Срби не могу у цркву у Петричу због протеста Албанаца

Због протеста Албанаца, неколико сати трају покушаји групе Срба да поводом православног празника Свете Тројице обиђу истоимену цркву у селу Петрич код Клине, пренели су РТС-у представници Срба у тој општини. Блокаду пута осудили су директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, Српска листа и министар у косовској влади Далибор Јевтић.

Албанци су блокирали пут који води до порушене православне цркве у овом месту, а на лицу места су и јаке снаге косовске полиције.

Председник Привременог органа општине Клина Божидар Шарковић каже да група расељених Срба из овог села покушава да дође до цркве и да може у томе да успе једино ако полиција убеди окупљене Албанце да уклоне аутомобиле којима су блокирали саобраћај или да их на силу растера.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију оштро је осудио насиље над Србима који данас намеравају да обележе хришћански празник Свете Тројице у Петричу код Клине и очекује од привремених институција самоуправе у Приштини и међународних институција на КиМ да осигурају поштовање права на слободу кретања и исповедање вере српским ходочасницима.

Ђурић је оценио да данашњи антицивилизацијски протест код Клине показује да екстремистима није довољно то што су Срби потерани из Метохије, већ да се жели потпуно искорењивање и затирање сваког сећања на српско постојање у том делу наше јужне покрајине.

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић је рекао да је блокада пута недопустива. "Оваквим и сличним инцидентима се већ једном мора стати на пут", оценио је Јевтић у саопштењу.

Истиче да ће искористити свој ауторитет код међународне заједнице, али и политичких представника Албанаца и надлежних институција на Косову како би указао на озбиљност ситуације и на штетност коју овакви догађаји проузрокују.

Осуде су стигле и из Српске листе. "Деветнаест година након сукоба расељеним Србима се онемогућава да се врате на своја имања, отимају се куће и оптужују за наводне злочине, блокирају се путеви када расељени желе да обиђу гробља и своје цркве онда се питамо да ли је ово пример суживота о коме пред страним представницима говоре косовски званичници", додају из Српске листе.

Црква Свете Тројице подигнута је у Петричу пре рата, а њену градњу финансирала су браћа Карић из Пећи.

После рата црква је порушена до темеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије