Вучић: Ускоро укидање виза за грађане Азербејџана

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бакуу са председником азербејџанског парламента Октајем Асадовим и најавио веома брзо укидање виза за држављане Азербејџана као део стварања услова за подизање укупне сарадње две земље.

Александар Вучић је рекао да ће бити могућности да се сарадња подигне на виши ниво и захвалио се за подршку територијалној целовитости и интегритету Србије. 

"Имамо велико поверење у ваше руководство и председника и уверен сам да Азербејџан као пријатељска земља подржавати Србију. Ми ћемо учинити све и подржавати целовитост Азербејџана. Верујем у значајан прогрес у односима две земље", рекао је председник Србије.

Вучић је нагласио да се поверење гради годинама и да је срећан што има такво поверење са председником Илхамом Алијевим.

"Уверен сам да ће трговинска размена бити на знатно вишем нивоу у наредним годинама. Азербејџански привредници доста су новца улагали у регион из ког је Србија и верујемо да ће улагати и у њима најпријатељскијуску земљу на Балкану", поручио је Вучић.

Најавио је да ће у року од седам дана бити укинуре визе за Азербејџанце и изразио наду да ће то бити додатан подстицај да дођу у Србију.

"Са Алијевом се одлично разумемо по многим регионалним и глобалним питањима и у условима овако сложеним у свету две слободне земље и независне још тешње треба да сарађују у међународној арени", нагласио је он.

Приметио је да се Баку знатно променио и напредовао за три године када је био последњи пут као премијер.

"Честитам на томе. Алијев ће посетити Србију у марту и априлу следеће године, а вас очекујемо пре краја године", рекао је Вучић председнику парламента.

"Верујем да ћете се осећати као код куће и да ћете осетити гостопромство и принатељство српског народа", закључио је Вучић.

Асадов: Наша историја је слична 

Председник азербејџанског парламента уверен је да ће посета Вучућа дати импулс развоју међусобних односа. 

Како је рекао, руководство његове земље веома велики значај придаје развоју билатералних односа.

"Односи између две земље су блиски, топли а прошле године обележено 20 година од успостављања дипломатских односа. Наша историја је слична, имали смо тешке тренутке, суочили смо се са сепаратизмом и уверени смо да ћемо временом сва ова питања решити", каже Асадов.

Подсетио је да је до сада између две земље потписано 27 споразума и докумената, а сада током Вучућеве посете још шест.

То јача оквир за развој односа. Непроменљив став Азербејџана остаје и то да се мора поштовати међународно право, поручо је Асадов.

Нагласио је да Заједнички акциони план поново потврђује принцип поштовања целовитости и територијалног интегритета две земље.

Веома смо заинтересовани за развој трговинске сарадње али постојеће цифре нису задовољавајуће. Надам се да ће се то променити", рекао је он.

И културно-хуманитарне везе такође су на високом нивоу, навео је Асадов, истакавши и добру сарадњу између парламената.

Потврдио је да ће се одазвати позиву председнице Скупштине да посети Србију.

Председник Србије положио је јутрос венац на споменик лидеру нације Хејдару Алијеву, као и на Споменик палим борцима. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара