигнут најкасније до краја марта следеће године.  

Новинарима при доласку на састанак у Брисел је рекао да данашњи састанак означава почетак последње фазе дијалога о нормализацији односа.   

Разговорима на највишем нивоу је претходио технички дијалог Београда и Приштине. Последњи пут разговори на техничком нивоу су вођени средином марта када није било напретка.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво